Acer Aspire One 751h – mirajul netbook-urilor subţiri de 11.6”

18.06.2009
Acer Aspire One 751h – mirajul netbook-urilor subţiri de 11.6”
Construcţie, specificaţii

Netbook-urile, ca şi majoritatea dispozitivelor din industria IT, nu sunt ocolite de progres. Cei 7” ai lui Eee PC 700 nu au fost de-ajuns şi s-a trecut la o dimensiuni mai utilizabile de 8.9” şi 10”. Producătorii s-ar fi putut opri aici, însă dacă tot puteau construi panouri de 11.6”, de ce să nu le folosească şi la netbook-uri. Astfel, urmaşii de ultimă generaţie al lui Eee PC se apropie cu dimensiunea ecranului de ultra-portabilele de acum câţiva ani cu afişaje de 12” şi 13”. Acesta este şi cazul lui Acer Apire One 751h, un netbook de 11.6” pe care-l vom prezenta în continuare.

Acer Aspire One 751h cu ecran de 11.6

Despre portabilul de faţă am auzit în luna martie când imagini şi sepcificaţii au ajuns în mediul online prin intermediul FCC-ului din Statele Unite. De atunci am aflat că ecranul de 11.6” al lui Aspire One 751h are o rezoluţie de 1366×768, foarte comună la ora actuală. De asemenea, tot de atunci ştiam că va fi motorizat de procesoarele Intel Atom cu consum redus din seria Z500. Ne-a atras atenţia grosimea destul de mică a portabilului şi în practică el este mai subţire decât netbook-uri mai vechi. Spre exemplu, modelul Aspire One A150 cu baterie de 6 celule avea o grosime de 36 mm, pe când noul 751h are doar 25,4 mm.

Construcţie

Acer Aspire One 751h - un profil subţire

Construcţia netbook-ului de la Acer este destul de solidă, însă nu se diferenţiază foarte mult de modelele mai mici. Ecranul este adăpostit de aceeaşi carcasă lucioasă ce pare să se asorteze cu filtrul său glare. În rest, producătorul a apelat la un plastic mai mult sau mai puţin mat, destul de plăcut la atingere. Trebuie menţionată tastatura, ea fiind o copie a celei întâlnite pe ultra-portabilul Aspire Timeline 3810T. De data aceasta însă butoanele nu mai sunt lucioase, iar cursorii nu se diferenţiază în vreun fel. Pentru a oferi taste mai mari, configuraţia tastaturii a avut de suferi, butoanele Home şi End fiind accesibile doar în urma apăsării lui Fn. Să nu uităm însă că se poate şi mai rău.

La scoaterea lui Acer Aspire One 751h din cutie am fost plăcut impresionat de aspectul bine închegat al portabilului, însă o mică dezamăgire a venit odată cu fixarea bateriei de şase celule. Ea iese în exteriorul carcasei şi s-ar putea ca unii s-o considere mai puţin estetică, mai ales datorită faptului că este o diferenţă mare între plasticul folosit pentru carcasa ecranului şi cea a bateriei. Nu ştim cum arată bateria cu trei celule cu care vin anumite modele, însă situaţia ar putea fi diferită. Partea bună este că greutatea portabilului este destul de redusă. La 1,35 kg, Aspire One 751h se plasează între netbook-urile de 10” şi ultra-portabilele de 13.3”.

Acer Aspire One 751h cântăreşte doar 1,35 kg cu bateria inclusă

Specificaţii:

CPU: Intel Atom Z520, 1,24 GHz
Chipset: Intel Poulsbo
Memorie: 1 GB DDR2
GPU: Intel GMA 500
HDD: 160 GB, 5400 RPM, Hitachi
Ecran: 11.6”, 1366×768, iluminat cu LED-uri
Reţea: LAN, 802.11b/g
Greutate: 1,35 kg cu baterie
Dimensiuni: 284 x 198 x 25,4 mm
Baterie: 6 celule, 5200 mAh
Conectori: 3xUSB, VGA, LAN, audio out, audio in
Altele: modul Bluetooth, cameră web

Performanţă, autonomie, concluzie

Performanţă

Nu ne aşteptam la prea mult din partea portabilului şi aceasta deoarece procesorul din dotare este modest. Sistemul se va descurca în mediul office, însă vizualizarea mai multor pagini web, chiar şi cu o bună parte din animaţiile Flash blocate, ar putea încetini puţin lucrul. Un ad-blocker este mai mult decât necesar pentru o navigare pe Internet decentă cu netbook-ul de la Acer. Rularea filmelor 720p este dificilă pentru procesorul Atom Z520, însă s-ar putea să aveţi noroc cu fişiere cu bitrate mai redus. În principiu sistemul a rulat fluent cu un program de editare text, Mozilla Firefox cu mai multe tab-uri încărcate şi un player audio deschise simultan. Orice aplicaţie care necesită puţin mai multă putere de procesare se va mişca lent pe un astfel de portabil.

Acer Aspire One 751h - touchpad-ul cu suport multitouch

O problemă legată de configuraţie care merită menţionată este cantitatea relativ mică de memorie RAM. Cum Apire One 751h are un singur slot pentru memorie, modulul din dotare va trebui înlocuit de cei care doresc o cantitate mai mare. Este general acceptat că sistemul de operare Windows XP Home Edition rulează bine aplicaţiile uzuale cu un singur GB de memorie, însă o cantitate dublă este întotdeauna indicată şi mai ales atunci când performanţa procesorului nu este ridicată.

Ecranul, tastatura şi touchpad-ul

Calitatea ecranului este peste medie, culorile fiind redate bine, iar unghiurile de vizibilitate fiind mai mult decât decente. Problema principală rămâne filtrul extern de tip glare în care se poate vedea orice sursă de lumină din spate şi care uneori poate fi folosit pe post de oglindă. Tastatura este destul de ergonomică pentru dimensiunile portabilului şi se caracterizează prin butoane ca nişte plăcuţe de plastic ce par suspendate deasupra suportului. După un timp de acomodare cu configuraţia tastelor viteza de scriere creşte. Touchpad-ul este relativ îngust, însă butoanele nu mai sunt poziţionate lateral ca la versiunile iniţiale. Precizia sa este bună şi un abţibild ne informează despre suportul multitouch oferit. Zona de contact pentru podul palmei este mai lată decât la modelele vechi şi nu se încălzeşte în timpul utilizării îndelungate a portabilului.

Acer Aspire One 751h - tastele mari, cu un design aparte

Autonomie

Pentru testele de autonomie am folosit profilul Portable/Laptop oferit de sistemul de operare. În mediul office, cu placa de reţea wireless activată şi folosită pe toată durata testului, cu un program de editare pentru documente deschis şi Winamp-ul redând muzică în fundal, Acer Aspire One 751h a funcţionat timp de 5 ore. Pentru autonomia multimedia am redat în continuu un film DivX, iar calculatorul s-a oprit după mai bine de 6 ore.

 Concluzie

Acer Aspire One 751h cu bateria cu şase celule

Aspire One 751h este un netbook din noua ageneraţie care impresionat în mod plăcut prin ecranul său de 11.6” şi autonomia generoasă. Din păcate nu-l putem recomanda oricărui utilizator care doreşte un ultra-portabil ieftin deoarece performanţa sistemului este mediocră. Aspectul general şi tastatura în mod special sunt deasupra modelelor anterioare, însă schimbarea modulului de memorie RAM cu unul de 2 GB este imperios necesară. De asemenea, cei care au un simţ estetic acutizat s-ar putea să nu fie mulţumiţi de bateria nu se integrează perfect în carcasă. Pentru cei interesaţi, preţul din magazin al lui Acer Aspire One 751h este de aproximativ 1.700 lei, sumă pentru care oferă un bun echilibru între diagonala ecranului, greutate şi performanţă.

Plusuri şi minusuri:

[+] ecran mare, iluminat cu LED-uri
[+] autonomie efectivă de peste 5 ore
[+] tastatură mai mult decât decentă
[+] relativ subţire şi uşor

[] filtrul glare al ecranului
[] performaţă mediocră a sistemului cu 1 GB RAM
[] bateria iese în exteriorul carcasei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News