Probleme pentru Google: PE a aprobat moţiunea care cere separarea serviciilor de căutare de cele comerciale

27.11.2014
Probleme pentru Google: PE a aprobat moţiunea care cere separarea serviciilor de căutare de cele comerciale

La începutul acestei săptămâni, Reuters şi Financial Times au dezvăluit că Parlamentul European pregăteşte o moţiune care urmăreşte separarea companiei Google în două entităţi distincte. Această moţiune a fost supusă astăzi votului şi a fost validată, însă europarlamentarii trebuie să găsească acum si căile prin care voinţa lor va fi respectată de către Comisia Europeană.

Moţiunea a fost înaintată de către europarlamentarii Andreas Schwab şi Ramon Tremosa, care fac parte din blocurile European People’s Party şi, respectiv, Alliance of Liberals and Democrats for Europe. Denumită „Resolution on the Digital Single Market”, această moţiune nu vizează în mod explicit compania Google, însă este destul de evident că gigantul Internetului a servit drept model.

„Resolution on the Digital Single Market” are ca scop îmbunătăţirea potenţialului comercial al mediului online şi blocarea tentativelor de monopolizare a serviciilor de căutare online. Conform moţiunii, serviciile de căutare au o importanţă vitală pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi trebuie să aibă un caracter liber şi nediscriminatoriu, imixtiunile de natură publicitară şi/sau comercială fiind un factor perturbator anticoncurenţial.

Parlamentarii europeni au adoptat această moţiune  cu o majoritate de 458 de voturi pentru, 173 de voturi contra şi 23 de abţineri. Textul aprobat afirmă că Parlamentul European sprijină investigaţiile Comisiei Europene în acest segment de piaţă şi cere adoptarea unor măsuri menite să prevină interconectarea sau promovarea preferenţială a serviciilor deţinute de către proprietarii motoarelor de căutare. Numele Google nu este menţionat, dar este destul de evident atacul împotriva gigantului care a acaparat 90% din piaţa europeană a serviciilor de căutare online.

Parlamentul European nu are puterea de a impune o astfel de decizie, această moţiune având doar rolul de a sintetiza opinia reprezentanţilor cetăţenilor europeni. Comisia Europeană investighează oricum de o bună perioadă de timp politicile Google de procesare a datelor personale, posibilele abuzuri ale poziţiei de lider al pieţei serviciilor de căutare online şi posibilele abuzuri ale poziţie de lider al platformelor software pentru terminale mobile. Care vor fi paşii pe care-i vor lua membrii comisiei pentru supravegherea competiţiei din Comisia Europeană, rămâne să vedem în lunile următoare. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News