Rusia va amenda cetățenii care folosesc Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de Elon Musk

13.01.2021
Rusia va amenda cetățenii care folosesc Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de Elon Musk
Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Funcționând în afara cenzurii guvernamentale, rețeaua Starlink de internet prin satelit dezvoltată de Elon Musk ar putea fi interzisă în Rusia, cetățenii și companiile care o folosesc riscând amenzi usturătoare.

Duma de Stat, organismul legislativ al Rusiei, ia în considerare instituirea de amenzi pentru persoanele fizice și companiile din țară care utilizează servicii de internet prin satelit din vest. Legea propusă încearcă să împiedice accesul la Internet prin intermediul serviciului Starlink al SpaceX, OneWeb sau alte constelații de sateliți non-rusești în curs de dezvoltare.

Potrivit informațiilor publicate de ediția în limba rusă a revistei Popular Mechanics, amenzile propuse variază de la 10000 la 30000 de ruble (135 – 405 dolari) pentru utilizatorii obișnuiți și de la 500000 la 1 milion de ruble (6750 – 13500 dolari) pentru persoanele juridice care utilizează servicii prin satelit asigurate de furnizori vestici.

internet prin satelit

Membrii Dumei afirmă că accesarea independentă a internetului ar ocoli ”Sistemul de Măsuri Operaționale de Căutare” al țării, care monitorizează utilizarea Internetului și comunicațiile mobile. Ca parte a controlului strict al țării asupra mass-media și comunicațiilor, tot traficul de internet generat pe teritoriul Rusiei va trebui să treacă printr-un furnizor rus de comunicații.

Aversitatea Rusiei față Starlink nu este întâmplătoare, Dimitri Rogozin – șeful agenției spațiale rusești -tratând SpaceX ca pe un rival principal în zborurile spațiale. Rogozin a criticat atât NASA, cât și Departamentul Apărării al SUA pentru subvenționarea SpaceX prin contracte guvernamentale. (Deși este adevărat că SpaceX a primit contracte de lansare de la guvernul SUA în valoare de câteva miliarde de dolari, a oferit, de asemenea, servicii de lansare la o reducere semnificativă în comparație cu alți furnizori.) Mai recent, Rogozin a spus că Starlink este puțin mai mult decât un plan de furnizat Forțele Speciale SUA cu comunicații neîntrerupte.

Starlink

Potrivit aceluiași Dimitri Rogozin, Starlink face parte dintr-o ”politică prădătoare, inteligentă, puternică, de înaltă tehnologie a SUA, care promovează înainte de toate, interesele lor militare ”. Rogozin contestă, de asemenea, afirmația SpaceX cum că Starlink a fost creat pentru a oferi acces la internet pentru aproximativ 4% din suprafața Pământului rămasă neacoperită de alte rețele locale, spunând că justificarea companiei americane este un ”nonsens”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult