Starlink anunță serviciul de „roaming global”: internet prin satelit, oriunde în lume

20.02.2023
Starlink anunță serviciul de „roaming global”: internet prin satelit, oriunde în lume

Cum ar fi să poți pleca oriunde în lume fără să-ți faci probleme despre acoperirea sau restricțiile accesului la internet? Ei bine, compania americană Starlink oferă o rezolvare aproape imbatabilă, însă cu două neajunsuri greu de ignorat.

Administrat de compania lui Elon Musk, SpaceX, serviciul Starlink de acces la internet prin satelit și-a demonstrat deja avantaje incontestabile, permițând ocolirea cenzurii, cât și a limitărilor infrastructurii locale de comunicații. Altfel spus, Starlink reprezintă acces garantat la internet și necenzurat, libertate. Însă cu un preț care-ți va reaminti mereu despre originea „capitalistă” a acestui serviciu.

Contra unui abonament lunar 200 USD, poți obține acces la internet prin satelit din orice locație de pe uscat, folosind un echipament starter kit cu preț de 599 USD.

Noul serviciu Global Roaming folosește legăturile inter-sateliți Starlink pentru a asigura conectivitate la internet în întreaga lume: „Vă puteți aștepta la serviciul Starlink de mare viteză, cu latență scăzută, amestecat cu perioade scurte de conectivitate slabă sau deloc”, se arată în e-mailul companiei.

Deși incompletă, constelația de sateliți Starlink este suficient de bine dezvoltată pentru a oferi acces la internet de aproape oriunde în lume. De altfel, serviciul este cel mai bine promovat de către Războiul din Ucraina, echipamentele Starlink oferite de compania lui Elon Musk având un rol decisiv în ce privește organizarea efortului de bun război a părții Ucrainiene. Atât de bine încât același Elon Musk a reacționat din panică, deconectând anumite echipamente folosite în scopul facilitării anumitor operațiuni militare îndreptate împotriva invadatorilor ruși, de teamă ca nu cumva ajutorul oferit de o companie privată americană să fie folosit drept pretext pentru escaladarea spre război direct, Rusia vs SUA/Nato.

Din considerente similare, conectivitatea Starlink este supusă anumitor restricții în ce privește acoperirea în regiuni unde autoritățile locale și-au exprimat obiecții, precum India, Pakistan, China, etc. De altfel, în unele regiuni simpla deținere a echipamentului de conectare Starlink este considerată infracțiune, utilizatorii descoperiți cu astfel de antene îndreptate către cer riscând inclusiv pedepse cu închisoarea.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult