Rusia ar vrea să „fure” și un telescop spațial, drept răzbunare pentru susținerea arătată de Germania față de Ucraina

08.06.2022
Rusia ar vrea să „fure” și un telescop spațial, drept răzbunare pentru susținerea arătată de Germania față de Ucraina

Lansat în anul 2019, telescopul cu raze X eROSITA a fost dezvoltat de Institutul Max Planck și este folosit exclusiv pentru observații astronomice. Rusia fiind implicată aîn cadrul unui parteneriat în care agenția spațială Roscosmos a convenit să lanseze pe orbită telescopul european, atașat la un alt satelit rusesc.

Urmând diferențelor de opinie te tema invaziei nejustificate a Ucrainei, cercetătorii germani care administrau acest telescop împreună cu partenerii din Rusia au decisă să îl treacă în stare de hibernare, în semn de protest față de acțiunile Rusiei.

Telescopul cu raze X este instrumentul principal de la bordul misiunii comune ruso-germane Spektr-RG, pe care agenția spațială rusă Roscosmos a lansat-o în spațiu în iulie 2019. Telescopul rusesc cu raze X ART-XC este, de asemenea, fizic atașat satelitului rusesc și functioneaza in tandem cu eROSITA.

Parte din efortul de „răzvrătire” a Rusiei, care deja a confiscat o vastă flotă de avioane de pasageri luate în chirie de la companii de leasing occidentale, se pare că Rusia va reporni eROSITA fără acordul explicit al Institutului Max Planck.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, un susținător înfocat al lui Putin și al invaziei ruse a Ucrainei, a anunțat deja acest plan în cadrul unui interviu televizat:

„Am dat instrucțiuni pentru a începe lucrul la restabilirea funcționării telescopului german în sistemul Spektr-RG, astfel încât să funcționeze împreună cu telescopul rus”, a spus Rogozin. „În ciuda cererii Germaniei de a închide unul dintre cele două telescoape de la Spektr-RG, specialiștii ruși insistă să-și continue activitatea. Roscosmos va lua decizii relevante în viitorul apropiat.”

Rogozin a adăugat: „Ei – oamenii care au luat decizia de a închide telescopul – nu au dreptul moral de a opri această cercetare pentru omenire doar pentru că opiniile lor profasciste sunt aproape de dușmanii noștri”.

În schimb, oamenii de știință care au luat parte la proiectul eROSITA și-au arătat dezacordul față de decizia autorităților ruse, pe care o califică drept o măsură politică cu consecințe dintre cele mai grave, care va duce la excluderea cercetătorilor ruși din comunitatea internațională a oamenilor de știință.

Oamenii de știință din proiectul eROSITA folosesc telescopul pentru a cartografia structura pe scară largă a universului, pentru a detecta găurile negre ascunse în galaxiile din apropiere și pentru a studia fizica surselor de raze X, cum ar fi stelele tinere, rămășițele de supernove și Binare cu raze X. Astfel, nici vorbă de vreo utilitate a acestui dispozitiv în alte scopuri decât cele pur-științifice.

Lev Zeleny, directorul științific al Institutului de Cercetare Spațială al Academiei Ruse de Științe, s-a pronunțat împotriva deciziei de a reporni eROSITA, spunând: „Institutul nostru – toți oamenii de știință – se opun cu tărie acestei propuneri” . Obiecția, a spus Zeleny, „este atât din motive politice, cât și tehnice”, spunând că nu este clar dacă astronomii ruși își vor da seama de fapt cum să folosească eROSITA, sau dacă cercurile științifice din afara țării vor continua să publice cercetările provenite în urma acestei decizii cu substrat politic.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult