5 aplicaţii “must have” pentru laptopul tău

5 aplicaţii “must have” pentru laptopul tău

Calculatoarele portabile câştigă tot mai mult teren în defavoarea sistemelor desktop, ale căror performanţe superioare şi posibilităţi de upgrade nu acoperă însă lipsa portabilităţii şi spaţiul ocupat, dar şi alte inconveniente precum zgomotul produs şi căldura degajată. Tot mai mulţi indivizi abandonează desktop-ul şi îşi cumpără un laptop sau un netbook.

Nu o să intrăm în detalii ce ţin de achiziţionarea unui laptop, pentru asta avem un articol separat. Vom vorbi despre software şi anume câteva aplicaţii care te ajută să utilizezi noul portabil în condiţii optime.

Înainte de toate, dacă ai laptop cu licenţă de Windows, îţi recomandăm să faci curat prin sistem şi să scapi de toate crapware-urile preinstalate de producător.

Crapware-urile sunt acele soft-uri, majoritatea inutile, pe care producătorii ni le vâră pe gât fără să ne întrebe dacă vrem sau nu aşa ceva. Ele îngreunează sistemul (fiind rezidente în memorie) şi ne irită cu tot felul de pop-up-uri. Aveţi grija ca la dezinstalarea lor să nu ştergeţi din greşeală driverele componentelor.

Pregătirea pentru următorul pas este gata abia după ce rulaţi un utilitar de curăţare a regiştrilor şi a fişierelor temporare sau rămase de izbelişte după dezinstalarea crapware-urilor. Exemple de astfel de programe: CCleaner, Tune Up Utilities.

Aplicaţii utile pentru laptop sunt nenumărate, fiecare le apreciază după nevoile sale. Există însă câteva progrămele pe care oricine ar trebui să le folosească. Vă oferim doar cinci sugestii, suficiente la început de drum.

1. Core Temp

Laptopurile performante se şi încălzesc destul de puternic, de aceea este bine ca temperatura componentelor să fie monitorizată. Core TempÎn cazul în care temperatura depăşeşte valorile normale, vă recomandăm achiziţionarea unui stand de laptop cu răcire activă (cooler).

Utilitarul Core Temp foloseşte extrem de puţine resurse şi afişează în system tray temperatura procesorului. Dacă procesorul este dual core sau quad core, monitorizează temperatura la nivelul fiecărui nucleu.

Dacă doriţi ceva mai complex, încercaţi Battery Care. Această aplicaţie ţine seama inclusiv de ciclurile încărcare-descărcare, oferă informaţii detaliate despre acumulator (producător, capacitate, consum etc.), monitorizează temperatura procesorului şi a HDD-ului etc. Battery Care consumă doar 0,1% din resursele de sistem (CPU şi RAM).

2. Aerofoil

Aerofoil este o aplicaţie de optimizare în timp real a resurselor. Prin dezactivarea anumitor facilităţi ce ar putea încărca procesorul şi solicita componentele (ex: interfaţa Aero din Windows Vista/7), se obţine un spor de autonomie între 10% şi 25%. Nu folosiţi Aerofoil în paralel cu alte programe de power management în timp real. Unii producători livrează implicit astfel de utilitare.

3. TouchFreeze

TouchFreeze este o aplicaţie care ne ajută să lucrăm mai comod pe laptop, prin dezactivarea touchpad-ului în momentul în care tastăm. Sunt prevenite astfel mişcările nedorite ale cursorului de pe display, la atingerea accidentală a pad-ului. Acest utilitar ocupă doar 3 MB din memoria RAM. Este recomandat celor care redactează des documente Word sau e-mail-uri.

4. AutoSensitivity

Când ajustezi sensibilitatea touchpad-ului din Control Panel, aceasta se aplică general – inclusiv mouse-ului pe care îl conectezi wireless sau pe USB. Cu AutoSensitivity, poţi regla separat sensibilitatea pentru pad şi pentru mouse.

5. Prey

Prey se adresează celor care folosesc laptopul în spaţii publice, acolo unde riscul de furt este mai ridicat decât acasă sau la birou.

Prin intermediul unei interfeţe Web, te conectezi la aplicaţie şi accesezi informaţii legate de poziţia laptopului tău, prin Wi-Fi. Mai mult decât atât, Prey poate activa fără ştirea nimănui Webcam-ul şi realiza capturi foto pe care le trimite apoi pe telefonul tău sau pe e-mail, facilitând astfel recunoaşterea hoţilor sau a locului în care se află laptopul.

Mai multe detalii despre cum se utilizează Prey găsiţi în tutorialul video de mai jos.

Aveţi şi alte aplicaţii utile care vă ajută să exploataţi optim laptopul? Nu ezitaţi să ni le împărtăşiţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News