ANTVR, noua platformă open-source pentru realitate virtuală, alternativă la Oculus Rift

16.05.2014
ANTVR, noua platformă open-source pentru realitate virtuală, alternativă la Oculus Rift

Fanii jocurilor de relitate virtuală vor avea în curând şi o platformă open-source de luat în calcul, mai flexibilă şi compatibilă cu o varietate mai largă de dispozitive decât platforma Oculus Rift (recent cumpărată de Facebook) sau Project Morpheus (deţinută de Sony).

ANTVR, noua platformă open-source pentru realitate virtuală, alternativă la Oculus Rift

Susţinută printr-un proiect Kickstarter, platforma ANTVR ar putea oferi primul kit de realitate virtuală complet funcţional la preţul de numai 300 dolari. Având 86.000 dolari din necesarul de 200.000 strânşi doar în primele două zile, campania de finanţare ce se va încheia oficial în data de 23 iunie 2014 are şanse mari de reuşită, contribuitorii urmând să primească kit-uri pentru dezvoltatori înainte de lansarea oficială în magazine.

Kit-ul ANTVR de realitate virtuală este compatibil cu jocuri create pentru platforma Oculus Rift, precum şi majoritatea titlurilor pentru PC şi consolă. Ochelarii VR pot fi conectaţi la orice dispozitiv cu ieşire HDMI, incluzând aici PC-uri desktop, console xBox, PlayStation, playere Blu-ray, respectiv telefoane şi tablete iOS/Android.

game controller şi ochelarii VR

Imaginile sunt urmărite pe un ecran cu rezoluţie 1920×1080 pixeli încorporat în headset-ul purtat pe cap. Spre deosebire de kit-ul Oculus Rift, vizionarea se face privind prin lentile asferice, apreciate pentru faptul că distorsionează mai puţin imaginile cu rată de aspect standard, reducând efectul de vertij ce poate apărea în timpul sesiunilor prelungite de jocuri.

ANTVR vs Oculus Rift şi Sony Morpheus

Pe lângă ochelarii VR, kit-ul ANTVR include şi un controller convertibil. Acesta poate funcţiona ca şi gamepad tradiţional sau pliat pentru a simula o armă de mână, sabie, sau volan.

Potrivit dezvoltatorilor, ANTVR funcţionează inclusiv cu jocuri pentru telefoane mobile şi tablete, însă rezultatele cele mai bune sunt obţinute cu jocuri FPS şi RPG-uri pentru platforma PC şi console.

Pe lângă folosirea exclusivă de componente hardware open-source, care pot fi incluse şi de alţi producători în dispozitivele proprii, platforma ANTVR vine cu propriul SDK, menit să ajute dezvoltatorii în crearea de jocuri VR compatibile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult