Review Aqirys Libertas: Jocurile se câștigă în liniște

27.02.2024
Review Aqirys Libertas: Jocurile se câștigă în liniște

Îți place feeling-ul unei tastaturi mecanice, dar nu îți place click-ul pronunțat sau nu vrei să produci mult zgomot în timp ce tastezi? Pentru aceste probleme există tastaturi precum Aqirys Libertas, o tastatură mecanică, dar care promite să fie una dintre cele mai silențioase de pe piață.

Aqirys este un producător relativ tânăr, dar are o gamă variată de produse, iar printre cele mai recente lansări se numără tastatura mecanică Libertas. Noul model nu se remarcă doar prin aspectul său inedit, ci și prin promisiunea unei experiențe de tastare foarte silențioasă, fiind o tastatură ce se adresă gamerilor și profesioniștilor care caută liniște, dar care nu sunt dispuși să sacrifice experiența tactilă.

Avem de-a face cu un form factor de 75%, cu taste suficient de spațiate, o ergonomie foarte bună și o construcție solidă. Forma tastaturii Libertas nu este doar pur estetică, ci ajută și la ergonomie, așa cum am descoperit și eu pe măsură ce am folosit-o. Dacă preferi o tastatură mai înaltă, Aqirys Libertas dispune de două rânduri de piciorușe pentru înălțare, astfel că este foarte versatilă.

La capitolul versatilitate contribuie și faptul că poate fi conectată la o gamă largă de dispozitive, inclusiv la televizoare smart. Poți conecta tastatura fie prin cablul USB-C, fie wireless cu ajutorul dongle-ului inclus sau prin Bluetooth.

Aqirys Libertas este tastatura gândită pentru gamerii silențioși

Tastatura Aqirys Libertas folosește switch-uri dezvoltate în colaborare cu HaiMu. Acestea sunt gândite pentru a oferi o experiență silențioasă de tastare, care este în același timp și foarte fină. Fiecare tastă este oferă un feedback plăcut, cu forțe de apăsare bine cântărite și un nivel foarte bun de rezistență. Designul tastaturii folosește materiale care să absoarbă cât mai bine sunetele și să ofere o experiență de tastare foarte fină, progresivă.

Acest lucru se dovedește a fi foarte util în spații închise, precum la locul de muncă, dar și acasă, dacă nu vrei să îi deranjezi pe ceilalți membri ai familiei cu sunetul specific unei tastaturi mecanice. Astfel, dacă vrei să folosești o tastatură mecanică la locul de muncă, dar nu vrei să îți deranjezi colegii, Libertas este o alegere bună. De asemenea, tastatura se simte foarte închegată, iar producătorul spune că switch-urile folosite pot rezite până la 100 de milioane de apăsări. Cât despre autonomie, Aqirys spune că bateria de 8.000 mAh poate asigura până la 24 de ore de utilizare cu iluminarea RGB activată.

Libertate la personalizare

Nu doar că poți customiza iluminarea RGB după bunul plac cu ajutorul software-ului integrat, cu care poți selecta inclusiv culori individuale pentru fiecare tasta, dar poți modifica tastatura și la nivel de hardware. Aqirys include un pachet și câteva taste de culoare albă, în cazul în care nu sunteți fanul accentelor portocalii. De asemena, există și un set suplimentar de switch-uri, pentru cei ce vor să dea un feeling diferit celor mai folosite taste (WASD spre exemplu).

În pachet regăsim și o husă de protecție, dar și o perie de curățare. Producătorul a inclus și unelte cu care utilizatorii pot scoate ușor tastele și switch-urile tastaturii dacă vor să facă un pic de mix and match.

Mi-a plăcut și faptul că există și o rotiță de volum dedicată, dar mi-ar fi plăcut mai tare ca treptele să fie mai fine. Cu ajutorul rotiței de volum, utilizatorii pot altera volumul doar din 4 în 4. În plus, rotița de volum funcționează și ca buton de Play/Pause și poate fi schimbată cu o altă inclusă în pachet. Totul pentru un plus de personalizare.

Prețuri și concluzii

Aqirys Libertas oferă un raport calitate/preț bun pentru o astfel de tastatură. Designul silențios și durabil vor fi pe placul celor ce caută o tastatură robustă, dar care să poată fi folosită în orice mediu. Ergonomia bună și feedback-ul bun al tastelor fac din utilizarea tastaturii Libertas o plăcere în jocuri, dar s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Spre exemplu, prefer un feedback acustic atunci când tastez text, dar bănuiesc că este o chestie de obișnuință. De asemenea, dacă știți că utilizați des numpadul, luați în calcul form factor-ul de 75%, care nu include și un numpad, ci doar cifrele din partea superioară.

În România, tastatura Aqirys Libertas poate fi cumpărată cu prețuri ce se învârt în zona a 500 de lei. Pentru acești bani primești un produs bine construit, arătos, ușor personalizabil, care va satisface nevoile gamerilor, dar și pe cele ale profesioniștilor. Experiența de tastare este una plăcută, conectivitatea este foarte versatilă, iar dacă ai nevoie de un model silențios, Libertas este o variantă demnă de luat în calcul pentru setup-ul tău.

VIDEO

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult