YouTube și OBS adaugă suport pentru streaming în AV1, oferind calitate mai mare pe live-uri

04.05.2023
YouTube și OBS adaugă suport pentru streaming în AV1, oferind calitate mai mare pe live-uri

Un nou update al aplicației open source OBS, cea folosită de mulți streameri pentru a transmite conținut video pe platformele online, permite acum transmisii la calitate mai mare pe YouTube. Este vorba despre versiunea 29.1 al OBS Studio, care include acum encoding în timp real pentru streaming în format AV1, cel mai nou și mai eficient codec din piață. Astfel, cei care vor continua să transmită în Full HD vor avea calitate mai mare pe stream, fără artefacte de imagine, în timp ce stream-urile în rezoluție 4K sunt acum posibile, la calitate foarte bună.

Streamerii vor putea folosi codecul AV1 pentru transmisii live pe YouTube cu noul OBS

Streaming-ul de conținut video este realizat în prezent folosind codec-ul H.264, unul care era considerat foarte eficient la momentul lansării, și care a stat la baza revoluției „video” de pe internet. Acesta este însă vechi și are limitări în tipul de conținut pe care îl poate transmite. De asemenea, raportul dintre calitatea față de banda necesară sunt depășite de formate mai noi precum H.265 și AV1, acelea oferind calitate semnificativ mai bună folosind aceeași bandă de internet.

Odată cu lansarea noilor plăci video de la AMD, NVIDIA și Intel, toate capabile să ofere encoding AV1 în timp real, YouTube a început să permită astfel de stream-uri, momentan într-un stadiu „beta”. OBS Studio 29.1 este însă prima aplicație de streaming care permite astfel de stream-uri, integrând compatibilitate cu Enhanced RTPM, noul protocol de streaming video care oferă suport pentru AV1, dar și pentru HDR în timp real. Anterior, conținutul video HDR nu putea fi transmis online. YouTube nu oferă însă suport pentru livestreaming HDR, încă.

Deși stream-ul AV1 este oferit la o calitate mai înaltă, fiind mult mai apropiat de transmisiunea sursă din punct de vedere al calității imaginii, YouTube tot face o encodare în timp real în formatul său proprietar, VP9. Se pare însă că imaginea care ajunge la utilizatori nu este semnificativ degradată, în ciuda trecerii prin acest codec.

Recomandările pentru streaming în AV1 sunt extrem de accesibile în termeni de lățime de bandă. YouTube poate găzdui acum stream-uri la rezoluție Full HD la 60 de cadre pe secundă la bitrate de numai 4 Mbps, 1440p la 60 FPS la 6 Mbps și 4K în 60 FPS între 10 și 15 Mbps.

În comparație, Twitch bitrate maxim de 6 Mbps pentru stream-urile de pe platformă, care sunt limitate la 1080p în H.264. Cel mai probabil, momentul în care Twitch face trecerea la AV1 este cel care va schimba semnificativ streaming-ul online, întrucât eforturile YouTube de a atrage creatori de conținut și fani ai streaming-ului având un succes destul de limitat.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult