Wi-Fi Alliance a anunțat lansarea Wi-Fi 7. Ce promite

11.01.2024
Wi-Fi Alliance a anunțat lansarea Wi-Fi 7. Ce promite

În cadrul evenimentului CES 2024, Wi-Fi Alliance a anunțat lansarea Wi-Fi 7. Noul sistem promite să fie de până la patru ori mai rapid decât versiunea anterioară, Wi-Fi 6E, aducând o serie de îmbunătățiri semnificative, scrie PC Magazine.

Wi-Fi 7, sau IEEE 802.11be, susține viteze de până la 40Gbps, în comparație cu vitezele maxime de 10Gbps oferite de rețelele Wi-Fi 6E. Deși Wi-Fi 7 este compatibil cu versiunile anterioare, vitezele mai mari pot fi atinse doar dacă atât routerul, cât și telefonul sau alte dispozitive suportă conectivitatea Wi-Fi 7.

Una dintre cele mai mari îmbunătățiri aduse de Wi-Fi 7 este Operațiunea Multi-Link (MLO). Această funcție este proiectată pentru a reduce latența și pentru a îmbunătăți stabilitatea rețelei Wi-Fi, permițând dispozitivelor să transmită simultan informații și date peste mai multe benzi de frecvență.

De asemenea, Wi-Fi 7 vine cu suport pentru o lățime de bandă a canalului mai largă, care la rândul său mărește debitul pe o rețea. De asemenea, utilizatorii se vor bucura de o lățime de bandă mai largă de 320MHz, în creștere de la 160MHz pe rețelele Wi-Fi 6E. În plus, sistemul folosește noua bandă, la fel ca Wi-Fi 6E introdus în 2021, care va ajuta la reducerea congestiei rețelei întâmpinată pe rețelele Wi-Fi mai vechi.

Cu ce îmbunătățiri mai vine Wi-Fi7

Wi-Fi 7 include și o altă îmbunătățire notabilă – 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM). Pe rețelele wireless, utilizatorii vor observa rate de transfer de date cu până la 20% mai rapide. Rețelele Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E au oferit suport pentru 1024-QAM, în timp ce standardul Wi-Fi 5, mai vechi de un deceniu, a venit cu 512-QAM.

Deși la CES 2024 au fost anunțate noi routere capabile Wi-Fi 7, ar putea dura ceva timp până când vor apărea noi dispozitive compatibile cu noul standard Wi-Fi. Unele dispozitive, inclusiv cele alimentate de noul procesor Snapdragon 8 Gen 3 și cele mai recente cipuri Intel Core Ultra din a 14-a generație, suportă deja rețele Wi-Fi 7.

Între timp, este posibil ca Apple să aducă suport pentru rețelele Wi-Fi 7 cu dispozitivele sale care urmează să fie lansate în acest an, inclusiv modelele iPhone 16 Pro, care se așteaptă să fie echipate cu noul procesor. Ca și cifre, peste 233 de milioane de dispozitive Wi-Fi 7 sunt așteptate să intre pe piață anul acesta, conform Wi-Fi Alliance.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult