YouTube anunță înlăturarea a 70.000 clipuri pe tema conflictului din Ucraina

23.05.2022
YouTube anunță înlăturarea a 70.000 clipuri pe tema conflictului din Ucraina

Începând cu startul invaziei rusești în Ucraina, de la finalul lunii februarie și până în prezent, nu mai puțin de 70.000 clipuri YouTube pe tema conflictului din Ucraina au fost înlăturate de Google pentru încălcări ale regulilor de postare. Vestea bună este că acuratețea informațiilor rămase a fost mult îmbunătățită, utilizatorii platformei descoperind mai ușor conținutul distribuit din surse verificate, cunoscute a fi de încredere.

Este vorba despre interdicții pentru încălcări ale unor reguli de bază, creatorilor YouTube fiindu-le interzis să nege sau să ia în derâdere evenimente extrem de grave, precum războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Administratorii platformei nu au intrat prea mult în detalii referitor la acțiunile întreprinse, însă aflăm că aproximativ 9000 de canale YouTube au fost închise, inclusiv unul atribuit jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Solovyov. Pe lista încălcărilor ce au determinat ștergerea clipurilor video și închiderea forțată a canalelor YouTube asociate a intrat și folosirea unor expresii tipice pentru narativul de propagandă rusească, precum ”misiune de eliberare”.

„Avem o politică strictă privind evenimentele violente majore și aceasta se aplică și pentru lucruri precum negarea evenimentelor violente: totul, de la Holocaust la Sandy Hook. Și, desigur, ceea ce se întâmplă în Ucraina este un eveniment violent major”, a declarat Neal Mohan, directorul de produs YouTube.

Ca urmare a măsurilor luate, YouTube a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de utilizatori din Ucraina, Polonia și Rusia care vizionează conținut din surse verificate, pe tema războiului. În Ucraina, de exemplu, știrile despre invazie au generat peste 40 de milioane de vizualizări. „Prima și probabil cea mai importantă responsabilitate este să ne asigurăm că oamenii care caută informații despre acest eveniment pot obține conținut de înaltă calitate pe YouTube, furnizat de surse credibile”.

Spre exemplu, chiar și în Rusia, YouTube numără peste 90 de milioane de utilizatori, fiind deopotrivă cea mai mare platformă de video sharing din țară, dar și o sursă principală de informare pentru rușii care doresc să treacă de zidul cenzurii ridicat de Kremlin.

Potrivit Google, acțiunile întreprinse împotriva rețelelor de propagandă sponsorizate de stat, precum RT și Sputnik, avut un impact major asupra capacității de propagare a propagandei pro-Kremlin.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult