WhatsApp pregătește noi limitări la redistribuirea postărilor

09.03.2022
WhatsApp pregătește noi limitări la redistribuirea postărilor

Acționând sub justificarea luptei împotriva dezinformării, WhatsApp a limitat încă de acum doi ani trimiterea de mesaje cu link-uri la un maximum de cinci contacte deodată. Însă chiar și așa, actorii bine motivați au reușit să-și continue activitatea cu ajutorul „fermelor” de postaci, folosind același cont pentru propagarea dezinformărilor pe canale multiple de WhatsApp.

Nevoiți să închidă și această portiță, administratorii platformei vor limita în curând opțiunea pentru distribuirea de mesaje doar către abonații aceluiași canal de WhatsApp. Măsura nu ar trebui să afecteze prea mult utilizatorii de rând, probabilitatea ca aceștia să fie activi simultan pe mai multe canale de WhatsApp și să distribuie cu bună credință mesaje către toate contactele respective fiind extrem de redusă.

În forma actuală, WhatsApp doar marchează mesajele care au fost redistribuite de peste patru ori cu o etichetă specială, informând cititorii acestora că au de-a face cu conținut viral și potențial înșelător. Desigur, pentru publicul vizat în mod frecvent de aceste campanii tentativa de evidențiere a unei potențiale dezinformări nu înseamnă mare lucru, respectiva etichetă fiind pur și simplu ignorată sau, mai rău, ajunge să întărească convingerile în teorii conspiraționiste.

Chiar și distribuită pe un singur canal de WhatsApp, o postare rău intenționată tot se poate viraliza este preluată și redistribuită de alți utilizatori. În acest caz, dacă filtrele automate identifică anumite postări ca fiind din categoria fake news, mesajul nu va mai putea fi trimis decât prin forward manual pentru fiecare utilizator în parte. Astfel, WhatsApp limitează viteza cu care informațiile pot circula.

Argumentul celor de la WhatsApp este că prin încetinirea postărilor foarte distribuite, atât informațiile false, cât și cele reale au șansa de a circula cu aceeași viteză, descurajând în mod eficient folosirea platformei de mesagerie ca și instrument pentru dezinformare în masă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult