Puterea de încărcare wireless ar putea fi limitată la 50W, pentru toate dispozitivele mobile

14.06.2021
Puterea de încărcare wireless ar putea fi limitată la 50W, pentru toate dispozitivele mobile

Goana după creșterea vitezelor de încărcare se va limita în curând doar la conexiunile cu fir, puterea maximă folosită de sistemele pentru încărcare wireless fiind restricționată pentru a evita interferențele cauzate altor sisteme de comunicații radio.

Inițiativa pregătită de autoritățile din China și plauzibil a fi preluată ți în alte regiuni ale lumii vizează limitarea interferențelor cu anumite benzi de comunicații wireless.

La fel ca și cuptoarele cu microunde, dispozitivele de încărcare wireless folosesc radiație electromagnetică pentru a transmite energie la distanță. În timp ce accesoriul indispensabil în bucătărie este prin construcție, o cutie metalică auto-ecranată, același lucru nu poate fi spus despre adaptoarele pentru încărcare wireless a telefoanelor mobile.

Deși tehnologia a pornit cu puteri modeste de numai 5W, între timp unii fabricanți de echipamente au ajuns să experimenteze cu puteri de 60W și chiar 120W. Apare astfel riscul ca parte din energia radiată să fie reflectată de alte obiecte metalice și chiar structura de rezistență a clădirii, cauzeze interferențe nedorite cu alte echipamente, unele aflate la distanțe considerabile.

Citând nevoia de a preveni interferențele dăunătoare cu alte servicii radio și păstrarea cât mai „curată” a frecvențelor radio, Ministerul Chinez al Industriei și Tehnologiei Informației anunță limitarea puterii de încărcare livrată în modul wireless la 50W, dispozitivele care nu întrunesc această cerință nemaiputând fi comercializate pe teritoriul Chinei. Aceeași autoritate sugerează și că încărcarea wireles prea puternică ar putea prezenta anumite pericole pentru unele industrii.

Chiar și limitate artificial, sistemele capabile să trimită până la 50W putere de încărcare modul wireless sunt deja suficient de rapide pentru majoritatea aplicațiilor. În plus, limitarea vitezei la o valoare rezonabilă ar putea să nu fie un lucru chiar atât de rău, existând deja suficiente dovezi privind deteriorarea accelerată a acumulatorilor, cauzată de folosirea unor sisteme prea agresive de încărcare rapidă, care depășesc limitele actualei generații de acumulatori..

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult