Taxe per gigabyte de trafic de internet în Ungaria (update)

Taxe per gigabyte de trafic de internet în Ungaria (update)

Deşi preţurile pentru accesul la internet sunt în scădere, în Ungaria acestea ar putea creşte foarte curând. De vină este un nou proiect de lege care ar putea intra în vigoare în 2015 în ţara vecină, care ar introduce taxe în plus pentru fiecare gigabyte de trafic. Această decizie nu doar că ar duce la preţuri mai mari, ci ar putea schimba modul în care întreaga populaţie foloseşte internetul.

Planul este ca fiecare gigabyte de trafic să fie taxat cu 150 de forinţi (aproximativ jumătate de euro). Ministrul Economiei, Mihaly Varga, a declarat că această nouă taxă este o consecinţă a faptului că internetul a dus la schimbarea modului în care utilizatorii folosesc alte servicii de telecomunicaţii, care a dus la un deficit bugetar din acel segment. Odată cu impunerea noii taxe, Ungaria ar putea câştiga încă 20 de miliarde de forinţi, susţine Varga.

Făcând un simplu calcul folosind datele firmei de consultanţă eNet, anul trecut, Ungaria a generat 1,15 miliarde de gigabytes de trafic pe internet doar din conexiuni fixe şi încă 18 milioane gigabytes din conexiuni mobile. Aceste cifre ar aduce venituri de 175 de miliarde de forinţi la bugetul statului, cu mult peste estimările politicienilor şi chiar mai mult decât veniturile întregii industrii de servicii internet din ţară de anul trecut (164 miliarde de forinţi).

Acest lucru sugerează o limită superioară a taxelor plătite de fiecare individ şi companie, asemeni altor industrii din această arie. În caz contrar, o singură companie precum Magyar Telekom, ar putea plăti 10 miliarde de forinţi sub formă de taxe într-un singur an.

Evident, cei mai afecaţi de aceste taxe vor fi clienţii companiilor, care vor trebui să plătească mai mult pentru aceleaşi servicii. În acest ritm, abonamentele ar putea primi şi limite de trafic, modificând modul în care internetul este utilizat la nivel de ţară. De asemenea, investiţiile în reţele broadband ar putea scădea.

Este foarte probabil ca decizia de a aduce o asemenea lege să fi fost programată special în această perioadă. Neelie Kroes, Comisarul European pentru Dezvoltare Digitală, va ieşi din funcţie la 1 noiembrie. Astfel, până când noul comisar va intra în funcţie şi ar putea ataca această decizie, companiile vor fi obligate să plătească taxele. 

Update: Intenţia Guvernului maghiar de a introduce o astfel de taxă a generat proteste la Budapesta.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult