Twitter va informa utilizatorii atunci când vizibilitatea postărilor a fost redusă de algoritmii platformei

09.12.2022
Twitter va informa utilizatorii atunci când vizibilitatea postărilor a fost redusă de algoritmii platformei
Foto: Profimedia Images

Elon Musk decide încă o revizuire în forță a politicilor Twitter, anunțând că platforma de microblogging nu va mai limita pe ascuns vizibilitatea tweet-urilor distribuite de utilizatori. Astfel, măsura va fi însoțită și de o actualizare formală despre „starea reală a contului tău”

Cunoscut sub denumirea de shaddow banning, „fenomenul” se manifestă și pe alte rețele de socializare, atunci când postările sau activitatea utilizatorilor nu încalcă în mod flagrant regulile platformei, însă contravin politicilor privind descurajarea anumitor practici, de la propagarea dezinformărilor până la atingerea unor subiecte „sensibile”, cum ar fi tema pandemiei COVID, războaie și revolte din țări ale căror guverne ar putea retalia împotriva intereselor de afaceri ale companiei care administrează respectiva platformă de social media.

Motivele pentru care majoritatea platformelor de socializare nu își informează utilizatorii ale căror conturi au intrat sub efectul de shaddow banning sunt diverse și totodată ușor de intuit. În primul rând, dacă măsura este aplicată unor utilizatori care sunt deja adepți ai teoriilor conspiraționiste, informarea formală este interpretată ca o reconfirmare a convingerilor. Apoi, o parte dintre conspiraționiști se vor simți motivați să-și transmită mesajul cu și mai mare înverșunare, căutând în mod activ modalități pentru ocolirea restricțiilor impuse.

Justificată sau nu, anunțarea cenzurii din umbră a conturilor de Twitter printr-un simplu mesaj de notificare cu titlul ”Your true account status” poate fi cu ușurință interpretată ca o îngrădire a libertății de exprimare pe care Twitter și-a construit notorietatea. Mai ales dacă măsura este impusă de algoritmi automați ai platformei și nu de echipele de moderatori bine instruiți, la care Musk ar fi renunțat deja în etapa de restructurare a companiei.

Încercând să dea mai multă claritate măsurii impuse, Twitter va informa utilizatorii despre tipul de limitare care îi vizează – Trends Blacklist (împiedică viralizarea tweet-ului respectiv) sau Search Blacklist (tweet-ul nu poate fi găsit cu funcția de căutare a platformei).

Interesant este că și Instagram oferă un „serviciu” similar, însă doar pentru așa numitele professional accounts, rezervate vedetelor platformei. Astfel, la distribuirea unei postări pe care algoritmii sau moderatorii Instagram au identificat-o ca fiind abuzivă, creatorul sau business-ul respectiv nu este penalizat după aceleași reguli ca și utilizatorii de rând. În schimb, un mesaj de notificare informează despre încălcarea regulilor Instagram și restricționarea afișării respectivei postări în selecția de recomandări arătate altor utilizatori. Administratorul pagini de Instagram poate șterge sau trimite spre reanalizare postarea editată, în speranța de a obține ridicarea interdicției.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult