Apple A14X de pe MacBook, mai puternic decât Core i9 în primele teste

07.11.2020
Apple A14X de pe MacBook, mai puternic decât Core i9 în primele teste

Marți, 10 noiembrie, Apple va prezenta oficial primele sale computere echipate cu Apple Silicon, noile sale procesoare pentru laptop-uri și desktop-uri, realizate pe arhitectura ARM. După cum era de așteptat, Apple va folosi lecțiile învățate pe piața de smartphone-uri și tablete, unde produce deja unele dintre cele mai avansate procesoare, și le va aplica pe piața de computere personale, pentru a oferi performanță de top și autonomie îmbunătățită. Dar cât de performante vor fi primele laptop-uri cu Apple A14X, procesorul care se va regăsi în următoarele laptop-uri? Aparent mai puternice decât cele din prezent, chiar și cu Intel Core i9.

MacBook-ul cu Apple A14X, mai puternic decât cel mai puternic MacBook Pro cu Intel Core i9

Testele de performanță cu Apple A12Z erau deja impresionante. Chipset-ul care se regăsește la interiorul iPad Pro 2020 și în sistemul de dezvoltare Mac Mini pentru dezvoltare, deja întrecea majoritatea laptop-urilor de bază din gama MacBook în materie de putere brută. Se pare că noul procesor de performanță înaltă, Apple A14X, este semnificativ mai puternic decât ceea ce se găsește și pe cel mai puternic MacBook din prezent, modelul Pro cu ecran de 16”.

A apărut primul test realizat cu un dispozitiv echipat cu Apple A14X în baza de date a aplicației de testare Geekbench, care sugerează că acesta ar putea fi cel mai puternic cip de pe un laptop Apple de până acum. Acesta a obținut un scor de 1.635 puncte în testul single-core și de 7.220 puncte în multi-core. Dispozitivul de test este necunoscut, însă procesorul este confirmat cu 8 nuclee și capacitatea de memorie RAM disponibilă este de 8 GB.

Față de A12Z, avem de a face cu o diferență imensă, întrucât acela obținea „doar” 1.118 puncte în single-core și 4.657 în multi-core. În comparație, cel mai puternic MacBook Pro cu Intel Core i9 se situează undeva la 1.096 puncte în single-core și 6.869 puncte în multi-core.

Iar acesta este un singur model de Apple Silicon, care cel mai probabil va fi folosit atât pe MacBook, cât și pe tabletele iPad Pro cu 5G din viitor. Se zvonește că Apple se pregătește deja și pentru lansarea unui Apple A14T, o variantă desktop, care va fi folosită pe următoarea generație iMac.

sursa: Apple Insider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult