Samsung Galaxy Store, deturnat pentru distribuirea de aplicații malware

01.01.2022
Samsung Galaxy Store, deturnat pentru distribuirea de aplicații malware

Deși Play Store primește cea mai multă „atenție” pentru astfel de incidente, adevărul este că nici alternativa Galaxy Store propusă utilizatorilor de telefoane Samsung nu este cu mult mai singură. Dar din fericire, acolo unde Samsung dă greș Google vine în ajutor, mecanismele de securitate încorporate în platforma Android intervenind pentru blocarea aplicațiilor infectate, înainte ca acestea să poată face vreo pagubă.

Faptul că mari producători smartphone precum Huawei și Samsung încearcă din răsputeri să-și promoveze propriile magazine de aplicații în detrimentul soluției care vine „la pachet” cu platforma Android este cumva de înțeles. Primul face asta mai mult din nevoia de „supraviețuire” în piețele unde accesul companiei la serviciile echivalente furnizate de Google a fost blocat, consecință a interdicțiilor comerciale impuse de SUA. Însă cei de la Samsung fac asta din cu totul alte motive, atragerea consumatorilor într-un Galaxy Store care poate fi accesat doar de pe telefoane Samsung putând determina fidelizarea acestora pe termen lung. Pe de o parte, Samsung și nu Google va obține comisioanele rezultate din vânzarea de aplicații și plățile in-app realizate apoi de utilizatorii acestora, contribuind la veniturile totale obținute de pe urma fiecărui telefon Samsung comercializat. Dar poate și mai important, utilizatorii care au cumpărat aplicații prin intermediul Galaxy Store vor fi motivați să înlocuiască telefonul actual tot cu un model Samsung, pentru a nu pierde accesul la aplicațiile deținute, în efect devenind captivi ecosistemului de produse și servicii Samsung.

Din păcate, alegerea unui magazin de aplicații sau altul nu vine la pachet cu garanția accesului la o selecție de aplicații mai calitative, sau măcar blocarea eficientă a atacurilor cu malware.

galaxy store

Din fericire, concurența dintre Samsung și Google pe nișa magazinelor de aplicații este una mai degrabă prietenoasă, care nu neglijează interesele utilizatorilor fideli produsele ambelor companii. Vorbim, desigur, despre telefoane Samsung echipate cu sistem de operare Android.

Funcționând ca un motor antivirus integrat cu sistemul de operare Android, serviciul Google Play Protect blochează în mod automat instalarea anumitor aplicații listate pe Samsung Galaxy Store, informând utilizatorul că aplicația respectivă ar putea fi periculoasă. Ce-i drept, sugestia oferită de Google poate fi ignorată, însă pe răspunderea utilizatorului de Android.

Printre aplicațiile presupus infectate se numără și Snowbox Free, o aplicație ce promite acces gratuit la filme piratate, care în mod normal nu ar avea ce căuta într-un magazin de aplicații respectabil, precum cel girat chiar de Samsung. Aparent, mai sunt și alte aplicații dubioase ieșite în față la explorarea rapidă a catalogului Galaxy Store, iar cele a căror instalare nu este blocată de Google solicită apoi mai multe permisiuni decât ar fi cazul, cum ar fi acces la funcția de apelare, lista de apeluri și agenda de contacte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult