Asus Eee PC Seashell – ăsta da netbook!

Asus Eee PC Seashell - ăsta da netbook!

Asus Eee PC SeashellDeşi nu a fost încă lansat oficial, insider-ul nostru plasat adânc în interiorul companiei a reuşit să ne aducă un netbook Asus Eee PC Seashell. Când criza muşcă tot mai tare din economiile şi nervii noştri, netbook-urile iau procent după procent din vânzările de laptop-uri şi atrag utilizatorul cu preţul şi dimensiunile lor reduse. Eee PC Seashell ne atrage şi cu alte calităţi, cum se va vedea şi pe parcursul acestui articol.

Cu atâtea netbook-uri din seria Eee PC lansate în ultima vreme şi altele care sunt anunţate pe viitor, Asus ne-a cam făcut viaţa dificilă nouă, celor care trebuie să le identificăm. Vor fi două netbook-uri Eee PC Seashell, 1005HA-M şi 1005HA-H, cu câteva deosebiri între ele. Cum nu a riscat să iasă cu ambele netbook-uri pe poarta fabricii, insider-ul nostru ne-a adus modelul 1005HA-M.

Asus Eee PC Seashell

Scoica high tech

Seashell este un nume inspirat ales pentru acest netbook. Designul aduce a scoică, o scoică cu care un dependent de Internet ar prefera să stea pe o plajă cu conexiune wireless. La ce autonomie oferă, nu e doar o fantezie. Plus că Seashell este un nume cu rezonanţă, uşor de reţinut de utilizatori. În loc să caut în magazine un netbook 1005HA-M, parcă mă simt mai puţin "geek" dacă întreb de Eee PC Seashell.

Cred că scoică este o caracterizare care poate explica mult mai bine construcţia netbook-ului decât cuvintele mele. Eee PC Seashell este unul dintre cele mai "sexy" netbook-uri pe care am pus mâna. Baza acestuia nu are aceeaşi grosime pe toată aria. Zona bateriei este cea mai groasă, pierzând gradat din milimetri către partea opusă, cea unde sunt led-urile. Partea superioară, cu ecranul, are şi ea aceeaşi linie, doar că este semnificativ mai subţire.

Construcţie, ecran

Construcţia netbook-ului nu lasă loc de interpretări. Eee PC Seashell este compact şi solid. Cântăreşte doar 1.4 Kg, având o baterie de 6 celule.

Ecranul este pe LED-uri, măsoară 10 inch şi are rezoluţia 1024 x 600 pixeli. Calitatea imaginii este bună, dar nu senzaţională. Seashell are preinstalat un set de utilitare Asus, printre care şi Splendid – o mini aplicaţie cu profiluri de culoare predefinite.

Asus Eee PC Seashell

Tastatură şi touchpad

În proporţie de 95% m-am înţeles perfect cu tastatura lui Eee PC Seashell. Poate că a contat şi faptul că am deja un netbook şi nu am avut nevoie să mă obişnuiesc cu ea. Tastatura este, cred, cât de bună poate fi o tastatură a unui netbook de 10 inch.

Asus Eee PC Seashell

Cele 5 procente pe care i le reproşez vin din construcţia săgeţilor. Cele patru săgeţi sunt puse pe locul a doar trei taste, iar sacrificatele sunt săgeţile verticale. Acestea sunt doar jumătate dintr-o săgeată orizontală.

Touchpad-ul este… original. Pare fi gândit mai mult pentru aspect, decât pentru funcţionalitate. Spun asta pentru că touchpad-ul lui Seashell nu este delimitat clar de restul netbook-ului, ci se contopeşte cu bucata de netbook din care face parte. Cu excepţia barei metalice folosită pentru a emula click-urile de mouse, zona touchpad-ului folosită pentru direcţionarea cursorului este făcută din acelaşi plastic, de aceeaşi culoare ca şi restul zonei de sub tastatură. Doar faptul că este acoperit de multe puncte care se simt la atingere, ca un fel de crampoane, îţi indică de unde şi până unde se întinde touchpad-ul.

Asus Eee PC Seashell

Dotări şi conexiuni

Ca dotări tehnice, Eee PC Seashell nu iese în evidenţă, comparativ cu alte netbook-uri. Modelul 1005HA-M pe care l-am primit are un procesor Intel Atom N270 la 1.6 GHz, 1 GB RAM DDR2 şi harddisk SATA de 160 GB.

Ca porturi, pe laturile lui Seashell sunt înşirate: un port VGA, 3 USB, 1 LAN RJ-45, două intrări audio pentru căşti/microfon şi un cardreader SD-MMC. Posibilităţile de conectare sunt completate de Wi-Fi şi bluetooth. Lipseşte din păcate un modem 3G integrat.

Autonomie regească

Nefiind vorba de un laptop de gaming, am stresat scoica pe filme şi navigare pe Internet prin Wi-Fi, separat. Specificaţiile producătorului, până la 8 ore autonomie, nu sunt deloc fanteziste, de data aceasta. Peste 5 ore în regim de redare a unor filme în format XviD (fără wireless) şi în jurul a 7 ore cu Internet prin wireless.

Asus Eee PC Seashell

7 ore autonomie pe wireless te cam scutesc să cari cu tine încărcătorul la plajă. De altfel, în opinia mea, autonomia este cel mai important atuu al lui Seashell. Dacă există un capitol la care netbook-urile, în special acesta, surclasează clar laptopurile normale, acela începe să fie autonomia.

În concluzie, Eee PC Seashell este stilat şi are o autonomie foarte bună. Acestea sunt punctele care îl diferenţiază pe piaţa din ce în ce mai aglomerată a netbook-urilor. Dacă eşti în căutarea unui netbook, Seashell este o alegere bună.

Plusuri şi minusuri

+ 7 ore autonomie pe wireless
+ tastatură bună
+ ecran pe LED-uri
+ design plăcut
+ construcţie solidă

– săgeţile verticale sunt mici
– nu are modem 3G încorporat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News