ASUS ROG Strix GL702VT: performanţă de top într-o carcasă compactă [REVIEW]

04.10.2016
ASUS ROG Strix GL702VT: performanţă de top într-o carcasă compactă [REVIEW]
Construcţie, design, specificaţii tehnice

Seria de laptop-uri ROG de la ASUS ne-a obişnuit în ultimii ani cu două formate de carcasă. Fie avem de a face cu modele nu foarte diferite ultrabook-uri, dar cu placă video dedicată şi performanţă limitată, fie cu o carcasă voluminoasă, cu sistem răcire competent şi specificaţii de top, inclusiv plăci video din gama superioară. Compania taiwaneză doreşte astfel să ofere şi o soluţie pentru cei care caută un laptop compact dar în acelaşi timp performant, iar produsul finit se numeşte ROG „Strix”, primul model de laptop lansat sub brand-ul folosit până în prezent pe piaţa de componente şi accesorii pentru gaming.

Construcţie şi design

Întrucât noul ROG Strix este poziţionat undeva la mijlocul seriei de laptop-uri de gaming de la ASUS, acesta împrumută câteva elemente de la „fraţii” săi mai mici şi mai mari. De la modelele mai compacte, noul laptop încearcă să păstreze dimensiunile reduse, fiind integrat într-un corp de dimensiuni mici, fără unitate optică. Acesta este realizat în mare parte din plastic foarte plăcut atingerii, doar capacul display-ului fiind acoperit cu un strat de aluminu. 

Pe laterale pot fi găsite o multitudine de porturi. Există un port pentru alimentare, mufă Ethernet RJ-45, mini DisplayPort, HDMI, USB Type-C, un jack audio şi 3 USB-uri 3.0, alături de un slot pentru carduri SD. Practic, ASUS doreşte să ofere aceleaşi capabilităţi de accesorizare precum găsim pe modelele de top din seria ROG, chiar dacă vorbim despre un laptop mult mai portabil.

În termeni de design, ASUS a preferat să realizeze un laptop predominat de diferite nuanţe de negru, spre diferenţă de gri-ul din ultimii câţiva ani. Acesta este completat de accente portocalii, capacul din spate, tastele şi alte câteva elemente fiind vopsite în această nuanţă. Probabil că alegerea culorii nu va fi pe placul tuturor, în special din cauza faptului că elementele care se aprind în această culoare nu pot fi schimbate. Portocaliul este culoarea oficială a brandului Strix încă de la primele plăci video sub această denumire, iar ASUS nu pare să dorească o schimbare la acest capitol. În timp ce pe componente de PC sau periferice, această culoare nu este tocmai deranjantă, un laptop iluminat cu LED-uri portocalii îţi poate distrage atenţia, în special pe întuneric.

Specificaţii tehnice

 • Nume model: GL702VT
 • Ecran: 17”, 3840 x 2160 pixeli
 • CPU: Core i7-6700HQ @ 2,6 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 970M, 6 GB GDDR5
 • RAM: 32 GB DDR4
 • Stocare: SSD 512 GB Samsung NVMe + SSD 256 GB SanDisk  + HDD 2 TB Seagate
 • Reţea: Ethernet Gigabit, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Conectori: 1x USB-C, 3 x USB 3.0, jack audio combo 3.5 mm, HDMI, mini DP, card reader SD
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro 64 bit
 • Dimensiuni: 390 x 266 x 23,5 mm
 • Greutate: 2,2 kg
 • Altele: tastatură iluminată, webcam HD, difuzoare stereo

 

Experienţa de utilizare

Am folosit ROG Strix pentru aproximativ două săptămâni pe post de staţie de lucru. Pe lângă jocuri video, am petrecut o mare parte din timp folosind computerul pentru scris şi navigare web, lucru care descrie comportamentul multor utilizatori de PC-uri. Există multe părţi pozitive, dar şi câteva negative legate de acest model.

În ciuda faptului că avem de a face cu un model de dimensiuni medii din gama ROG, acesta tot nu poate fi considerat un laptop pe care să îl cari zi de zi la birou. Display-ul de 17” condiţionează utilizarea unui ghiozdan de dimensiuni mari (personal am folosit ghiozdanul Nomad, tot de la ASUS). De asemenea, laptopul nu este tocmai uşor, cântărind undeva aproape de 3 kilograme, atunci când este pus la socoteală şi încărcătorul. Şi că tot am amintit de display, merită menţionat faptul că panoul 4K al acestuia este excelent, afişând culori naturale şi oferind o definiţie foarte bună elementelor de pe ecran, acesta fiind foarte plăcut în jocuri video, unde nu am întâlnit probleme cu calitatea imaginii, nici la rezoluţia mai scăzută Full HD. 

Din păcate, aplicaţiile pentru Windows nu sunt încă pregătite pentru rezoluţia nativă a acestui display. Multe aplicaţii pentru Windows sunt prea mici pe ecranul de 17” pentru a fi folosite confortabil, chiar şi cu opţiunile de scalare activate. Nu în ultimul rând, utilizarea rezoluţiei 4K în jocuri iese din discuţie, întrucât cipul grafic integrat în acest model nu este destul de performant pentru a oferi o experienţă de joc acceptabilă.

Tastatura s-a dovedit a fi puţin diferită faţă de cea de pe modelele anterior testate din gama ROG. Deşi la prima vedere arată aproape identic (culoarea portocalie de pe tastele WASD fiind singura diferenţă notabilă din punct de vedere vizual), se pare că ASUS a ales să utilizeze alt model de switch-uri din cauciuc. Anumite taste, în special cele de pe margini precum CTRL, ALT sau SHIFT, nu au preluat comanda decât la o apăsare mai puternică. Acesta ar putea fi o particularitate de fabricaţie al unităţii de test (modelul testat era un prototip „engineering sample”), însă va trebui să punem mâna pe versiunea finală pentru a confirma.

Performanţă

ASUS a dezvăluit că acest model de test nu este în configuraţia sa finală şi am decis astfel să rulăm doar o parte din testele obişnuite de gaming. Astfel, am păstrat doar câteva dintre jocurile pe care le foloseam în mod normal, cât şi testul 3D Mark. Pe parcursul testării am observat o problemă care probabil că nu va fi întâmpinată pe modelele care vor ajunge în magazine. Este vorba de throttling atunci când temperaturile ating un nivel prea mare, în timpul testelor fiind evidentă o limitare a performanţei în secvenţele mai pretenţioase din jocuri.

În afară de acele situaţii, laptop-ul s-a comportat în parametri normali, luând în calcul configuraţia şi setările din jocuri, care au fost puse pe cele mai înalte profile. Desigur, setările MSAA au rămas oprite, fiind folosite doar versiuni alternative de antialiasing în jocurile care ofereau, precum FXAA, TAA şi SMAA. Rezoluţia testelor pentru fiecare dintre jocurile listate a fost Full HD (1920 x 1080 pixeli), întrucât jocurile în 4K necesită mult mai multă putere de procesare video.

Joc Performanţă
3DMark Fire Strike 6016 puncte
3DMark Time Spy 2020 puncte
Batman: Arkham Knight 39 FPS
Dragon Age: Inquisition 42,2 FPS
Rise of the Tomb Raider 38,32 FPS
Thief 38,7 FPS
Total War: Warhammer 34,2 FPS

Concluzii

ROG Strix este încă un membru al familiei de laptopuri ASUS de gaming, care va completa oferta cu o soluţie de medie performantă, însă doar puţin mai portabilă. În timp ce noile accente de portocaliu nu sunt pentru toată lumea, performanţa şi opţiunile de configurare cu siguranţă vor convinge mulţi gameri să aleagă o configuraţie de laptop Strix faţă de modelele mai mari din gama ROG. Deşi am întâmpinat câteva probleme legate de performanţa acestui sistem, nu există multe motive de îngrijorare.

Am mai testat în trecut prototipuri de laptop-uri ale căror probleme au fost rezolvate în versiunea destinată consumatorilor, iar în România, ROG Strix va fi echipat cu plăci video din generaţia nouă, pe arhitectură Pascal, care cu siguranţă va oferi performanţă superioară modelului cu GPU Maxwell testat.

Părţi pozitive

Design subţire
Hardware puternic
Ecran 4K excelent
Zgomot redus în full load

Părţi negative

Accentele portocalii predominante
Display mare pentru un laptop portabil
Anumite butoane de pe tastatură se apasă mai greu

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult