Rusia s-a răzgândit: nu va mai bloca YouTube

18.05.2022
Rusia s-a răzgândit: nu va mai bloca YouTube

Chiar dacă Rusia a avut în ultimii câțiva ani o atitudine ostilă la adresa YouTube, amenințând cu blocarea serviciului cu mult înainte de invazia Ucrainei, autoritățile sale nu au luat această decizie. Reuters raportează acum însă faptul că autoritățile rusești au recunoscut public faptul că nu vor interzice serviciul de streaming de la Google, chiar dacă acesta încă găzduiește conținut considerat ilegal.

YouTube rămâne online în Rusia, în ciuda încălcării legii locale

Motivul pentru care Rusia continuă să păstreze YouTube, în ciuda faptului că a interzis toate celelalte rețele de socializare ale companiilor americane, este faptul că lipsa sa va afecta populația Rusiei. Practic, YouTube este atât de important pentru ruși, încât lipsa serviciului ar crea mai mult rău decât prezența sa cu conținut în care se vorbește despre invazia Ucrainei, despre LGBT, sau alte subiecte pe care Kremlinul le interzice.

„Nu plănuim să închidem YouTube”, a declarat Maksut Shadaev, ministrul comunicațiilor și mass-media în Rusia. „Ne gândim în primul rând, atunci când restricționăm ceva, că trebuie să înțelegem că utilizatorii noștri nu trebuie să sufere.”, a continuat acesta.

Aceste declarații vin după ce în luna martie, autoritățile rusești au amenințat cu închiderea YouTube, după ce subsidiara Alphabet a blocat accesul instituțiilor de presă de stat rusești de pe platformele sale. Același lucru s-a întâmplat și cu Twitter, Facebook și Instagram. De altfel, Meta, a fost declarată o organizație extremistă pe teritoriul Rusiei.

Odată cu vestea că YouTube nu va fi blocat, Shadaev a mai declarat că intenția Rusiei nu este de a bloca internetul internațional în Rusia, așa cum se întâmplă în China:

„Noi nu dorim să ne izolăm de nimeni. Dimpotrivă, credem că Rusia ar trebui să rămână o parte a rețelei globale.”

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult