Sony PlayStation 3 – The good, the bad and the ugly

15.11.2006
Sony PlayStation 3 - The good, the bad and the ugly
O aşteptăm cu nerăbdare, dar…

Preţul este destul de mare precum am mai spus: pe piaţa americană, Basic-ul se va putea achiziţiona la 499$ iar Premium-ul la 599$. În Europa însă preţurile vor fi şi mai mari. Lansarea pe piaţa japoneză a fost un real succes, cozile în faţa magazinelor formându-se cu mult timp înaintea orei de deschidere, foarte multă lume dorind cu ardoare să prindă noua consolă. De aceea nu trebuie sa ne mire că în scurt timp stocurile au fost epuizate, mulţi doritori fiind nevoiţi să plece acasă nemulţumiţi.

Sony PlayStation 3

Întreaga campanie de dezvoltare a consolei PlayStation 3 ar fi fost însă în van dacă nu era susţinută şi de una destinată dezvoltării de jocuri şi aplicaţii pentru ea, care să fie disponibile încă de la lansare. Astfel, cu toate că dezvoltarea de software care să poată profita din plin de avantajele procesorului Cell a fost una foarte anevoioasă, diverse companii au anunţat lansări de jocuri pentru PS3, pe format Blu-ray. Dintre acestea putem aminti doar câteva titluri importante, precum: NBA Live 07, Call of Duty 3, Sonic the Hedgehog, Final Fantasy sau Genji 2. În plus, Sony a încheiat contracte cu marile case de filme, astfel încât majoritatea filmelor de succes vor fi disponibile şi pentru PlayStation3. Persistă totuşi o întrebare… cine va plăti atât pentru un PS3 şi îl va folosi pe post de player video? Cu toate acestea, dacă stăm bine şi ne gândim, PlayStation 3 este la ora actuală unul din cele mai ieftine playere Blu-ray de pe piaţă…

Sony PlayStation 3

Faţă de concurenţă, japonezii se laudă şi cu faptul că produsul lor este compatibil cu aplicaţiile lansate pentru versiunile anterioare de console din seria PlayStation, astfel încât nostalgicii se vor putea bucura în continuare de vechile joculeţe care le-au luminat anii trecuţi din viaţă. Un mare plus din punctul meu de vedere.

Din tot ce am spus până acum, consola PS3 pare perfectă. Desigur, nu este chiar aşa, ca fiecare produs având micile ei impedimente ce-i stau în calea succesului. Cel mai mare va fi desigur preţul. Se ştie însă că în general "gamer-ul" preferă să aibă cel mai puternic dispozitiv în dauna costului de achiziţie, astfel că teoretic această problemă nu va fi majoră… Pe de altă parte, o surpriză neplăcută o poate constitui şi adoptarea standardului Blu-ray, în defavoarea celui HD-DVD. Acesta din urmă beneficiază de suportul comunităţii DVD-Forum, iar Microsoft a anunţat că îl va folosi pe consolele lor XBOX 360. Astfel, în condiţiile unei bătălii pentru afirmare aflate încă la început, nu putem decât să ne dăm cu presupusul şi să aşteptăm. Cert este că fiecare grupare va face tot posibilul să asigure succesul formatului pe care îl susţine…

Astfel, concluzionând, se pare că Sony a găsit o reţetă câştigătoare: avatanjele, acum în pragul lansării, fiind mult mai numeroase decât dezavantajele. Rămâne de văzut ce ne va rezerva viitorul, însă eu unul aştept cu nerăbdare să pun mâna pe un PlayStation 3. Sigur nu voi fi dezamăgit…

Un exterior de nota 10

La exterior, PSP 3 vine cu suport pentru noile discuri de tip Blu-ray, diverse ieşiri A/V, conectivitate Bluetooth, USB 2.0 şi port HDMI. Consola celor de la Sony suportă standardele video 1080p, ce asigură o calitate deosebită a aplicaţiilor, coraborate cu suportul sonor Dolby 5.1 TrueHD.

Sony PlayStation 3

Precum spuneam, iniţial vor fi disponibile pe piaţă două versiuni, diferenţele între ele fiind date în primul rând de echipare. Astfel versiunea Basic vine cu un HDD de 20 GB precum şi toată tehnologia descrisă mai sus. Versiunea evoluată Premium, are în schimb un HDD de 60 GB şi conţine în plus suport Wi-Fi, cititor de carduri inclus, având şi un design aparte, cu inserţii cromate.

Trebuie să menţionăm şi accesoriile cu care vine echipată consola, mai ales game-pad-urile. Cu toate că la prima vedere par a fi unele obişnuite, designul lor fiind unul plăcut şi funcţional, trebuie să vă spunem că ele integrează tehnologia "SixAxis motion sensing", fapt ce le permite să reacţioneze la gesturile utilizatorului pe 6 axe (generaţia precedentă detecta mişcarea doar pe 4 axe) şi să se adapteze la acestea, pentru a oferi un control de calitate superioară.

Sony PlayStation 3

In plus, se conectează wireless la consolă, eliminând problema firelor buclucaşe. Astfel, având o rază de până la 20 m şi o autonomie de maxim 30 ore, acestea ne vor permite să ne jucăm în voie până ne plictisim. Şi când bateriile s-au descărcat nu trebuie decât să conectăm controller-ul la consolă prin intermediul cablului USB livrat în pachet, pentru ca acestea să se reîncarce. Desigur putem folosi gamepad-ul şi atunci când este conectat prin acest cablu, singura problemă fiind dimensiunea sa redusă (aprox 2 m), care împiedică o mişcare normală.

Marea problemă a acestor dispozitive ar fi faptul că nu incorporează tehnologia "force feedback". Pentru cei care nu ştiu ce înseamnă, ea permite pad-ului să vibreze în funcţie de condiţiile jocului: de exemplu atunci când mergem cu maşina pe un teren accidentat, oferind o senzaţie mai pronunţată de realism.

Sony PlayStation 3

Interfaţa de navigare implementată de Sony pe noul PS3 pare să fie inspirată din cea folosită pe PSP. Astfel, ea arată bine din punct de vedere grafic şi este destul de user-friendly, deşi pentru a o descifra complet e nevoie de puţin exerciţiu, multe meniuri fiind destul de complexe datorită multitudinii de opţiuni disponibile. Pentru a vă face o ideea accesaţi acest link.

Arhitectura internă

Consolele au reprezentat încă de la apariţia lor un mod de destindere, de petrecere a timpului liber şi de interacţionare cu cei din jur. Aceasta deoarece, contrar aşteptărilor, nu doar puştii şi adolescenţii se joacă, ci şi adulţii. Sony a fost un pion important în lumea consolelor, ducând o luptă continuă pentru supremaţie cu alţi giganţi, precum Microsoft sau Nintendo.

Sony PlayStation 3

Cu toate acestea, cea de-a şaptea generaţie a consolelor constructorului japonez s-a lăsat mult aşteptată, însă şi promisiunile pe care le făcea erau foarte mari. În cele din urmă, pe data de 11 noiembrie 2006, Sony Playstation 3 a intrat pe piaţa din Japonia, în două versiuni de bază. Chiar dacă iniţial se preconizase o lansare simultană în toată lumea, planurile nu au putut fi respectate din cauza diverselor probleme întâmpinate pe parcursul dezvoltării. De aceea, cu toate ca în SUA consola va ajunge începând cu 17 noiembrie, pe piaţa europeana şi australiană ea va putea fi achiziţionată abia din martie 2007.

Principalii concurenţi ai PlayStation 3 sunt la ora actuală Microsoft XBOX 360 şi Nintendo Wii. Lupta va fi una acerbă, pentru că deşi produsul celor de la Sony este unul net mai performant decât celelalte două, şi preţul său este mai piperat.

Dar ce asigură acest nivel de performanţă sporit? Ei bine, consola integrează tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi procesorul Cell sau memoria XDRAM. Acestea, cumulate cu sistemul de sunet Dolby 5.1, cititorul de discuri Blu-ray şi multitudinea de formate Audio/Video suportate, vă vor asigura că satisfacţia oferită este deplină, atât în cazul jocurilor, cât şi a filmelor pe care le puteţi viziona.

Să aruncăm o privire puţin mai "în detaliu" asupra acestei bijuterii tehnologice. Procesorul Cell dezvoltat în parteneriat de Sony, Toshiba şi IBM, este fără îndoială cel mai puternic CPU introdus pe un dispozitiv de producţie în serie de pe piaţă, la ora actuală. Tehnologia Cell este complexă, procesorul fiind format dintr-o unitate PPE (Power Processing Element) şi 8 unităţi SPE (Synergistic Processing Element), interconectate prin intermediul unei magistrale circulare. PPE-ul are la dispoziţie o memorie cache L2 de 512KB, iar fiecare SPE poate accesa o memorie proprie de 256 KB. Din cele 8 SPE-uri, 6 sunt efectiv folosite, a 7-a conţinând elementele sistemului de operare, în vreme ce a 8-a este dezactivată pentru simplificarea procesului de producţie şi diminuarea costurilor. Frecvenţa CPU-ului este de 3,2 GHz, la aceasta rulând şi memoria de tip XDRAM folosită, fapt ce duce la o lăţime de bandă maximă capabilă de a fi atinsă foarte mare (pentru detalii vedeţi tabelul ataşat). Folosirea CPU-ului Cell a permis optimizarea aplicaţiilor şi atingerea unui nivel înalt de paralelism, practic fiind optimizată activitatea fiecărui SPE în parte pentru realizarea câte unei activităţi specifice, pentru realizarea unui rezultat final mai bun.

Sony PlayStation 3

Sistemul grafic este de asemenea impresionant: bazat pe arhitectura NVIDIA G70, dispune de o memorie proprie VRAM GDDR3 de 256 MB şi de acces la memoria principală, fapt ce duce la atingerea unui nivel de performanţă foarte bun pentru o consolă. Datele sunt stocate pe un harddisk de tip SATA150, iar sistemul de operare utilizat este Linux.