Acer Aspire 7: un laptop performant ascuns într-o carcasă discretă [REVIEW]

19.06.2017
Acer Aspire 7: un laptop performant ascuns într-o carcasă discretă [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Seria de laptop-uri Aspire de la Acer este foarte versatilă, acest brand fiind prezent pe modele entry-level pentru cei care au nevoie de un computer pentru browsing şi consum multimedia, cât şi pe modele avansate, dedicate gamerilor şi profesioniştilor. Aspire 7, modelul pe care l-am testat săptămânile trecute, cade undeva la mijloc, fiind destul de puternic pentru a putea fi folosit într-un mediu creativ cu uşurinţă, însă în ciuda faptului că este capabil să ruleze jocuri video în parametri decenţi, compania taiwaneză nu încearcă să îl vândă către gameri. Avantajul este însă că Aspire 7 este un laptop de gaming entry-level foarte bun, care va intra în oferta magazinelor la un preţ mai mic faţă de modelele realizate special „pentru gaming”.

Construcţie, design şi ergonomie

Faptul că Acer Aspire 7 nu este vândut ca un laptop de gaming îl ascunde într-un fel în oferta magazinelor, designul său fiind foarte „obişnuit”. Avem de a face cu un laptop construit pe o bază din plastic, care însă beneficiază de elemente metalice fix acolo unde sunt importante. Capacul display-ului şi suprafaţa din jurul tastaturii sunt realizate din aluminiu de culoare neagră, foarte plăcut atingerii. Acestea oferă şi rezistenţă în plus în utilizare şi conferă un aspect elegant. Designul este completat de marginea şlefuită care reflectă lumina, care este însă un punct negativ în utilizare. În cazul sesiunilor mai lungi de scris, în special pe un birou mai ridicat, aceasă margine poate să deranjeze utilizatorul în jurul încheieturilor.

Tastatura este una standard pentru laptop-urile Acer, similară cu cea am întâlnit în trecut pe modelele V5 şi VX15, beneficiind de taste bine spaţiate, un numpad complet, iluminare de culoare albă şi o cursă nu foarte lungă a butoanelor. Desigur, butoanele nu vor fi pe gustul tuturor, însă Acer pare să ofere o tastatură care să pice undeva la mijloc, pe care să o poată folosi oricine într-un mod cât mai confortabil. Trackpad-ul este şi el de dimensiuni obişnuite, fără butoane fizice, întreaga sa suprafaţă putând fi apăsată mecanic. În colţul din stânga sus a acestuia a fost implementat un senzor de amprentă capacitiv, compatibil cu funcţionalitatea Hello din Windows 10.

Plasticul din jurul display-ului şi cel al capacului de jos nu este cel mai calitativ de pe piaţă, însă este unul dintre compromisurile pe care Acer le face pe seria de laptop-uri Aspire pentru a ţine preţul la un nivel mai scăzut. Cei interesaţi de upgrade-uri se vor bucura să afle că spre diferenţă de alte modele din această gamă, care necesită dezasamblarea completă a tastaturii pentru a avea acces la componentele interne, Aspire 7 beneficiază de două capace care pot fi acesate de pe partea din spate.

Unul găzduieşte memoria RAM, care beneficiază de două slot-uri (modelul testat beneficiază de un stick de 8 GB şi unul de 16 GB), în timp ce cel de-al doilea oferă acces la hard disk. SSD-ul pe format M.2 nu poate fi accesat decât dacă laptop-ul este complet dezasamblat, însă vine deja cu un SSD de 512 GB, deci este foarte posibil ca mulţi dintre cei interesaţi de acest model să nu aibă nevoie de mai mult. Alternativ, un SSD pe SATA poate fi pus în locul hard disk-ului.

La o privire în ansamblu, Acer Aspire 7 pare să fie laptop-ul perfect pentru cei care au nevoie de un computer pentru lucru (cu putere de procesare mare), cât şi pentru gamerii care vor să poată afişa laptop-ul în public fără să atragă atenţia prea mult cu LED-uri colorate sau design agresiv. Carcasa neară cu inserţii argintii ar trebui să fie pe placul unui număr cât mai mare dintre utilizatori.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Aspire 7 (A715-71G-79D2)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 4 GB GDDR5
 • RAM: 24 GB (1 x 8GB, 1 x 16 GB) – DDR4
 • SSD: Micron 512 GB NVMe M.2
 • HDD: Seagate 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: stereo
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac (2×2), Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
 • Acumulator:  4 celule
 • Greutate: 2,35 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Am folosit Aspire 7 pe post de computer de lucru în ultimele două săptămâni zi de zi şi uitându-mă în urmă, am foarte puţine lucruri pe care să i le reproşez. Computerul s-a descurcat exemplar atât pentru munca de birou, cât şi pentru gaming şi chiar livestreaming pe YouTube. În niciunul dintre aceste scenarii nu am fost dezamăgit de performanţa lui Aspire 7, luând în calcul faptul că acesta nu a fost împins către limite nerealiste referitoare la performanţa lui.

La capitolul răcire, Aspire 7 stă mult mai bine decât predecesorii săi, Acer optând pentru acest model pentru evacuare a aerului prin partea din spate. Fantele de aerisire sunt acum putin mai mari, oferind un flux de aer mai eficient. Din acest motiv, laptop-ul nu devine niciodată extrem de zgomotos în utilizare, nici în full load. Desigur, nici nu va fi foarte silenţios. Cu toate acestea, performanţa sa ar putea avea de suferit în aplicaţii care stresează procesorul sau cipul grafic la maximum, în anumite situaţii putând fi simţit puţin throttling din cauza supraîncălzirii. Din fericire, aceste momente sunt foarte rare şi nu am reuşit să reproduc cu acurateţe secenariile în care puterea procesorului este limitată automat.

 

Display-ul IPS este un alt punct forte al lui Aspire 7, acesta beneficiind de o protecţie anti-glare şi luminozitate foarte bună pentru categoria de preţ în care se încadrează acest model. Din păcate, unitatea de test venea cu backlight bleeding destul de proeminent în partea de sus a ecranului, lucru vizibil însă doar atunci când erau afişate imagini în care culoarea neagră era predominantă. Este foarte posibil ca acest aspect să nu fie o problemă atunci când laptop-ul ajunge în magazine, fiind vorba despre un prototip în cazul de faţă.

Având în vedere că nu vorbim despre un ultrabook, ne-am aştepta ca Aspire 7 să beneficieze de destule port-uri pentru conectarea de accesorii. Din păcate, Acer a făcut nişte alegeri foarte ciudate la acest capitol. Avem de a face cu un singur port USB 3.0, alături de un port USB 3.1 pe format Type-C şi de două port-uri USB 2.0. Având în vedere că majoritatea stick-urilor USB, hard disk-urilor (şi SSD-urilor) externe şi chiar şi dispozitive mai avansate precum interfeţe audio şi plăci de captură folosesc standardul USB 3.0 Type-A, este greu de justificat integrarea de mufe USB 2.0 pe acest model. De astemenea, mufa USB Type-C este compatibilă doar cu dispozitive USB, nu şi cu Thunderbolt 3, motiv pentru care este destul de inutilă momentan, având în vedere că majoritatea dispozitivelor cu Type-C se livrează doar cu cablu Type-C – to – Type-A în pachet. Port-ul Ethernet şi cititorul de carduri sunt binevenite şi nu ar trebui să lipsească de pe niciun computer „de lucru”.

Autonomia este un alt subiect unde Aspire 7 nu dezamăgeşte, însă nici nu iese din tipare. Pe un profil balansat de performanţă, în utilizare normală de browsing, acumulatorul ar trebui să ofere măcar 4-5 ore de autonomie. Din păcate, această performanţă nu poate fi depăşită cu mult. Modelele de laptop-uri cu autonomie mai mare sunt în general echipate cu procesoare ULV (ultra-low voltage) cu două nuclee. În cazul lui Aspire 7 avem de a face cu un procesor Intel Core i7 quad-core, realizat pentrua performanţă de top în aplicaţii pretenţioase. Desigur, performanţa maximă poate fi atinsă doar atunci când laptop-ul este conectat la priză.

 

Performanţă şi concluzii

Performanţă

După cum spuneam anterior Acer Aspire 7 pare să fie un laptop de gaming deghizat într-unul de lucru. În mod normal nu am fi testat un asemenea model pentru gaming, însă lista de specificaţii tehnice recomandă Aspire 7 ca o alternativă (probabil) mai ieftină şi mai elegantă la exterior pentru modelul VX15 tot de la Acer. Testele de performanţă confirmă suspiciunile pe care le-am avut, cele două modele oferind performanţă aproape identică în jocuri video, diferenţele fiind fie în marja de eroare de câteva procente, fie datorate diferenţei de driveri şi patch-urilor pe care jocurile le-au mai primit în cele câteva luni dintre testarea celor două modele.

În ciuda faptului că este destul de evident că nu avem de a face cu un laptop pentru jocuri video la detalii foarte înalte, pentru a putea evidenţia diferenţele între diverse configuraţii, întotdeauna setăm jocurile video folosite pentru teste pe detaliile cele mai înalte. Setările Antialiasing sunt întotdeauna oprite, asemeni v-sync, iar rezoluţia testată este de cele mai multe ori 1080p. Pentru laptop-urile cu plăci video mai puternice, precum GTX 1070 sau GTX 1080 de la NVIDIA, testăm toate jocurile şi în rezoluţie 4K, întrucât aceste GPU-uri chiar pot oferi o experienţă de joc decentă în acestă rezoluţie. Evident, în cazul de faţă, GTX 1050 Ti este o placă video recomandată pentru Full HD la detalii medii, iar gamerii fără pretenţii de setări Ultra vor primi o experienţă de joc foarte bună pe Aspire 7.

 

Joc 1080p
Ashes of the Singularity 19,70  FPS
BioShock Infinite 74,82 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 24,10 FPS
Dirt Rally 70,59 FPS
Dragon Age: Inquisition 41,80 FPS
Far Cry Primal 41,00 FPS
Gears of War 4 49,50 FPS
Grand Theft Auto V 61,87 FPS
Hitman 47,70 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 58,53 FPS
Rainbow Six: Siege 52,50 FPS
Rise of the Tomb Raider 52,50 FPS
The Division 34,50 FPS
Thief 53,00 FPS
Total War: Warhammer 37,10 FPS

În cazul testelor sintetice, rezultatele sunt jumătate plictisitoare, jumătate surprinzătoare. Plictisitoare pentru că procesorul i7-7700HQ şi cipul grafic GTX 1050 Ti pentru laptop-uri au mai fost testate în trecut şi oferă rezultate similare în toate configuraţiile testate. Diferenţele sunt în general în marja de eroare, sau datorate diferenţelor între sistemele de răcire, însă niciodată nu vedem rezultate extrem de variate în aceste cazuri. Surprinzătoare sunt însă rezultatele de viteză pentru SSD-ul Micron, care pare să fie un model de test şi nu unul final. Spun asta pentru că în cele câteva benchmark-uri rulate acesta a înregistrat viteze foarte scăzute pentru un astfel de model, fiind doar de două ori mai rapid decât HDD-ul Seagate integrat.

De obicei, un SSD pe M.2 (sau chiar SATA) înregistrează performanţă de 3-4 ori mai mare în medie şi poate să depăşească şi de zeci de ori performanţa unui HDD în cazul modelelor high-end (un exemplu bun fiind Legion Y520 testat de curând pe Go4it). Mai mult, producătorul Micron are acest model listat pe site cu viteze de 530 MB/s la citire şi 500 MB/s la scriere, însă disponibilitatea sa este momentan la nivelul „sampling”, lucru care sugerează că unităţile din prezent nu sunt finale. Testele noastre sugerează că SSD-ul în stadiul actual, de prototip, poate atinge doar jumătate din performanţa promisă.

 

Test Scor
3DMark Fire Strike 6.803 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 1.876 puncte
3DMark Time Spy 2.482 puncte
3DMark Sky Diver 19.200 puncte
PCMark Creative 4.380 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 78,58 FPS, CPU 543 cb
WinRar 7.180 KB/s
HDTune SSD (Read) 238,5 MB/s
HDTune HDD (Read) 105,5MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 441,3 MB/s Write: 255,5 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 183,5 MB/s Write: 201,5 MB/s

 

Concluzii

Acer Aspire 7 pare să fie la prima vedere un simplu laptop pentru birou, însă îşi arată adevăratul potenţial abia după ce începi să instalezi jocuri cu pretenţii care nu par să îl îngreuneze deloc. Designul elegant şi sistemul de răcire silenţios îl fac o alegerea atractivă pentru orice tip de utilizator, iar gamerii care nu doresc să iasă prea mult în evidenţă cu modelele colorate realizate în general pentru gaming, au acum o alternativă mai discretă.

Cele câteva neajunsuri ale acestui model sunt însă eclipsate de avantajele sale, precum performanţa excelentă şi preţul relativ scăzut (încă nu au fost confirmate preţuri pentru Aspire 7 în România). 

Părţi pozitive

Design elegant
Performanţă ridicată
Display anti-glare
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Marginile pot fi deranjante în sesiuni de utilizare prelungită
Prea puţine port-uri USB 3
Nu are Thunderbolt 3