Telegram, amendat cu 5 milioane de euro în Germania, pentru lipsa opțiunilor de raportare a conținutului ilegal

19.10.2022
Telegram, amendat cu 5 milioane de euro în Germania, pentru lipsa opțiunilor de raportare a conținutului ilegal

După ce a acuzat Telegram de favorizare a grupărilor extremiste și chiar a propus interzicerea acestuia pe teritoriul Uniunii Europene, Germania stabilește o amendă de peste 5 milioane de euro, acuzând serviciul de mesagerie că nu oferă modalități eficiente pentru raportarea și combaterea activităților extremiste pe platformă.

Autoritățile germane argumentează că modul în care Telegram oferă în mod discreționar toate mijloacele necesare pentru comunicații criptate imposibil de monitorizat și interceptat contravine legilor locale și europene.

”Închiderea forțată a serviciului ar avea implicații foarte serioase, fiind clar o măsură de luat doar ca ultimă soluție”, declară ministrul de interne Nancy Faeser într-un interviu acordat publicației germane Die Zeit. Înainte de a ajunge la o astfel de măsură pe teritoriul Uniunii Europene ar trebui ca toate celelalte opțiuni să fie epuizate, însă ”nu putem exclude această posibilitate în mod categoric”.

Discuțiile în favoarea interzicerii rețelei Telegram au pornit de la suspiciunile mai mult sau mai puțin dovedite, cum că extremiștii de dreapta apelează la platformă pentru a organiza demonstrații împotriva politicilor guvernamentale în materie de pandemie COVID, proteste care au degenerat până la acte de violență. Totodată, autoritățile investighează și presupuse amenințări cu moartea făcute pe Telegram împotriva Manuelei Schwesig, premierul de stat al regiunii Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Vestea despre amendă apare după ce administratorii Telegram au fost descoperiți oferind deja informații despre utilizatori către autoritățile germane, probabil, într-o încercare de adresare a preocupărilor legate de suspiciuni de activitate teroristă și abuz asupra copiilor. Astfel, amenda de „numai” 5 milioane de euro pare mai degrabă o lovitură de avertisment la adresa Telegram, după ce administratorii platformei au arătat deja oarece disponibilitate pentru cooperarea cu autoritățile germane.

Nemulțumirile rămase ar putea fi legate de presupusa folosire a aplicației pentru a ataca politicieni, cercetători și profesioniști din domeniul medical pentru contribuțiile lor la lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Telegram a devenit una dintre cele mai importante aplicații de mesagerie pentru utilizatorii de Android, deoarece funcționează pe toate dispozitivele și platformele. Însă tocmai creșterea platformei pare să fi atras nemulțumirile diferitelor autorități de reglementare, care altfel poate ar fi ignorat politicile de securitate fără compromisuri anunțate de către dezvoltatorii Telegram, în vremuri când aceștia doar aspirau să ajungă din urmă rivali precum WhatsApp, sau Facebook Messenger.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult