Samsung, Micron și SK Hynix, acuzați de creșterea artificială a prețurilor DRAM

10.05.2021
Samsung, Micron și SK Hynix, acuzați de creșterea artificială a prețurilor DRAM

Potrivit dezvăluirilor apărute în publicația Korea Times, Samsung, Micron și SK Hynix ar fi participat la o înțelegere de tip cartel pentru manipularea tarifelor pentru furnizarea de chip-uri de memorie DRAM, cum sunt cele furnizate pentru telefoane iPhone și PC-uri.

Potrivit acuzațiilor depuse la tribunal pe data de 3 mai, cele trei companii și-au unit forțele pentru dominarea pieței de memorii DRAM, în sensul de a crește artificial prețurile spre beneficiul comun. Aparent, strategia folosită a fost cauzarea unei penurii artificiale de chip-uri DRAM, justificând astfel creșteri succesive de prețuri operate între anii 2016-2017, în cele din urmă resimțite și de consumatorii finali prin achiziționarea de electronice mai scumpe.

Și creșterile de prețuri nu au fost tocmai mici, industria consemnând scumpirea cu peste 130% a chip-urilor de memorie DRAM, pe fondul unei penurii generale. În mod convenabil, profitul realizat de companiile sus amintite a crescut de peste trei ori în perioada respectivă.

Micron

Aceasta nu este prima încercare pentru demonstrarea unui aranjament de tip cartel, un proces similar inițiat în anul 2018 eșuând, aparent, din lipsa unor dovezi suficient de convingătoare. Totuși, o inițiativă mai veche declanșată în anul 2006 s-a concluzionat cu acordarea unor despăgubiri în valoare de 345 milioane dolari.

Samsung, Micron și SK Hynix dețin în mod colectiv aproape 100% din piață globalp de chip-uri DRAM. Concret, repartizarea este de 42,1% pentru Samsung, 29,5% pentru SK și 23% pentru Micron.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult