ASUS ROG Flow Z13 review: o tabletă pentru jocuri de PC, echipată cu RTX

17.03.2022
ASUS ROG Flow Z13 review: o tabletă pentru jocuri de PC, echipată cu RTX

Anul trecut, Republic of Gamers (sau, ROG), brandul de gaming al ASUS, a dat startul unei noi categorii de laptop-uri de gaming cu modelul ROG Flow X13. Acesta propunea un laptop subțire și ușor, echipat doar cu componentele de bază pentru un laptop de gaming, care poate fi luat peste tot, cu opțiunea de a atașa la birou un dock în care era găzduită o placă grafică high-end: GeForce RTX 3070 sau 3080. Anul acesta, Flow X13 a primit un upgrade hardware, însă și un „frate”, sub forma unei tablete: ROG Flow Z13, care pare să fie prima tabletă adevărată de gaming de până acum, cu hardware similar, dar într-un format mai versatil. Întrebarea rămâne însă dacă gamerii își doresc un astfel de dispozitiv.

ROG Flow Z13 vine cu un design foarte familiar fanilor laptop-urilor de gaming ASUS

Ideea unei tablete de gaming cu Windows nu este tocmai nouă. Tot ASUS, prezenta în urmă cu doar câțiva ani conceptul de „Motherhsip”, o tabletă mare și grea, care găzduia la interior cam tot ceea ce se găsește de obicei într-un laptop de gaming. ROG Flow Z13 este astfel o combinație a acelui concept cu X13 din 2021, care integrează același hardware din ultrabook-ul de gaming într-un dispozitiv și mai portabil.

Flow Z13 este o tabletă cu ecran de 13”, fiind astfel poziționată în zona tabletelor mari, însă spre diferență de ceea ce vedem în zona iPad sau Android, avem de a face cu un corp semnificativ mai mare și mai greu. Asta pentru că la interior se regăsește atât un procesor de top de la Intel, cât și un cip grafic dedicat, o baterie mare și un sistem de răcire serios.

ASUS ROG Flow Z13 front side standing

Din profil, tableta este destul de groasă, cam cât un ultrabook complet pliat, sau chiar un pic mai gros. Este și normal să fie așa, având în vedere că totul este integrat într-un singur corp, de la ecranul cu touchscreen, la placa de bază, bateria și toate celelalte componente. Acest lucru îi permite acestui model să vină și cu o serie de port-uri: un USB Type-A și un jack de căști pe partea din dreapta și un USB-C și port-ul proprietar XG Mobile pe partea din stânga.

Port-ul special, care este conceput pentru atașarea dock-ului cu placă video și extra port-uri, include de asemenea un USB-C, care poate fi folosit independent, și fără dock, deci practic, ai două Type-C pe stânga. Totuși, port-ul XG este acoperit cu un capac din plastic, care este destul de greu de scos. A trebuit să folosesc o șurubelniță pentru a accesa port-ul USB de acolo. Și am putut folosi doar USB-ul pentru că ASUS nu a pus la dispoziție dock-ul XG Mobile. Se pare că acestea sunt în continuare destul de rare, întrucât nici anul trecut nu am primit unul la test lângă Flow X13. Pe lângă 3070 și 3080 de anul trecut, există acum și opțiunea unui modul XG Mobile cu Radeon RX6850M XT.

ASUS ROG Flow Z13 xg mobile

Din punct de vedere al design-ului, se vede că ASUS a depus ceva efort pentru a face o tabletă care să iasă în evidență. Spatele este decorat cu tot felul de fante, înscrisuri și linii decorative și există chiar și o parte transparentă, iluminată cu LED-uri RGB, prin care poți vedea câteva componente interne. Spatele este metalic și ajută la disiparea căldurii, iar suportul integrat pentru a pune tableta în poziție verticală pe masă este foarte rezistentă. Aceasta are și un mic clip din plastic roșu, pentru a fi mai ușor de tras, iar standul este ajustabil până la 170 de grade, putând folosi astfel tableta atât pentru consum de conținut, pentru productivitate sau chiar pentru desenat pe touchscreen.

Ceva ce nu găsești pe multe tablete sau chiar laptop-uri din ultima vreme este însă o ușiță accesibilă de la exterior pentru schimbarea SSD-ului. Tableta acceptă SSD-uri pe format M.2 2230 de tip PCI Express 4.0 și poate fi configurată din fabrică cu până la 1 TB. Momentan nu există unități de acest gen mai mari, dar în timp, odată ce crește densitatea cipurilor, ai putea adăuga și SSD-uri cu capacitate mai mare, dacă apar. Este o veste bună faptul că SSD-ul poate fi schimbat. Tot sub stand se regăsește și slot-ul microSD, pentru cei care vor să adauge ceva extra memorie mai lentă, sau care vor să scoată rapid fotografiile dintr-o cameră sau de pe telefon.

ASUS ROG Flow Z13 ssd open

Alte curiozități ale acestei tablete ar fi butoanele de Power și volum, care sunt pe partea din dreapta, cel Power având și senzor de amprentă integrat. Pe spate întâlnim și o cameră foto, deși nu este clar la ce ar fi utilă pe un soi de laptop. Camera frontală este însă nelipsită, și oferă rezultate… decente, dar nu impresionante.

În pachetul tabletei ROG Flow Z13 este inclus un adaptor de priză cu mufă USB-C de 100W cu încărcare rapidă, cât și tastatura detașabilă a tabletei. Tableta este compatibilă și cu stylus, dar acesta se livrează separat. Tastatura este una foarte subțire, realizată din materiale nu tocmai… premium. Aceasta ar fi singura mea dezamăgire a pachetului, întrucât partea de jos, care face contact cu biroul este un soi de material textil moale, similar cu alcantara, care strânge imediat scame și praf, iar în timp nu va putea fi păstrat curat. Partea cu tastele este dintr-un plastic moale, dar modul în care se atașează de tabletă pune totul în aer. Astfel, atunci când scrii, întreaga tastatură flexează sesizabil. Trackpad-ul este în consecință foarte mic, dar măcar tastele sunt de dimensiuni normale, fiind confortabil să scrii pe Flow Z13. Pentru a completa pachetul de „gaming”, ASUS a pus pe tastatură iluminare RGB.

ASUS ROG Flow Z13 flat back

Display-ul este bun, în special pentru gaming

Tradițional, ecranul tabletelor este probabil cea mai importantă componentă, întrucât este cea cu care interacționezi cel mai mult în utilizare. ASUS nu a dezamăgit la acest capitol și vine cu două opțiuni pentru ROG Flow Z13. Poți alege între un ecran 1080p la 120 Hz, sau un ecran 4K la 60 Hz (ambele pe format 16:10). Având în vedere că vorbim despre un ecran de 13”, aș recomanda rezoluția mai mică și refresh rate-ul mai mare, pentru fluiditate în utilizare în toate situațiile, chiar dacă jocurile rareori vor ajunge la astfel de performanțe pe această tabletă. Un ecran 4K ar consuma mai multă baterie și nu ar oferi o experiență vizuală cu mult îmbunătățită pe un dispozitiv atât de mic.

ASUS ROG Flow Z13 front standing

Am testat versiunea cu ecran Full HD la 120 Hz. Acesta este un panel de tip IPS, cu luminozitate bună. Asta înseamnă că nuanțele de negru nu sunt perfecte, însă redarea culorilor este foarte bună. Contrastul are de asemenea de suferit, întrucât nu există zone de control al iluminării. Comparat cu ecranele OLED pe care le oferă ASUS pe alte laptop-uri, se simte că nu primești cea mai bună calitate a imaginii. Totuși, ASUS compensează prin refresh rate-ul la 120 Hz și funcționalitatea touch, necesară pe o tabletă.

Experiența de utilizare

Trebuie să recunosc că eram puțin sceptic atunci când am auzit prima dată despre tableta Flow Z13, în special atunci când vine vorba despre nivelul de performanță pe care un astfel de dispozitiv ar putea să îl livreze. Asta pentru că vorbim despre un corp mic în care ASUS a integrat atât un procesor Intel Core i9-12900H, cât și un GPU dedicat sub forma lui RTX 3050 Ti. Configurația testată include și un SSD de 1 TB de la Micron, cât și 16 GB memorie RAM. Practic, avem o configurație de laptop de gaming de medie. Dar toate acestea pe un laptop sunt răcite cu soluții mult mai mari, cu multiple ventilatoare și camere de vapori.

ASUS ROG Flow Z13 keyboard side

Ei bine, și ROG Z13 include toate acestea și chiar reușește să ofere un nivel de performanță decent pentru formatul în care este livrat. Asta și pentru că ASUS a trecut de pe generația actuală ROG la răcire cu metal lichid pentru procesor, substanță care asigură un transfer mult mai eficient de temperatură. De altfel, toată partea din spate, la interior, este acoperită cu o cameră de vapori, care la rândul său face transferul către radiatoare, care sunt apoi răcite de două ventilatoare. Folosind acest sistem, cât și profiluri bine puse la punct din software, ROG Flow Z13 poate rămâne și silențios și performant.

Ba chiar atunci când este în modul Turbo, care asigură cel mai înalt profil de performanță, zgomotul nu este atât de mare. Asus spune că sunt vreo 35 de decibeli în full load. Boxele stereo pe care le integrează sunt compatibile cu Dolby Atmos și pot acoperi cu ușurință nivelul de zgomot produs de sistemul de răcire, ceva ce nu pot spune despre toate laptop-urile pe care le-am testat în ultima perioadă. Sunetul este puternic și rămâne clar la toate nivelurile de volum.

ASUS ROG Flow Z13 top back

La capitolul temperaturi, nu am văzut ceva neașteptat pentru un computer de acest gen. Fiind totul integrat în display, nu simți atunci când computerul se încălzește, așa cum se întâmplă cu un laptop tradițional. Dacă pui mâna pe spatele carcasei în timpul rulării unui joc, poți simți imediat că se încălzește. De asemenea, poți simți în fantele de deasupra ecranului aerul cald. În teste de stres, precum Prime 95 și Furmark, temperaturile pot atinge în jurul a 80 de grade pentru GPU, fiind limitat din sofware la această valoare și la 93-94 de grade pentru procesor. Atunci când ambele sunt în funcțiune la maximum, GPU ajunge și pe la 86 de grade, dar acesta este un caz extrem, aproape imposibil de întâlnit în utilizare obișnuită.

Probabil că ați observat că spre diferență de laptop-urile de gaming tradiționale, Flow Z13 nu are un port de rețea fizic, lucru care ar putea fi important pentru gameri. Din fericire, are Wi-Fi 6E, care este „the next best thing” atunci când vine vorba despre latențe și performanță. Cu o conexiune Wi-Fi 6 am reușit să obțin viteze de download de peste 100 MB/s de pe servicii precum Steam sau Ubisoft Connect, deci cam maximum cât poate duce conexiunea de internet de 1 Gbps de la Digi. Putem spune că la capitolul viteză, tehnologiile wireless nu mai vin cu dezavantaje față de cablu. Când vine vorba despre latență, probabil că nu veți dori să jucați Counter-Strike pe Wi-Fi, dar există soluții de plăci de rețea pe USB pentru cei care au neapărată nevoie de asta.

ASUS ROG Flow Z13 back standing

Aplicația Armoury Crate este absolut necesară în utilizare și oferă acces la câteva capabilități importante, inclusiv la controlul MUX Switch-ului pentru cipul grafic. Există un mod dinamic, care poate schimba automat între cipul Intel Xe integrat în procesor și GeForce RTX 3050 Ti, dar poți controla și manual ce placă video să fie folosită implicit, iar acest lucru se face doar din aplicația ASUS. Aici poți alege și profilul de performanță și răcire, sau poți limita frecvența ecranului pentru a conserva baterie. Tot de aici pot fi alese profiluri pentru ecran, în funcție de tipul de joc, sau poți schimba culorile LED-urilor RGB.

Dacă este un capitol la care tableta ROG Flow Z13 pierde în fața altor tablete (pe lângă dimensiunile mari și greutatea de 1,1 kg) este cu siguranță la capitolul baterie. Pur și simplu, hardware-ul integrat nu poate să ofere o autonomie foarte lungă pentru a fi competitivă. Dacă pe iPad vedem peste 10 ore de autonomie la o singură încărcare cu un cip mobil, Flow Z13 poate să funcționeze aproximativ 2-3 ore cu ecranul la 120 Hz. Iar asta doar în utilizare normală desktop, pe modul de conservare a bateriei, nu pentru activități complexe sau gaming. De fapt, pe baterie, poți uita despre gaming complet.

Performanța lui ROG Flow Z13 depășește așteptările

Am fost puțin sceptic atunci când am văzut că ASUS a ales cel mai puternic procesor de la Intel pentru ROG Flow Z13, Core i9 din generația a 12-a, cu 6 nuclee de performanță și 8 nuclee eficiente. Dar trebuie să punem în perspectivă faptul că acest dispozitiv este construit să înlocuiască nu doar un laptop, sau o tabletă, ci și un PC desktop. Atunci când tableta va fi conectată la dock-ul XG Mobile, procesorul de top va fi necesar pentru a nu fi un bottleneck pentru placa video high-end din acesta.

ASUS ROG Flow Z13 transparent

Dar în lipsa unui XG Mobile, am testat performanța în gaming a tabletei cu RTX 3050 Ti-ul integrat, un cip grafic nu foarte performant, dar care are un avantaj față de alte modele „entry” de pe piață: poate rula jocuri folosind metoda de upscaling DLSS. Astfel, chiar dacă majoritatea jocurilor moderne, chiar și pe detalii medii, nu ar oferi un framerate acceptabil în 1080p, atunci când activezi DLSS, performanța devine mai mult decât acceptabilă. Iar „downgrade-ul” grafic este minor.

Am ales o selecție de jocuri recente, majoritatea cu suport pentru DLSS și/sau RTX, iar rezultatele mi-au depășit așteptările. Desigur, au fost necesare câteva experimente cu setări pentru a atinge aceste performanțe, însă pot spune că a meritat. Acesta nu este un computer de gaming high-end, pe care setezi profilul Ultra și începi să joci, însă nici configurarea nu este complicată.

ASUS ROG Flow Z13 side low

În primul rând, memoria video de numai 4GB mi-a dat bătăi de cap, întrucât ești astfel limitat la texturi în zona low sau medium în majoritatea cazurilor. Apoi, puterea procesorului grafic este limitată, deci umbre detaliate sau efecte foarte avansate vor trebui limitate. În afară de un singur joc, FarCry 6, toate jocurile au funcționat în parametri decenți pe setări medii în rezoluție 1080p.

Iată cum am configurat fiecare joc în parte pentru a atinge un prag de performanță în zona de 30/60 FPS:

  • Assassin’s Creed Valhalla – Profilul „Medium”
  • Cyberpunk 2077 RTX On – Profilul „Medium”, toate funcțiile Ray Tracing „On”, Ray Tracing Medium, DLSS Balanced (target 30 FPS)
  • Cyberpunk 2077 RTX Off – Profilul „Medium”, toate funcțiile Ray Tracing „Off”, DLSS Balanced (target 60 FPS)
  • FarCry 6 – Profilul „Low”, Fidelity FX Super Resolution „Balanced”
  • Metro Exodus – Shaders Low, RTX Medium, DLSS Balanced, Variable Shading 1x, DLSS Balanced
  • Rainbow Six: Siege – Profilul „Balanced”, DLSS Balanced
  • Red Dead Redemption 2 – Profilul „Balanced” (primul peste Performance), DLSS Balanced
  • Shadow of the Tomb Raider – Profilul Medium, RTX Medium, DLSS Balanced

Gaming

Gaming

3DMark

PCMark

Cyberpunk a fost singurul joc care oferă și ray tracing care nu a depășit o medie de 30 de cadre pe secundă în teste atunci când activezi ray tracing, dar am găsit un balans pentru a juca la 30 FPS, la fel ca pe console. Dacă renunți la RTX, poți juca Cyberpunk 2077 chiar și la 60 FPS pe această tabletă cu profilul mediu. Calitatea grafică este decentă, mai ales pe ecranul mic al tabletei.

Metro Exodus: Enhanced Edition există doar în variantă cu ray tracing, în timp ce performanța în Shadow of the Tomb Raider este este identică și cu și fără RTX.

Ce am dorit să demonstrez cu aceste teste este faptul că poți beneficia de o experiență de gaming de calitate pe această tabletă, chiar dacă sunt necesare mici compromisuri.

Procesorul oferă o performanță peste medie, chiar dacă nu depășește cu mult frecvența sa de bază (să nu mai vorbim despre frecvența de 5 GHz în boost). În general, dacă este un joc care folosește în principal GPU, procesorul va sta undeva în jurul a 3,6 GHz, cu boost-uri de câteva secunde peste 4 GHz. În full load, va scădea și sub 2,5 GHz, până pe la 2,0, din cauza temperaturii.

În majoritatea jocurilor, unde procesorul nu este folosit foarte intens, faptul că nu atinge frecvențe foarte înalte nu este extrem de important, iar pentru gradul de încărcare al nucleelor în jocuri, procesorul va performa foarte bine. Desigur, aici poate varia de la caz la caz. În Cyberpunk, de exemplu, procesorul este foarte important în special în zonele mai aglomerate ale jocului.

Benchmarks

  • Cinebench R23 Single-Core: 1.858 cb
  • Cinebench R23 Multi-Core: 12.923 cb
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1: Read:3.322 MB/s / Write: 2.789 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1: Read: 2.151 MB/s / Write: 3.191 MB/s

În Cinebench, faptul că beneficiază de 20 de fire de execuție, compensează pentru lipsa frecvenței, oferind un nivel de performanță foarte bun, care poate recomanda acest computer pentru funcții de productivitate, precum editarea video.

Adevărul este că ROG Flow Z13 se comportă peste așteptările mele, având în vedere faptul că are un procesor de 45W și un GPU de 40W într-un corp atât de mic. Încărcătorul de 100W va asigura astfel că tableta nu se va descărca în utilizare, nici în cele mai solicitante cazuri. Am întâlnit în trecut laptop-uri care puteau consuma peste capabilitatea de încărcare a adaptorului de priză.

SSD-ul este însă ceva mai lent decât mă așteptam de la unul de tip PCI-Express 4.0, oferind viteze de citire și scriere secvențială de sub 4 GB/s. Chiar și așa, este un SSD foarte rapid pentru majoritatea cazurilor de utilizare, de la producitivate la gaming. Am fost chiar surprins că Windows 11 se încarcă aproape instant pe acest computer.

Concluzii

ROG Flow Z13 este un dispozitiv foarte interesant, care pare să fie în căutarea unui public. Adevărul este că gamerii nu au cerut așa ceva, însă ASUS speră să deschidă posibilitatea unei noi categorii de produse, pentru cei care au nevoie de un dispozitiv hibrid, care poate să se transforme în desktop prin conectarea unui singur cablu.

Cel mai mult îmi pare rău însă că ASUS nu mi-a pus la dispoziție și dock-ul cu un GPU high-end, pentru a putea testa adevăratul potențial al acestui computer. Dar chiar și de sine stătătoare, tableta ROG Flow Z13 este neașteptat de performantă. Cred totuși că majoritatea celor care ar fi interesați de un PC de gaming ultraportabil se vor îndrepta mai degrabă către noul Flow X13 din 2022, care include hardware identic, dar este în format mai „tradițional”, de laptop convertibil, care poate folosi de asemenea dock-ul XG Mobile, sau, poate chiar un ROG Zephyrus G14, cel mai performant laptop compact al companiei.

ASUS ROG Flow Z13 keyboard front

ROG Flow Z13 este momentan un dispozitiv de primă generație, pe care îl văd mai degrabă ca pe o curiozitate care doar diversifică portofoliul de produse de gaming de la ASUS, fără să îl modifice la un nivel fundamental.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult