Asus N56 – laptopul multimedia, în haine noi

08.05.2012
Asus N56 - laptopul multimedia, în haine noi

Seria N de portabile multimedia de la Asus a ajuns la a şasea generaţie şi a reuşit să ne atragă atenţia prin designul său. Imaginile apărute pe Internet înainte de lansarea oficială promiteau mult şi pot să spun că nu am fost dezamăgit atunci când am scos portabilul din cutie. Cât despre dotări, folosirea procesoarelor Ivy Bridge aduce un spor de performanţă important faţă de generaţia anterioară. Surprizele nu se opresc aici. Citiţi în continuare pentru a afla cu ce ne-a încântat Asus N56.

Asus N56 - laptop multimedia

Construcţie

Ca să înţelegeţi de ce Asus N56 s-a înnoit, vă recomand să aruncaţi o privire spre Asus N53 şi Asus N55. Este clar că producătorul nu are un design unitar pentru această serie de portabile multimedia, ci vrea să atragă de fiecare dată cu ceva. Am apreciat construcţia lui N53 şi am avut ceva reţineri în cazul lui N55. Pot spune însă că îmi place Asus N56 şi nu pentru că aduce puţin cu un MacBook Pro. Din contră, o privire atentă va observa prea multe diferenţe faţă de laptopul produs de Apple pentru a merita comparaţia. Asus N56 arată bine pentru că vine cu un design minimalist şi cu o carcasă din materiale de calitate.

Carcasa lui Asus N56 este de tip unibody. Tastatura şi touchpad-ul sunt integrate într-o singură bucată de aluminiu cu textură fină. Construcţia aceste bucăţi din carcasă durează trei ore. În acest timp, bucata de aluminiu este modelată, primeşte decupajele, este scufundată într-o soluţie pentru fi obţinută textura fină şi apoi este inscripţionată cu laserul. Acest ultim procedeu creează efectul de unde în jurul celor două butoane de la baza ecranului. Iniţial am crezut că acele puncte negre sunt perforaţii pentru difuzoare. O parte din ele chiar sunt, însă majoritatea sunt doar puncte negre, realizate cu un laser.

Metalul nu este folosit doar pentru carcasa de jos a lui Asus N56, ci şi pentru capacul ecranului. Acesta este la rândul său decupat pentru face vizibilă o siglă Asus iluminată. Dacă vă grăbiţi să arătaţi cu degetul modelele din ograda Apple, ţineţi cont că Asus nu este al doilea producător major ce a integrat sigle luminoase pe capacul laptopurilor. Aplaudăm din nou lipsa plasticului lucios. Cel folosit pentru rama ecranului şi partea inferioară a carcasei este mat.

Asus N56 - conectorii

Conectorii lui Asus N56 sunt amplasaţi în zonele laterale. În partea dreaptă găsim unitatea optică, două mufe USB şi două mufe jack. Pe latura opusă avem conectorul pentru subwoofer, ieşirea video D-Sub, conectorul LAN, ieşirea video HDMI şi celelalte două mufe USB. În partea din faţă, ascuns sub buza restpad-ului, se găseşte cititorul de carduri. Capacul detaşabil de pe faţa inferioară oferă accesul la HDD şi slot-urile pentru memoria RAM.

Tastatura

Asus N56 se poate lăuda cu o tastatură chiclet excelentă. Butoanele sunt mari, bine spaţiate şi oferă un feedback bun la apăsare. Din păcate, trebuie să spunem din nou că tastele direcţionale cu greu pot fi găsite fără ca utilizatorul să se uite la tastatură. Era destul loc pentru a le extrage din grupul mare de taste şi a le amplasa puţin mai jos. Tastatura lui Asus N56 poate fi iluminată. Spun poate deoarece aceasta este o facilitate opţională, care ar putea sau nu să ajungă pe piaţa românească. Iluminarea se face cu trei intensităţi, însă este vizibilă şi în jurul butoanelor.

Tastatura lui Asus N56 este secondată de un touchpad generos. Textura sa are efectul vizual oferit de carcasa tabletei Asus Transformer Prime. Touchpad-ul se apasă şi are două butoane integrate la baza sa. Rezoluţia este bună şi scroll-ul cu două degete poate fi considerat decent. Nu am fost însă convins de click-ul prin apăsarea lui.

Asus N56 - tastatura chiclet excelentă

Ecranul

Asus N56 primeşte o mare bilă albă pentru ecran. În primul rând, a dispărut filtrul lucios. Dacă ţinem cont de unghiurile de vizibilitate, am crede că avem de-a face cu o matrice IPS. Conţinutul afişat se vede foarte bine chiar şi din unghiuri extreme. Am aflat însă că avem parte de-o matrice TN de calitate, ce-a fost optimizată de producător. Producătorul vorbeşte de unghiuri de 150 grade orizontal şi 120 grade vertical în care culorile şi contrastul se văd optim. Un alt factor ce ajută calitatea imaginii este luminozitatea de 400 cd/mp. În plus, producătorul specifică şi un gamut de 72%. Pentru un ochi atent, panoul lui Asus N56 nu poate înlocui unul IPS, însă este poate cea mai bună opţiune în lipsa lui.

Specificaţii

  • Ecran: 15.6”, 1920×1080, TN, LED
  • CPU: Intel Core i7-3610QM, 2,3 GHz, 6 MB cache, quad core, 3,3 GHz Turbo, 22 nm, 45 W TDP
  • Chipset: Intel HM77 Express
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 650-1.100 MHz
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 630M, 2 GB VRAM
  • RAM: 6 GB (2+4) DDR3, 1.333 MHz
  • HDD: 750 GB, 7.200 RPM, 16 MB buffer, Seagate
  • Unitate optică: Blu-ray Combo
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth
  • Conectori: 4 x USB 3.0, HDMI, D-Sub, LAN, 2 x audio, card reader
  • Altele: webcam, subwoofer
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 5.200 mAh, 54 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 380 x 255 x 33 mm
  • Greutate: 2,7 kg

Dotări

Nu se poate să nu observi inscripţia de la baza ecranului, atunci când deschizi Asus N56. Ea spune „Audio by Bang & Olufsen ICEpower”. Cu alte cuvinte, sistemul audio integrat şi ieşirea audio au la bază un amplificator semnat de profesionişti. Pentru că sunetul a fost unul din punctele forte alte seriei N de mai mulţi ani. Producătorul a decis să păstreze şi subwoofer-ul adiţional pe care l-am văzut la N55. Împreună cu el, laptopul oferă prin difuzoarele integrate o calitate a sunetului greu de egalat de un alt portabil.

Asus N56 - logo-ul iluminat

Pentru a oferi aceasta, Asus s-a deranjat destul de mult. În primul rând, difuzoarele ocupă mult spaţiu în carcasă deoarece au camere de rezonanţă mari. Apoi, pentru ca integrarea subwoofer-ului să fie excelentă, era necesar ca sunetul să fie filtrat. Frecvenţele joase, ce cu greu puteau fi redate de difuzoare, trebuiau direcţionate către subwoofer, atunci când acesta era conectat. Pentru asta, Asus a colaborat cu Microsoft pentru drivere speciale în Windows 7.

Asus nu s-a oprit aici. Producătorul taiwanez oferă laptopul N56 cu aplicaţia MaxxAudio 3 preinstalată. Acest software a fost premiat la Technical Grammy 2011 şi oferă posibilitatea ajustării sunetului redat prin sistemul audio integrat sau prin căşti. Laptopul, cu subwoofer-ul ataşat, oferă un sunet cu o calitate bună, raportată la alte sisteme audio integrate. Volumul este şi el bun pentru o cameră mică. Folosind MaxxAudio 3 puteţi obţine un sunet care se potriveşte mai bine preferinţelor voastre.

Performanţe

Noile procesoare Ivy Bridge de la Intel au adus un spor de performanţă semnificativ faţă de seria anterioară. Asus N56 este dotat cu un model quad core ce poate ajunge la 3,3 GHz în Turbo Mode. Mai multe detalii despre noua serie puteţi citi în cadrul testului cu Asus G75. Să spune doar că sistemul poate face faţă aproape oricărei cerinţe din partea utilizatorului. N56 poate fi folosit pentru procesarea imaginilor, procesare video sau chiar randări 3D.

PCMark Vantage – 9.226 (Productivity 64 bit – 7.872)
PCMark 7 Basic – 2.808
3DMark Vantage Entry – 20.530 (GPU 20.176 / CPU 21.675)
3DMark Vantage Performance – 5.345 (GPU 4.270)
3DMark Vantage High – 3.329 (GPU 2.896)
3DMark11 – E 2.189 / P 1.284 / X 382
Cinebench R11.5 (OpenGL/CPU) – 28,57 fps / 6,24 pts

Asus N56 - subwoofer-ul inclus în pachet

Jocuri

Placa video Nvidia GeForce 630M din dotarea lui Asus N56 este de fapt o redenumire pentru modelul anterior GeForce 540M. În ciuda faptul că vine cu 2 GB RAM, ea nu reuşeşte să ruleze bine toate titulurile actuale la rezoluţia nativă a ecranului. Am ales s-o folosim pe aceasta deoarece un utilizator ar trebui să se bucure de ea chiar chiar şi atunci când rulează jocuri. Pe de altă parte, N56 nu este o maşinărie dedicată pasionaţilor de jocuri. Aşa cum vedeţi mai jos, unele titluri pot fi rulate mai mult decât decent, pe când altele îngenunchează uşor placa video. Jucătorii de weekend se vor putea declara mulţumiţi ce de oferă Asus N56 pentru rularea unor titluri recente.

CoD Modern Warfare 3 – Extra, AA 2x – 44 fps
DiRT 3 – Medium, No AA – 31 fps
Crysis 2 – Gamer, V-Sync – 18 fps

Din nefericire, testul de mai sus nu este foarte relevant pentru cititorii noştri. Asus N56 va fi vândut în România cu placa video Nvidia GeForce GT 650M. Din fericire, ea oferă o performanţă aproape dublă faţă de GeForce GT 630M!

Autonomie

Pentru testul de autonomie în mediul office, am folosit profilul Power4Gear Quiet Office şi am redus luminozitatea ecranului la 40%. Bateria lui Asus N56 s-a descărcat în trei ore şi 10 minute. În acest timp am redactat documente office, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Testul de autonomie multimedia a implicat rularea unui film 1080p. Am folosit profilul de sistem Power4Gear Entertainment şi am redus luminozitatea ecranului la 85%. Cu placa de reţea wireless oprită şi folosind o pereche de căşti, autonomia oferită de Asus N56 a fost de două ore şi 30 minute.

Alte aspecte

Asus se laudă printre altele cu tehnologia IceCool. Cu ajutorul ei, transferul de căldură între componentele interne şi carcasă este minim. Din păcate, Asus N56 nu dispune de tehnologia IceCool. Cred că puteţi înţelege deja ce problemă apare atunci când lucrezi mai multe ore în şir cu un laptop cu carcasă metalică. Ea se încălzeşte şi poate deveni deranjantă. Jumătatea dreaptă a restpad-ului se încălzeşte mai tare deoarece sub ea se află un HDD de 7.200 RPM. Jumătatea stângă se încălzeşte deoarece se află în vecinătatea radiatorului principal al laptopului.

Chiar şi în regim de lucru uşor, aerul evacuat prin fanta stângă este destul de cald. Când intră în sarcină procesorul şi placa video dedicată, obiectele din stânga laptopului se încălzesc serios. Latura stângă a carcasei lui Asus N56 devine o zonă pe care nu vrei să ţii mâna prea mult timp. În tot acest timp, ventilatorul reuşeşte să menţină un nivel de zgomot redus. După o sesiune de gaming a verificat temperaturile maxime înregistrate cu HWMonitor. Ele au fost de 93 grade Celsius pentru placa video şi de 90 grade pentru procesor.

Preţ şi disponibilitate

Asus N56 va intra pe piaţa românească în luna iunie. Cele trei configuraţii vor include ecranul full HD cu filtru mat, HDD-ul de 750 GB, 8 GB DDR3 şi placa video Nvidia GeForce GT 650M. Aceasta din urmă are o performanţă dublă faţă de cea prezentată mai sus, motiv de bucurie pentru gameri. Modelul cu procesorul Intel Core i7-3610QM va costa aproximativ 4.090 lei. Pentru procesorul Intel Core i5-3210M, cu două nuclee, ce rulează la 2,5 GHz, preţul scade la 3.750 lei. Se pare că va exista o versiune şi un procesor Intel Core i5-2450M, din generaţia anterioară, al cărei preţ va fi tot de 3.750 lei.

Asus N56 - touchpad-ul integrat în restpad

Concluzie

Asus N56 este un laptop multimedia de excepţie. Performanţele sale sunt greu de ignorat, iar dotările ne demonstrează că producătorul s-a străduit să ofere mai mult pentru pasionaţii de muzică şi filme. Chiar şi pasionaţii de jocuri se vor putea bucura de titlurile actuale cu placa video dedicată ce va fi disponibilă pe piaţa românească. Din păcate, carcasa laptopului se încălzeşte după câteva ore de lucru. La final, preţul lui Asus N56 este unul atractiv, pentru un portabil ce poate înlocui uşor şi desktop-ul performant de acasă ori de la birou.

Plusuri şi minusuri:

[+] procesor performant din noua serie Ivy Bridge
[+] design plăcut şi îngrijit
[+] ecran full HD, de calitate
[+] ieşire audio semnată Bang & Olufsen
[-] carcasa se încălzeşte

Urmărește Go4IT.ro pe Google News