Soldații americani acuză stări de vomă la folosirea căștilor AR comandate de la Microsoft. Spun că ar fi uciși într-un scenariu de luptă real

14.10.2022
Soldații americani acuză stări de vomă la folosirea căștilor AR comandate de la Microsoft. Spun că ar fi uciși într-un scenariu de luptă real

Urmând, probabil, unei demonstrații foarte convingătoare ținută de Microsoft în fața unui politician, Armata Americană a anunțat un contract de până la 22 miliarde dolari pentru echiparea soldaților cu accesorii AR (realitate augmentată), care ar trebui să ofere acestora un avantaj decisiv pe câmpul de luptă. Doar că, realitatea nu prea s-a potrivit cu scenariul de film.

Microsoft a anunțat anul trecut recepționarea unui contract pe 10 ani, în valoare de până la 21.88 miliarde dolari, pentru înzestrarea armatei americane cu 120.000 căști AR (realitate augmentată), de folosit pentru a comunica soldaților informații în timp real și asista coordonarea misiunilor. Accesoriul high-tech are la bază designul Integrated Visual Augmentation System (IVAS), dezvoltat ca o versiune îmbunătățită a tehnologiei Microsoft HoloLens 2.

Potrivit descrierii oferită chiar de Microsoft „programul oferă o conștientizare situațională îmbunătățită, permițând schimbul de informații și luarea deciziilor într-o varietate de scenarii”.

Doar că, luminile emanate de gadget-ul dezvoltat inițial pentru aplicații comerciale, de divertisment, te transformă într-o țintă facilă pe câmpul de bătălie. Dar până la acest „impediment”, unii dintre soldații profesioniști în tehnici militare dar totuși nefamiliarizați cu echipamente VR/AR de ultimă generație au descoperit că simpla folosire a accesoriului HoloLens îi poate lăsa incapabili de a mai lupta în mod eficient, atenția fiind distrasă de amețeala, durerile de ochi și starea de vomă care poate persista până la câteva ore. Dintre soldații care au încercat și au experimentat efecte secundare nedorite, mai mult de 80% au dezvoltat simptomele menționate în decurs de trei ore de la utilizare.

Raportul adaugă că nivelul de susținere exprimat față de noile căști AR „rămâne scăzut”, după cea de-a cincea rundă de testare cu soldați în condiții simulate de luptă. Mai grav, concluzia neoficială ar fi că accesoriul dezvoltat de Microsoft nu „contribuie neapărat la capacitatea soldaților de a-și îndeplini misiunea”.

Potrivit Microsoft, ”tehnologia realității augmentate va oferi trupelor mai multe informații și mai bune pentru a ajuta procesul decizional”.

Dincolo suprasolicitarea senzorială a utilizatorului și efectele secundare induse, accesoriul derivat din tehnologia HoloLens 2 pare să aibă și alte dezavantaje care îl pot descalifica pe câmpul de luptă. Primul pare să țină de adaptarea insuficientă a produsului retail, dispozitivele distribuite soldaților nefiind complet izolate împotriva scăpărilor de lumină. Însă al doilea aspect, mult mai dificil de corectat ține de modul în care purtarea dispozitivului blochează vederea periferică, împiedicând luptătorii să sesizeze amenințările care nu sunt evidențiate pe ecran.

Cel puțin în actuala etapă, clasificată drept „testare demo operațională”, echipamentul personalizat HoloLens a eșuat în patru din șase scenarii de evaluare.

În ciuda deficiențelor evidente, testele au fost evaluate drept reușite de către superiorii neimplicați direct în operațiunile militare simulate: „Rezultatele emergente indică faptul că programul a obținut succes în majoritatea criteriilor de evaluare a armatei”. Altfel spus, cineva din cadrul Armatei Americane are un interes deosebit să vadă contractul în valoare de multe miliarde de dolari dus la îndeplinire, rămânând ca nemulțumirile actuale să fie rezolvate, eventual, pe parcurs.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult