Uniunea Europeană va avea un nou satelit pentru comunicații ultra-scurizate, asigurate cu tehnologii quantum-computing

17.10.2022
Uniunea Europeană va avea un nou satelit pentru comunicații ultra-scurizate, asigurate cu tehnologii quantum-computing

Botezat Eagle-1, acesta ar putea fi primul sistem spațial de distribuție a cheilor criptografice de tip quantum-computing din Europa.

Formatul denumit QKD (quantum key distribution) necesită hardware specializat încă nedisponibil la scară largă, facilitând comunicații ultra-securizate care nu pot fi interceptate fără alertarea instantanee a tuturor părților implicate.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Spațială Europeană (ESA), satelitul Eagle-1 va petrece trei ani pe orbită testând tehnologiile necesare pentru o nouă generație de comunicații securizate. Satelitul va demonstra „fezabilitatea tehnologiei de distribuție a cheilor cuantice – care folosește principiile mecanicii cuantice pentru a distribui cheile de criptare în așa fel încât orice încercare de interceptare să fie detectată imediat”.

ESA a semnat oficial contractul pentru Eagle-1 cu liderul de proiect SES în timpul Congresului Internațional de Astronautică (IAC) de la Paris, la sfârșitul lunii septembrie. Compania cu sediul în Luxemburg va conduce un consorțiu de peste 20 de companii europene pentru dezvoltarea Eagle-1.

Primul satelit de acest tip va fi un dispozitiv de aproximativ 300 kg, plasat pe o orbită joasă a Pământului și optimizat pentru funcționare cât mai eficientă Platforma-ul va fi furnizată de compania italiană SITAEL, folosind haedware furnizat de compania germană Tesat Spacecom. În proiect mai sunt implicate și companii din Austria, Belgia, Cehia și Elveția.

Proiectul este susținut de Horizon Europe, programul cheie de finanțare al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare și ESA.

Interesant este că, deși Eagle-1 va fi primul satelit suveran QKD din Europa, China este prima țară care operează un astfel de echipament. Lansat în 2016, Micius este primul satelit de comunicații care implementează tehnologii quantum-computing, deservind Partidul Comunist Chinez (PPC).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult