Wikivoyage, un ghid de călătorie sub egida Wikimedia

16.01.2013
Wikivoyage, un ghid de călătorie sub egida Wikimedia

Cunoscuta enciclopedie online Wikipedia a împlinit ieri frumoasa vârstă de doisprezece ani, fundaţia Wikimedia lansând cu această ocazie un nou proiect, Wikivoyage. Acesta este un ghid turistic care respectă aceleaşi politici de colaborare şi editare liberă cu care celelalte site-uri înrudite ne-au obişnuit, încerca să fie astfel o sursă de informaţii cât mai corecte posibil.

Ideea unui astfel de site s-a născut acum 10 ani, când a fost demarat proiectul similar Wikitravel. Acesta a avut însă o dezvoltare sinuoasă, editorii săi plecând atunci când acesta a fost achiziţionat şi transformat într-un proiect comercial, informaţiile colectate fiind comasate cu cele oferite de versiunea beta a proiectului Wikyvoyage în cursul anului trecut.

Wikivoyage este un ghid turistic, acesta oferind informaţii variate utile călătorilor care ajung într-un loc nou necunoscut. Disponibil deocamdată doar în engleză, germană, franceză, italiană, spaniola, portugheză, suedeză, rusă şi olandeză, acesta include informaţii variate despre ţări, oraşe, obiective turistice sau trasee care nu ar putea fi încorporate în cadrul unei enciclopedii precum Wikipedia. De exemplu, în cazul Bucureştiului, vizitatorii pot găsi informaţii despre traseele de transport urban, muzee, hoteluri sau restaurante, dar şi sfaturi legate de securitatea personală în anumite zone sau mijloace de transport sau temperaturile din timpul verii.

Wikivoyage cuprinde în acest moment circa 50.000 de articole întreţinute de 200 de editori voluntari. În funcţie de complexitatea subiectului tratat, conţinutul este structurat logic, secţiunile separate oferind indicaţii despre modul în care se poate ajunge undeva, modalităţile de deplasare interne, lucrurile de văzut, de făcut şamd.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News