Starlink limitează traficul în timpul orelor de vârf la 1 TB pe lună. Prețul rămâne neschimbat

05.11.2022
Starlink limitează traficul în timpul orelor de vârf la 1 TB pe lună. Prețul rămâne neschimbat

Starlink, serviciul de internet prin sateliți de pe orbita joasă a Pământului de la SpaceX, anunță limite de trafic pentru utilizatorii casnici. Nu este clar care este motivul pentru care servciul nu va rămâne nelimitat, însă comentariile lui Elon Musk referitoare la utilizarea Starlink în Ucraina ar putea să ofere câteva detalii în plus. Se pare însă că traficul va fi limitat doar în orele de vârf.

Serviciile de internet Starlink vor oferi lunar doar 1 TB de trafic la viteză mare

Abonații la serviciile de internet Starlink vor avea începând din luna decembrie doar 1 TB de trafic la dispoziție pentru ceea ce se numește acum „Acces Prioritar”. Accesul prioritar este disponibil doar celor care nu depășesc această cantitate de trafic, între orele 7 și 23 în fiecare zi. Traficul realizat în afara acestor ore nu este contorizat și rămâne astfel nelimitat.

Cei care depășesc 1 TB de acces prioritar sunt mutați pe „Basic Access”, ceea ce înseamnă că vei avea viteze limitate, iar importanța traficului tău va fi scăzută în cazul în care cei cu acces prioritar au nevoie de internet simultan.

starlink limit

Starlink spune că doar 10% dintre utilizatorii serviciilor sale depășesc acei 1 TB de trafic, așa că majoritatea utilizatorilor nu vor fi afectați de aceste schimbări. Contorul de trafic se resetează în fiecare lună odată ce este emisă noua factură.

Cei care depășesc au însă opțiunea de a plăti în plus pentru trafic extra. Tariful este de 25 de cenți per GB, o sumă nu foarte mare, dar care se poate aduna rapid atunci când te uiți la mult conținut online 4K sau descarci jocuri video moderne, de zeci sau chiar peste 100 GB.

Accesul prioritar nu este disponibil pentru cei care au abonamente „portabile” fără adresă fixă, precum cei care au internet pentru rulote, de exemplu. Aceste schimbări sunt detaliate în noul document de „Fair Use” al Starlink, și se aplică momentan clienților din SUA și Canada. Cu siguranță însă, aceste modificări vor ajunge și în restul țărilor unde Starlink activează.

sursa: Fair Use (Starlink)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult