Stick-uri USB care explodează când sunt folosite, trimise jurnaliștilor dintr-o țară sud-americană

23.03.2023
Stick-uri USB care explodează când sunt folosite, trimise jurnaliștilor dintr-o țară sud-americană

Dacă în Rusia, oponenții lui Putin sunt predispuși la accidente care implică ferestre deschise, în Ecuador represaliile la adresa jurnaliștilor incomozi vin sub formă de stick-uri USB care explodează atunci când sunt folosite.

Probabil, o regulă ce ar trebui respectată indiferent de locația geografică, statutul social sau meseria profesată, este aceea că stick-urile USB primite în cutia poștală sau în plic trebuie să ajungă direct la coșul de gunoi. Preferabil, nu cel din casă. În cel mai „fericit” caz, un astfel de dispozitiv îți poate compromite PC-ul cu aplicații de supaveghere și malware agresiv (ex. ransomware), rămânând să plătești cu vârf și îndesat pentru recuperarea datelor tale. În scenariul și mai nefericit, plicul primit poate fi o capcană în sine, conținând putând fi orice de la otravă în formă de pudră, până la dispozitive exploziv gândite să de mutileze.

În cazul de față, atacurile la adresa jurnaliștilor ecuadorieni vizează în primul rând intimidarea acestora, dar și mutilarea într-un mod care să împiedice continuarea activității jurnalistice.

Trimise în mod simultan către diverși jurnaliști și instituții de presă din Ecuador, stick-urile USB încărcate cu explozibil sunt declanșate imediat ce sunt alimentate la portul USB. Deși, nu foarte puternică, încărcătura explozivă este suficientă pentru a cauza răni serioase la nivelul mâinii, scopul arătat și de mesajele amenințătoare trimise ulterior fiind acela de descurajare a investigațiilor jurnalistice incomode.

Analizând dispozitivele care nu au fost utilizate, sau pur și simplu nu au explodat, investigatorii au relevat folosirea unei variații a explozibilului C-4 (trinitrotoluene) numită RDX.

Deși guvernul ecuadorian condamnă public incidentele, publicând inclusiv o declarație prin care „respinge categoric orice formă de violență comisă împotriva jurnaliștilor și a instituțiilor de presă”, investigațiile pentru găsirea autorului campaniei îndreptate împotriva jurnaliștilor nu au dus deocamdată la niciun rezultat.

Cert este că n-ar fi prima dată când dispozitivele USB sunt folosite cu succes în atacuri, existând și alte cazuri celebre în care victimele selectate au ignorat cu totul reguli absolut banale, precum nedeschiderea unui mesaj (email) nesolicitat, eventual, primit de la un expeditor necunoscut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult