ASUS ROG G751JY review

ASUS ROG G751JY review
Construcţie, specificaţii, design şi ergonomie
ASUS are o prezenţă bine cunoscută pe piaţa de produse destinate gamerilor, brandul ROG (Republic of Gamers) fiind sinonim cu performanţă de top şi design de excepţie. Deşi mulţi pasionaţi de jocuri video pe PC preferă să îşi construiască propriul sistem din componente alese individual, ASUS oferă şi sisteme gata făcute precum G20, dar şi computere portabile, capabile să ofere performanţă de invidiat. În această categorie se încadrează modelul G751JY, un laptop de gaming care nu face niciun compromis, scopul său fiind performanţa fără bariere.

Construcţie, design şi ergonomie

Cei care sunt familiarizaţi deja cu seria de laptop-uri ROG probabil că nu se vor mira atunci când vor vedea noul G751JY. Acesta moşteneşte de la predecesorii săi elementele de design care au consacrat seria, însă aduce destule elemente noi de design încât lansarea sa să reprezinte un pas înainte. Avem de a face cu o carcasă mare, ale cărei linii drepte sugerează că „nu e de joacă” cu acest laptop. Culmea este că G751JY a fost realizat tocmai pentru utilizarea în jocuri video, iar grosimea sa considerabilă este o consecinţă a acestui target.
 

Pentru a putea integra componente de top, care oferă o performanţă foarte apropiată de cea a unui PC de gaming complet echipat, ASUS a trebuit să realizeze un sistem de răcire eficient, dar care ocupă mult spaţiu. În partea din spate, aerul cald este degajat prin două fante mari, al căror design aduc aminte de stopurile unui Lamborghini, lucru care este în ton cu genul acestui computer. G751JY este Lamborghini-ul laptopurilor, oferind design şi performanţă de invidiat, însă la un preţ pe măsură.

Capacul a primit inserţii metalice, pe care se găsesc logo-urile ASUS şi ROG, însă în rest întregul laptop este realizat dintr-un plastic mat de culoare închisă. Deschizând capacul, avem în faţă un display IPS anti-glare masiv de 17,6”, o tastatură completă retroiluminată cu LED-uri roşii şi un trackpad de dimensiuni generoase sub care sunt poziţionate cele două butoane angulare.
 
 
Butoanele tastaturii sunt destul de mari pentru a putea fi folosite pentru redactare în condiţii optime şi au o cursă mai lungă decât ne-am aştepta de la un laptop. Fiind un sistem dedicat gamingului, ASUS a adăugat câteva butoane proprietare, care să uşureze treaba utilizatorilor. În partea din stânga-sus, au fost implementate butoane pentru Shadow Play, Steam şi trei butoane programabile. În zona Numpad-ului există un buton cu sigla ROG, care deschide aplicaţia pre-instalată Gaming Center, de unde poţi seta diverse aspecte ale laptopului şi poţi verifica starea acestuia.
 
Pe laterale se găsesc toate porturile de conectivitate, de la USB 3.0 la Thunderbolt, HDMI, Ethernet, VGA, cât şi jack-uri audio şi slot pentru carduri SD. De asemenea, pentru cei care încă mai folosesc discuri, există un drive Blu-Ray Combo care poate citi discuri Blu-Ray şi poate scrie DVD-uri.
 
 
Toate acestea sunt găzduite într-un dispozitiv masiv, care cântăreşte 4,8 kilograme şi măsoară 53 mm în cel mai gros punct. ROG G751JY nu este un laptop pe care să îl cari după tine în fiecare zi la lucru. Acesta este mai degrabă un înlocuitor pentru sistemul de gaming de acasă pentru cei care nu mai vor să ocupe spaţiul cu o carcasă mare, dar care nu vor să facă compromisuri atunci când vine vorba de performanţă. De asemenea, acest sistem este mult mai uşor de cărat la un LAN party decât un sistem întreg cu periferice şi monitor.
 

 

Specificaţii

 • CPU: Intel® Core™ i7 4860HQ @ 2,4 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 980M (GB GDDR5)
 • Chipset: Intel HM87
 • RAM: 32 GB DDR3 (4 X 8 GB 1600MHz)
 • HDD: SSD 256 GB + HDD 1TB 7200RPM
 • Unitate optică: Blu-Ray/DVD-Writer Combo
 • Display: 17,6” IPS FHD (1920×1080) anti-glare
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 4 x USB 3.0, audio-out 3.5mm SPDIF , 3.5mm audio-out, 3.5mm audio-in, 1 x RJ45 LAN, VGA, HDMI, Thunderbolt, slot SD, conector power
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat,
 • Sunet: 2.1 MaxxAudio support
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Sursă: 230 W
 • Dimensiuni: 416 x 318 x 20-53 mm
 • Greutate: 4,8 kg
Software şi experienţă de utilizare

Software şi experienţă de utilizare

ASUS livrează ROG G751JY cu Windows 8.1 preinstalat. Spre oroarea gamerilor, sistemul bootează implicit în interfaţa „Modern”, fiind necesară schimbarea setărilor pentru a porni direct în desktop. Din fericire, compania taiwaneză nu este adeptă a bloatware-ului, aşa că nu veţi găsi foarte multe aplicaţii inutile instalate în prealabil. Una dintre puţinele aplicaţii care vin standard pe acest laptop este ASUS Gaming Center, care are buton dedicat în zona numpad-ului.

Aici poţi vedea la o simplă privire câteva statistici despre starea memoriei RAM şi a unităţii de stocare. De asemenea ai acces la meniurile Gaming Profiles, ROG MacroKey, Audio Wizard şi Splendid. ROG MacroKey este aplicaţia care oferă posibilitatea de a seta butoanele M1, M2 şi M3 cu diverse macro-uri pentru jocuri, Audio Wizard oferă acces la mai multe profile de sunet (War Room, Soundscape, battlefield, Action şi Multimedia), în timp ce Splendid setează profilul de culori al monitorului. Aceste setări nu vor fi întotdeauna pe gustul tuturor, iar cei care nu se împacă cu niciun profil pot să le oprească pentru experienţa „clasică”. Tot din ROG Gaming Center poţi seta până la patru profile de configurare, fiecare incluzând setările Splendid, Audio Wizard şi MacroKey.

Mai interesante sunt însă implementările butoanelor pentru Steam şi ShadowPlay. Deşi sistemul nu vine nici cu Steam nici cu GeForce Experience la pachet, odată instalate, butoanele funcţionează fără probleme sau configurare. O simplă apăsare pe butonul Steam şi aplicaţia porneşte în modul Big Picture. Aceasta de departe cea mai simplă metodă de a accesa întreaga librărie de jocuri, fără a naviga prin foldere sau a realiza scurtături pe desktop. Pentru ShadowPlay însă la prima apăsare porneşte mai întâi GeForce Experience pentru configurarea setărilor de înregistrare a gameplay-ului. Avem de a face cu setări de rezoluţie, framerate şi bitrate, iar rezultatele sunt îndeajuns de bune pentru a realiza materiale video destiante canalelor de YouTube. Alternativ, ShadowPlay poate fi setat să pornească automat în modul de transmisie prin intermediul serviciului Twitch, integrând inclusiv video în timp real de pe camera web a laptopului, dacă utilizatorul activează această funcţie.

În utilizare, ROG G751JY este excelent. Nu numai că integrează acum un display IPS, o îmbunătăţire semnificativă faţă de variantele mai vechi care foloseau panouri TN, dar reuşeşte să egaleze performanţele unui PC de top. Evident, pentru a putea juca în parametri optimi va fi nevoie de un mouse sau un gamepad conectat, trackpad-ul fiind mai degrabă util în sistemul de operare decât în jocuri. Din fericire, există posibilitatea de a opri trackpad-ul prin combinaţia de butoane fn+F9 pentru a evita apăsarea accidentală a sa.

Este de apreciat şi faptul că ASUS a reuşit să realizeze un sistem de răcire mult mai silenţios decât în trecut. Zgomotul este sesizabil, mai ales în full load, însă nu este nici pe departe deranjant. Aici se vede avantajul unei carcase mai voluminoase, putând fi integrate ventilatoare de dimensiuni mai mari, care operează la viteze mai mici. De asemenea, deşi nu ne putem aştepta la cine-ştie-ce durată de viaţă a acumulatorului pentru o asemenea bestie, poţi stoarce aproximativ trei ore de utilizare pentru navigare pe internernet şi puţin peste o oră de gaming. În niciun caz nu este indicat însă să faci asta şi este destul de clar că G751JY nu a fost realizat pentru utilizare fără alimentare de la priză. 

Performanţă şi concluzii

Performanţă şi concluzii

Desigur, o listă de specificaţii şi promisiunea unui sistem puternic nu sunt de ajuns pentru a declara ASUS ROG G751JY drept cel mai performant laptop care a ajuns până în prezent în redacţia Go4it.ro. Ei bine, am rulat pe acest laptop cele mai recente două versiuni de 3D Mark, cât şi o serie de jocuri video care oferă acces la o unealtă de benchmarking. Rezultatele nu au dezamăgit, oferind dovada clară că laptopurile de gaming au ajuns la un nivel la care pot rivaliza chiar şi PC-urile high-end.

Jocurile alese pentru testare au fost Batman: Arkham Origins, Bioshock: Infinite, GRID Autosport, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs şi Thief pe cele mai înalte setări în rezoluţia nativă a display-ului (1920 x 1080 pixeli).

 • 3D Mark 11: P11876
 • 3D Mark Ice Storm: 133795
 • 3D Mark Cloud Gate: 22709
 • 3D Mark Sky Diver: 22302
 • 3D Mark Fire Strike: 8454
 • Batman: Arkham Origins: 60 fps
 • Bioshock Infinite: 81,96 fps
 • Grid Autosport: 84,22 fps
 • Hitman Absolution: 55,18 fps
 • Sleeping Dogs: 52,6 fps
 • Thief: 61,3 fps

Aceste rezultate nu numai că sunt aproape incredibile pentru un computer mobil, ci depăşesc în anumite cazuri chiar şi sistemul de gaming ROG G20 de la ASUS. Vorbim despre performanţă pe care nici nu visam să o atingem pe un laptop în urmă cu doar câţiva ani, iar trendul pare a fi ascendent. Cu siguraţă că un PC asamblat manual întotdeauna va depăşi aceste performanţe, existând opţiunea de a adăuga încă o placă video sau apelând la overclocking, însă ca un sistem portabil de sine stătător ROG G751JY este cel mai performant pe care l-am văzut până în prezent. Acest lucru se datorează atât procesorului quad-core cu Hyper Threading de la Intel, cât şi noului cip grafic NVIDIA GTX 980M, care este comparabil cu soluţii High-End de PC (se apropie de performanţa plăcii NVIDIA GTX 970).

Concluzii

Toată performanţa aceasta are însă un cost ridicat. Cei care doresc cel mai performant sistem de gaming mobil vor trebui să scoată din buzunar o sumă considerabilă de bani. Această veste nu este însă deloc străină celor care vor să fie întotdeauna la zi cu tehnologia şi care vor întotdeauna ce-i mai bun. Revenind la comparaţia cu Lamborghini, ASUS ROG G751JY este dedicat gamerilor care şi-l permit şi care ştiu ce valoare are acest laptop în termeni de performanţă. La un preţ recomandat care începe de la 7.667 de lei pentru o variantă cu 16 GB memorie RAM şi procesor i7-4710HQ, vorbim deja despre un produs „de lux”. Varianta testată, cu 32 GB RAM şi procesor i7-4860HQ, este cu siguranţă mai scumpă şi nici nu este disponibilă încă în magazinele de specialitate din România.

ASUS a adus pe piaţă un produs de top căruia nu prea ai ce să îi reproşezi, corectând chiar şi micile neajunsuri ale generaţiilor precedente precum zgomotul în full-load. Performanţa de invidiat, monitorul IPS de înaltă calitate şi butoanele dedicate gamerilor precum ShadowPlay şi Steam, pun ROG G751JY pe o treaptă proprie, de unde va coborî probabil în momentul lansării urmaşului său.

 

Părţi pozitive

Performanţă incontestabilă
Design îmbunătăţit
Plajă completă de port-uri
Display IPS excelent
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Mare şi foarte greu
Preţ (deşi justificat) foarte mare