Asus Eee PC 900, un laptop ieftin cu un ecran mai mare

16.05.2008
Asus Eee PC 900, un laptop ieftin cu un ecran mai mare
Multitouch, concluzie

Touchpad cu multitouch

Funcţiile multitouch par să fie la moda în ultima vreme şi mai ales ieftin de implementat. Aşa că nu există niciun motiv ca un laptop ieftin să nu aibă şi el untouchpad cu astfel de funcţii.

Multitouch-ul de care touchpad-ul lui Eee PC 900 dispune se transpune în trei funcţii, două dintre ele chiar practice. Prima, cea care mie nu mi se părea deosebit de practică nici la MacBook Air, este zoom-ul imaginilor. Apropierea respectiv depărtarea a două degete pe diagonala touchpad-ului realizează micşorarea şi mărirea imaginilor. Cele două funcţii care mi se par practice şi cu care utilizatorul se va obişnui foarte repede sunt scroll-ul şi navigarea în browser. Mişcarea a două degete lipite de sus în jos sau de jos în sus va avea rol de scroll vertical.

Eee PC 900

În fine, preferata mea este navigarea în browser (înainte şi înapoi prin paginile vizitate). Pentru a da back în browser trebuie să plimbi două degete lipite pe touchpad de la dreapta la stângă. Mişcarea în sens invers va realiza navigarea înainte.

Singura problemă de care m-am lovit în folosirea acestei facilităţi a fost legată de elementele flash din paginile Web. Pentru a da scroll sau a naviga cu ajutorul funcţiei multitouch în browser, trebuie să ţii cursorul deasupra ferestrei. Numai că dacă ţii cursorul deasupra unei animaţii flash, funcţia multitouch nu mai răspunde la comenzi. Aşa că trebuie să fii atent să ţii cursorul în orice alte zone ale paginii, mai puţin deasupra unuiflash (filme de pe YouTube, de exemplu), dacă vrei să foloseşti multitouch-ul.

Eee PC 900

Concluzie

În rest, Eee PC 900 este, în mare, la fel ca prima versiune. Dimensiunile sunt relativ aceleaşi, iar la nivel de software nu au survenit modificări. Superioritatea acestuia faţă de prima versiune este evidentă. Însă, pentru a deveni un hit pe piaţa laptopurilor ieftine depinde foarte mult de preţul la care va fi comercializat. Dacă va fi prea scump, va risca să îşi piardă atractivitatea , iar utilizatorii să prefere laptopuri puţin mai scumpe dar şi mai bine dotate tehnic. Oricum Eee PC 900 va fi disponibil în curând în magazinele din România.

Plusuri:

[+] ecran de 9 inch cu rezoluţie de 1024 pixeli
[+] 1 GB RAM
[+] 20 GB spaţiu total de stocare
[+] touchpad cu multitouch
[+] cameră de 1.3 MP

Minusuri:

[-] tastatura nu este foare comodă, cel puţin la început

Recomandat de go4it.ro

2 inch în plus, mai mulţi pixeli pe ercan

Recomandat de go4it.ro Nebunia laptopurilor ieftine se extinde. Din ce în ce mai mulţi producători îşi anunţă intrarea pe un segment de piaţă creat de proiectul OLPC şi insuficient exploatat deocamdată. Cererea de laptopuri accesibile ca preţ şi cu dotări modeste pare să fie mare, iar producători precum Asus, Dell şi MSI au remarcat imediat acest lucru. Însă Asus au fost primii, iar până la apariţia altor produse, Eee PC este iPod-ul laptopurilor ieftine.

 

 

 

go4it.ro a fost prima publicaţie (de orice fel) din România care a testat Eee PC, în prima sa variantă. Acum, la 6 luni, tot go4it.ro este primul care testează Eee PC 900, versiunea îmbunătăţită a primului model. Eee PC 900 vine să îmbunătăţească unele aspecte şi să repare neajunsurile primei versiuni.

Ecran mai mare

La primul Eee PC, cel mai mult m-a nemulţmit ecranul de 7 inch. Nu calitatea acestuia, ci rezoluţia de 800 x 480 pixeli, insuficientă în multe situaţii. De exemplu, navigarea Web era o problemă în cazul site-urilor cu o lăţime mai mare de 800 pixeli, unde eram nevoit să dauscroll orizontal. Şi nu-mi place deloc să dau scroll orizontal. Asus a făcut greşeală să încadreze ecranul primei versiuni de Eee PC cu două difuzoare, în loc să lase tot spaţiul pentru ecran. A remediat, din fericire, această problemă acum.

Eee PC 900

Ecranul este mai mare, de 9 inch şi automat a crescut şi rezoluţia la 1024 pixeli. Cum majoritatea site-urilor Web sunt dezvoltate pentru această rezoluţie, nu mai există problema cu scroll-ul orizontal.

Eee PC 900

Mai mult spaţiu de stocare

Eee PC 900 are două versiuni. Una cu Windows XP, alta cu Linux. Versiunea pe care am primit-o noi la test este cea cu Linux şi are 20 GB spaţiu stocare, pe două partiţii de 4 GB respectiv 16 GB. Varianta cu Windows XP, pentru a nu fi mai scumpă, vine cu doar cu 12 GB spaţiu de stocare.

Eee PC 900

Oricum, probabil majoritatea utilizatorilor vor alege versiunea cu Linux pentru spaţiul mai mare de stocare şi vor instala ulterior Windows XP. Mai ales că manualul de utilizare include şi instrucţiuni detaliate despre instalarea Windows XP pe Eee PC.

Mai mută memorie şi mai mulţi megapixeli

Şi memoria a beneficiat de un upgrade. Eee PC 900 are 1 GB memorie RAM, spre deosebire de cei 512 MB ai primei versiuni. Iar acest lucru chiar se vede în practică.

De asemenea, camera Web oferă o rezoluţie mai mare. Are acum 1.3 MP în loc de 0.3 cât avea primul Eee PC.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News