Acer Swift 3 SF313-53 review: ultrabook performant pentru office și nu numai

14.12.2020
Acer Swift 3 SF313-53 review: ultrabook performant pentru office și nu numai

Prezentată inițial drept o categorie de computere premium, modelele din gama ultrabook au ajuns să fie relativ accesibile în timp. Ba chiar unele modele au ajuns pe listele celor mai bine vândute computere din lume, combinația de portabilitate și performanță înaltă fiind perfectă pentru un număr mare de utilizatori. Modelele Acer Swift continuă astfel să țină pasul cu cerințele din piață, modelul Swift 3 SF313-53-785M fiind un computer potrivit  în special celor care lucrează mult departe de un birou, sau au nevoie de un laptop pe care să îl care de la birou acasă și invers.

Acer Swift 3 vine cu un design potrivit pentru mediul office

Acer Swift 3 are un design destul de simplu, potrivit pentru mediul business, de exemplu, dar este un laptop destul de arătos și pentru cei care nu vor să țină pe birou o cutie neagră, plictisitoare. La fel ca alte computere din această categorie de produse, acesta este construit aproape integral din metal, singurul loc în care plasticul este evident fiind rama subțire din jurul ecranului.

De altfel, ecranul este unul pe format 3:2, un raport de aspect modern în special pentru cei care preferă computere portabile de lucru, având astfel mai mult spațiu pe verticală pentru documente. La fel și în cazul celor care lucrează în domenii creative. Pentru cei care editează fotografii, acest raport de aspect este mai confortabil decât tradiționalul 16:9.

Acer Swift SF313-53-785M back side

Tastatura este de dimensiuni normale, fără taste înghesuite și cu butoane cu o cursă destul de lungă, satisfăcătoare la atingere. Cei care scriu mult, cu siguranță vor aprecia această tastatură, care este foarte precisă, iar trackpad-ul, de dimensiuni medii, reușește să înlocuiască nevoia unui mouse pentru momentele în care nu lucrezi la un birou.

Este unul dintre cele mai ușoare laptop-uri pe care le-am testat în ultimul an, în ciuda faptului că are o construcție predominant metalică. Și chiar dacă este foarte subțire, nu este atât de subțire cât să nu poată găzdui destule port-uri de conectivitate: două port-uri USB 3.0 Type-A, un port Thunderbolt cu USB Type-C, un port HDMI și un jack pentru căști. Lipsește în continuare un cititor de carduri, care ar putea fi apreciat de oricine face fotografii cu o cameră foto dedicată, sau care dorește să facă transfer de date de pe telefon mai rapid decât printr-un cablu.

Specificații

  • Ecran: 13,5”, 3:2 (2.256 x 1.504 pixeli), IPS
  • CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2,8 GHz (boost până la 4,8 GHz, 4C/8T)
  • GPU: Intel Iris Xe G7
  • RAM: 16 GB DDR4
  • SSD: 512 BB NVMe
  • Sunet: stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5, 2 x USB 3.1 Type-A, 1 x Thunderbolt Type-C, 1 x HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm
  • Acumulator: 56 Wh
  • Alimentare: 65 W
  • Greutate: 1,15 kg
  • Alte dotări: tastatură iluminată (alb)
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Acer Swift SF313-53-785M keyboard

Experiența de utilizare

Acer Swift 3 este un laptop de productivitate, în principal, care este dedicat celor care doresc să aibă la îndemână oriunde un computer puternic, care să ofere o autonomie pe care să te poți baza o întreagă zi de utilizare. Pentru a atinge aceste obiective, Acer a ales să folosească noua platformă Intel Tiger Lake, generația a 11-a de procesoare, construită pe arhitectură pe 10nm.

În consecință, laptop-ul va rula la temperaturi mai mici decât generațiile anterioare și totodată va consuma mai puțină energie. Acest lucru se simte în utilizare pe termen lung. Ventilatoarele de la interior pornesc la turație mai mică, în timp ce consumul de energie este semnificativ redus, chiar dacă performanța oferită este mai mare.

Iar faptul că avem de a face cu un ultrabook nu mai înseamnă obligatoriu că acesta va trebui folosit doar pentru editare de documente sau doar pentru browsing. Procesorul Intel Core i7-1156G7 oferă atât performanță superioară în aplicații care „taxează” intensiv procesorul, cât și în aplicații 3D, care se bazează pe cipul grafic.

Acer Swift SF313-53-785M side left closed

Ecranul pe format 3:2 este însă mai potrivit pentru editarea de documente și browsing decât pentru consum de conținut multimedia. Clipurile 16:9 se văd cu bare negre sus și jos, iar jocurile care au suport pentru rezoluții de orice fel vor fi afișate corect, sunt unele care necesită neapărat rezoluție 16:9.

Și de ce menționez jocuri? Pentru că folosind procesorul Intel Core i7-1156G7, acest model are și destulă putere pentru a rula unele jocuri mai puțin pretențioase, datorită GPU-ului integrat Intel Iris Xe. Titluri precum Overwatch, Valorant sau League of Legends ar trebui să ruleze ok pe cipul grafic integrat, care reprezintă un upgrade major față de modelele Intel UHD Graphics din trecut.

Desigur, nu vă așteptați la miracole, dar este de apreciat faptul că Intel s-a hotărât să investească mai mult efort pentru dezvoltarea de soluții de procesare grafică. Anul viitor ar trebui să vedem și primul GPU dedicat din gama Xe.

Acer Swift SF313-53-785M front

Tastatura este foarte bună pentru scris, însă iluminarea albă pe tastele argintii se văd doar în întuneric, nu te va ajuta dacă există destulă lumină în cameră. Dacă folosiți laptopul predominant ziua, LED-urile tastaturii pot fi dezactivate.

Și pentru cei care preferă metode alternative de autentificare, fără o parolă sau un PIN, Acer a integrat și un senzor de amprentă în partea dreaptă, sub tastatură, compatibil cu Windows Hello.

Autonomia pentru utilizare mixtă pe baterie este undeva pe la 6 ore, deci doar în cazul în care efectiv nu ai o priză prin preajmă toată ziua, vei întâmpina probleme. Desigur, această performanță poate varia în funcție de profilul de utilizare. Dacă alegi modul performanță, te poți trezi fără baterie în mai puțin de atât.

Acer Swift SF313-53-785M semi-closed

Performanța procesorului depășește puțin așteptările

Fiind un laptop de productivitate, nu am rulat testele de gaming tradiționale pe el, însă am pus câteva teste în 3D Mark mai mult pentru curiozitate. Rezultatele nu sunt deloc rele, însă chiar și un computer de gaming din gama ieftină, cu un GPU entry-level, va oferi o performanță mai bună.

De asemenea, procesorul ar putea face față chiar și unui software de editare video mai avansat atât timp cât este conectat la un adaptor de priză, însă nu vă așteptați la o performanță de top. SSD-ul integrat este unul „de bază”, nu unul din gama performantă, însă își va face cu siguranță treaba. Singurul inconvenient este faptul că memoria RAM nu se poate schimba sau upgrada. Poți schimba doar SSD-ul M.2.

Acer Swift SF313-53-785M fingerprint

Alte avantaje ale acestui model față de variante mai vechi ar fi conectivitatea Wi-Fi 6, pentru cei care au un astfel de router în casă. Majoritatea utilizatorilor nu au încă, dar este o soluție de viitor. Deja operatorii din România încep să includă în ofertele lor și routere cu rețea wireless de generație nouă.

Benchmarks

  • Cinebench R23 – 4.405
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 2.184 MB/s / Write: 1.066 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 1.183 MB/s / Write: 1.084 MB/s
  • 3DMark Time Spy – 1.560
  • 3DMark Fire Strike – 4.607
  • 3DMark Night Raid – 14.951

Concluzii

Noul Acer Swift 3 este un laptop foarte bine balansat, cu destulă putere de procesare și grafică pentru a ținti puțin mai sus decât eram obișnuiți pe acest segment de piață. Desigur, nu vorbim despre un salt imens, însă destul de mare cât să ne entuziasmăm pentru viitor. După câțiva ani în care Intel a primit multe critici pentru stagnare din punct de vedere al tehnologiilor sale de procesare, platforma Tiger Lake, folosită aici de Acer se dovedește a fi un succes.

 

Părţi pozitive

+ Design simplu, potrivit pentru mediul office
+ Performanță bună pentru un ultrabook
+ Autonomie decentă, dar nu impresionantă
+ Ecran 3:2, bun pentru aplicații de productivitate
+ Are cititor de amprente

Părţi negative

- Formatul ecranului nu-l recomandă pentru consum multimedia
- Nu are cititor de carduri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult