Acer Aspire R 14 [REVIEW]

02.06.2016
Acer Aspire R 14 [REVIEW]
Prezentare

Parte din gama premium de laptopuri Acer, Aspire R 14 se face remarcat prin finisaje de bună calitate, autonomia peste medie şi nivelul de performanţă foarte competitiv, asigurat de o platformă Intel cu procesor Core i7 bazat pe nucleul Skylake.

Prezentare

Aspire R 14 se prezintă într-o carcasă acoperită cu metal şlefuit la partea de sus şi pe spatele ecranului, respectiv finisaj cauciucat rezistent la uzură pentru partea inferioară.

Acer Aspire R 14 (R5-471T)

Portabil cu design 2-in-1, Aspire R 14 fixează ecranul touch de14” într-o balama dublu-articulată, care permite plierea de spatele carcasei pentru folosirea în modul tabletă. Mai potrivit pentru rolul de laptop, Aspire R 14 este comod de manevrat şi folosit, chiar dacă greutatea de 1,9 Kg este puţin cam mare pentru un portabil ce măsoară doar 1.85 cm grosime. Suntem în schimb recompensaţi cu o construcţie foarte solidă, care dă un plus de siguranţă în folosirea de zi cu zi.

Aspire R 14 oferă trei conectori USB 3.0 şi unul USB Type-C, slot pentru card SD, ieşire HDMI şi jack de 3.5 mm pentru căşti, poziţionate pe lateralul carcasei. Tot în lateral, dar în spatele ecranului, găsim fanta de evacuare a sistemului de răcire. Cu toate că nu include foarte multe porturi de expansiune, ce se găseşte aici este suficient pentru activităţile zilnice. Ridicând ecranul putem vedea o tastatură de dimensiuni normale, oferind iluminare LED sub fiecare tastă şi un trackpad cu dimensiuni apreciabile, care integrează butoanele pentru click stânga/dreapta sub suprafaţa touch.

Ecranul de 14” este plasat sub un scut din sticlă întins şi peste rama carcasei, ajutând folosirea confortabilă a interfeţei touch. Panoul IPS cu rezoluţie Full HD impresionează prin calitatea imaginii şi unghiuri ample de vizualizare, însă panoul din sticlă necesar pentru o alunecare uşoară a degetelor este mai puţin eficient în mascarea reflexiilor ambiante. Devenită inutilă pentru cei mai mulţi dintre noi, unitatea CD/DVD nu avea ce căuta în carcasa unui laptop atât de subţire. Avem în schimb un slot microSD, propus ca alternativă elegantă la soluţiile de stocare bazate pe discuri optice. 

Pe lista dotărilor mai intră un set de difuzoare stereo poziţionate sub restpad, webcam cu microfon pentru sesiunile de videoconferinţă şi modul WiFi AC pentru acces la internet. Din păcate Acer a renunţat la conectorul Gigabit LAN pentru a face posibilă folosirea unei carcase mai subţiri, astfel că va trebui să ne descurcăm cu reţeaua wireless sau să apelăm la dispozitive de stocare externă pentru transferul colecţiilor mari de fişiere. Tot pentru a nu compromite supleţea şi rigiditatea carcasei, Acer a ales pentru Aspire R 14 un acumulator nedemontabil, accesibil numai după detaşarea capacului inferior fixat în şuruburi de şasiul metalic.

Acer Aspire R 14 – detalii tehnice

 • Nume model: Aspire R5-471T
 • Ecran: 14”, 1920×1080 pixeli, glare, interfaţă multi-touch (până la 10 degete simultan) 
 • CPU: Core i7-6500U (2,5 GHz nominal, 3,1 GHz Boost), quad-core
 • GPU: Intel HD Graphics 520
 • RAM: 8 GB DDR3 (7,86 GB utili)
 • Stocare: SSD 256 GB
 • Unitate optică: fără
 • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
 • Conectori: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.1 (Type-C), SD Card Reader, HDMI, ieşire pentru căşti
 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64 bit
 • Dimensiuni: 343 x 244 x 17,7 – 18,5 mm
 • Greutate: 1,9 kilograme
 • Altele: tastatură chiclet iluminată, webcam HD, difuzoare stereo
 • Preţ: 4300 Lei

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Prevăzut cu un ecran ce poate fi rotit la 360°, Aspire R 14 deschide opţiuni pentru utilizare de neconceput cu un laptop obişnuit. Astfel, atunci când nu avem de redactat documente la tastatură, putem naviga pe internet şi interacţiona cu aplicaţii native pentru Windows 10 folosind nimic altceva decât ecranul pliat pe spatele carcasei, tastatura fizică fiind dezactivată automat, transformând laptopul într-o tabletă gigant. Alternativ, putem urmări filme sau ţine prezentări aşezând laptopul în modul cort. Revenind la modul laptop, ecranul toch poate ajuta la creşterea productivităţii permiţând interacţiune directă cu butoanele aplicaţiilor şi selectarea elementelor de interfaţă, oferind o alternativă la clasicul touchpad.

Ajutat cu un ecran de foarte bună calitate şi difuzoare performante, Aspire R 14 oferă o experienţă surprinzător de confortabilă la vizionarea de filme. Totuşi, la utilizarea în spaţii bine iluminate ecranul lucios s-ar putea dovedi cam întunecos pentru multimedia. Însă în ce priveşte editarea documentelor text nu vom întâmpina probleme deosebite. Interfaţa touch este surprinzător de precisă, ecranul putând fi utilizat inclusiv pentru a desena şi lăsa notiţe scrise de mână. La final, stratul oleofobic aplicat suprafeţei din sticlă permite curăţarea urmelor de amprente fără prea mari dificultăţi.

Sunetul redat prin difuzoarele ascunse la partea de jos este surprinzător de armonios şi puternic, ţinând cont de spaţiul limitat disponibil pentru formarea incintei acustice. Cu siguranţă, construcţia metalică rigidă ajută la evitarea vibraţiilor nedorite, greu de prevenit la o carcasă din plastic.

Neprevăzută cu grup dedicat pentru taste numerice, tastatura pare uşor neadaptată la carcasa unui portabil de 14”, lăsând margini ample de o parte şi de alta a carcasei. Totuşi, tastele sunt uşor de diferenţiat la palpare, singurul aspect de reproşat fiind cursa la apăsare cam scurtă. Ajutând la folosirea mai confortabilă pe timp de noapte, funcţia de iluminare evidenţiază clar atât conturul tastelor, cât şi caracterele inscripţionate pe acestea.

Performanţe

Ajutat cu un procesor Intel Core i7 din familia Skylake, Aspire R 14 nu pare să fie deloc limitat în ce priveşte puterea de procesare, aplicaţiile pentru Windows funcţionând la un nivel comparabil unui PC de generaţie recentă. Cu siguranţă, de ajutor pentru asta sunt cantitatea suficientă de memorie RAM, cât şi dispozitivul SSD mult mai rapid decât un hard disk obişnuit.

Cuvintele de laudă se opresc însă când vine vorba de jocuri, interfaţa grafică Intel HD Graphics 520 nefiind adecvată pentru aplicaţii 3D solicitante.

Acer Aspire R 14 – teste de performanţă:

 • 3DMark 11 (Entry Level): 2778
 • PCMark 8 Home 3.0 (Conventional) – 2860  puncte
 • Cinebench R15 (GPU): 41.32 fps
 • Cinebench R15 (CPU multi-core): 316 cb
 • Cinebench R15 (CPU single-core): 125 cb
 • HDTune (min/max/avg): 200.2/421.1/365.8 MB/s
 • HDTune (timp de acces): 0.18 ms
 • WinRAR: 3647 Kb/s

Ajutat cu un singur ventilator, sistemul de răcire nu pune probleme în ce priveşte zgomotul generat, iar carcasa metalică nu se încălzeşte aproape deloc. Totuşi, activităţile solicitante, cum ar fi comprimarea unui fişier video, pot împinge temperatura procesorului spre 95°C, căldura generată fiind resimţită şi la nivelul tastaturii.

Autonomie

Acer Aspire R 14 foloseşte un acumulator Li-Ion cu 4 celule, nedemontabil. Din fericire aportul mic la greutatea finală de 1.9 Kg nu aduce şi un compromis major la partea de autonomie. În condiţiile în care luminozitatea a fost reglată la 60%, o valoare suficient de ridicată pentru folosire confortabilă în spaţiul unei încăperi fără surse puternice de lumină, Aspire R 14 a oferit un timp de utilizare la navigare web de 8 ore şi 20 minute, mai mult decât suficient chiar şi pentru o călătorie lungă cu trenul sa avionul.

Concluzie

Solid construit, cu finisaje de bună calitate şi suficient de compact pentru a încăpea fără probleme în bagaje, Aspire R 14 poate fi un excelent companion în călătoriile de afaceri, dar şi un laptop pe care să te poţi baza la birou sau acasă.

Ajutat cu un procesor Intel Core din a şasea generaţie (Skylake, 14nm), Aspire R 14 reuşeşte să ofere o autonomie generoasă fără a compromite designul elegant prin includerea unui acumulator voluminos. Totodată, ecranul Full HD cu unghiuri ample de vizionare şi difuzoarele de bună calitate contribuie la o experienţă multimedia de nivel superior, atât la vizionarea de filme cât şi în sesiunile de navigare web desfăşurate în modul tabletă.

Singurele aspecte de reproşat ar fi tastatura nu chiar atât de comodă la redactarea documentelor lungi şi luminozitatea ecranului, cam mică pentru folosire confortabilă în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă.

Laptopul Acer Aspire R 14 (R5-471T) poate fi comandat şi din oferta magazinelor din ţara noastră la preţul de aproximativ 4300 Lei.

 

Părţi pozitive

Laptop 2-in-1 cu multiple opţiuni de utilizare
Autonomie peste medie
Performanţe bune
Elegant şi solid construit

Părţi negative

Tastatura putea fi mai bună
Luminozitatea ecranului ar putea fi insuficientă pentru folosirea în spaţii deschise

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult