Asus VivoBook S551 – ultrabook de 15”, puternic şi elegant

26.08.2013
Asus VivoBook S551 - ultrabook de 15”, puternic şi elegant

Nu toţi au nevoie de un ultrabook de 11” sau 13”, subţire şi uşor. Pentru cei care vor un ecran mare, Asus are modelul S551. Mi-ar fi plăcut să vă amintesc de modelul anterior, S54, un laptop cu un design foarte plăcut pe care producătorul taiwanez l-a lansat anul trecut. Din păcate, el nu a ajuns în teste la Go4it.ro. Suntem însă bucuroşi să vă putem prezenta acest nou dispozitiv, dotat cu o platformă Haswell. Veţi înţelege imediat de ce Asus S551 este elegant şi puternic în acelaşi timp.

Asus VivoBook S551 - ultrabook de 15” cu un design atractiv

Construcţie

Asus a fost generos cu construcţia acestui ultrabook. Pentru a oferi o experienţă premium, carcasa este construită mare parte din aluminiu. Acest material are un mic luciu pe capac şi este mat în zona tastaturii şi restpad-ului. Partea inferioară a carcasei lui Asus S551 este construită din plastic negru mat. Pe latura din dreapta se poate observa unitatea optică DVD writer, o componentă mai puţin populară, însă utilă pentru unii utilizatori. O mufă USB 2.0, una jack pentru headset şi un cititor de carduri completează lista dotărilor de pe această latură. Pe partea opusă găsim două mufe USB 3.0, o ieşire video HDMI şi mufa Ethernet. Aceasta din urmă are un capac rabatabil, pentru a nu afecta linia carcasei.

Sistemul de răcire al lui Asus S551 are o fantă de admisie pe faţa inferioară şi elimină aerul cald pe la baza ecranului. Chiar şi în sarcină, el este silenţios. Modelul testat de noi a venit cu un ecran HD sensibil la atingere. În consecinţă, rama ecranului este lucioasă. Difuzoarele sunt amplasate pe partea inferioară şi direcţionează sunetul spre birou prin două fante foarte înguste. Per ansamblu, laptopul are linii bine definite, este bine închegat şi îţi lasă impresia de dispozitiv solid. Nu este cel mai uşor de pe piaţă, însă ceva mă face să cred că el se doreşte a fi mai mult un înlocuitor de PC desktop, decât un portabil plimbat în geantă.

Asus VivoBook S551 - dispunerea conectorilor

Tastatură şi touchpad

La prima vedere, tastatura lui Asus S551 promite să fie foarte plăcută la utilizare. Are butoane mari, un pad numeric şi taste direcţionale diferenţiate. În practică, butoanele au o cursă puţin cam scurtă, iar tastarea rapidă nu este atât de plăcută precum m-aş fi aşteptat. Tastele direcţionale sunt mici şi nu veţi dori să le folosiţi în jocuri. Touchpad-ul este mare şi se apasă pe întreaga suprafaţă. Butoanele de la baza sa sunt oarecum indicate de o linie separatoare. În mare, experienţa de lucru cu el a fost plăcută şi a fost uşor să trec peste cele câteva comenzi înregistrate greşit. Recunoaşterea gesturilor este bună, iar scroll-ul cu două degete este precis.

Ecranul

Nu ştiu de ce Asus a decis că un ultrabook atât de arătos trebuie să fie oferit doar cu ecran lucios cu rezoluţie de 1366×768. Preţul redus ar putea fi o explicaţie, însă aici nu vorbim despre cel mai accesibil laptop din ofertă. VivoBook S551 are un panou TN cu unghiuri de vizualizare acceptabile, dar sticla lucioasă de deasupra îl face aproape imposibil de utilizat în lumină naturală. Culorile sunt bine redate, însă luminozitatea maximă nu impresionează. În jocuri, el are un comportament ok, timpul de răspuns nefiind foarte mare.

Asus S551 - tastatură generoasă, dar cu feedback redus

Specificaţii

  • Ecran: 15.6”, 1366×768, TN, tactil
  • CPU: Intel Core i7-4500U, 1,8 GHz, dual core, 3 GHz Turbo, 4 MB cache, 22 nm, 15 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 740M, 2 GB RAM
  • RAM: 2 x 4 GB DDR3, 4 GB onboard, 1 slot ocupat
  • HDD: 1 TB, Hitachi HTS541010A9E650, 24 GB SSD cache Sandisk U100
  • Unitate optică: DVD RW
  • Reţea: Atheros AE9485WB-EG, LAN, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, LAN, 1 x audio, card reader
  • Altele: SonicMaster
  • Sistem de operare: Windows 8 Pro 64 bit
  • Baterie: 4.500 mAh, 50 Wh, 3 celule
  • Dimensiuni: 380 x 258 x 22,5 mm
  • Greutate: 2,4 kg

Dotări şi performanţe

Asus VivoBook S551 ne aduce una din primele implementări ale platformei Haswell de la Intel. Procesorul este un Core i7, însă din gama ULV, cu 15 W TDP. În cazul memoriei RAM, producătorul oferă 4 GB integraţi pe placa de bază şi un slot disponibil, ocupat aici de un modul de 4 GB. Pentru stocare avem un HDD obişnuit de 1 TB, ajutat de un SSD de 24 GB. Acesta din urmă este folosit de sistemul de operare pentru cache. Deşi am criticat rezoluţia ecranului mai devreme, ea este cât se poate de potrivită pentru a rula jocuri cu ajutorul plăcii video Nvidia GT 740M. Placa video dedicată nu ar fi făcut faţă la rezoluţie nativă full HD.

Asus S551 - carcasă construită în mare parte din aluminiu

În utilizarea de zi cu zi, Asus S551 este un laptop destul de rapid, fiind ajutat de configuraţia peste medie. Trebuie să ţinem cont de faptul că procesorul este de tip ULV, iar cei care caută putere brută de procesare ar trebui să se uite în altă parte. În plus, acea memorie cache nu va înlocui un SSD. Ai avantajul unei memorii generoase pe HDD, iar sistemul de operare se va mişca destul de bine, dar vitezele de transfer specifice SSD-urilor nu vor fi atinse.

PCMark Vantage 64 bit – 8.296
PCMark 7 – 2.935
3DMark11 – E 2.190 / P 1.615 / X 508
Cinebench R11.5 – 36,53 fps / 2,87 pts

Jocuri

Asus VivoBook S551 va fi foarte apreciat de jucătorul de weekend. Mai mult, aş putea spune că un jucător fără pretenţii prea mari va putea rula multe jocuri actuale la un nivel mediu de detalii. Mai jos găsiţi câteva din performanţele oferite de configuraţia de mai sus. Din păcate, sistemul de răcire va fi puţin forţat în sesiuni lungi de gaming. Evacuarea aerului cald se face la baza ecranului, iar ventilatorul la turaţie maximă este uşor zgomotos. Un suport pentru laptop cu ventilator integrat este foarte recomandat dacă vreţi să rulaţi jocuri pe Asus S551.

CoD Modern Warfare 3 – High, Extra AA 2x – 35 fps
DiRT 3 – Medium, 4x MSAA – 41 fps
Bioshock Infinite – Medium – 32 fps

Asus VivoBook S551 este dotat cu unitate optică

Autonomie

Pentru testul de autonomie multimedia am rulat un film la rezoluţie full HD folosind profilul de sistem Power4Gear Battery Saving. Deoarece luminozitatea maximă a ecranului nu este foarte mare, pentru vizionare în condiţii decente am redus nivelul la doar 80%. Placa de reţea wireless a fost dezactivată, iar pentru redarea audio am folosit o pereche de căşti. Folosind un player video cu decodare hardware, autonomia obţinută a fost de cinci ore. La testul office am obţinut cu 20 de minute mai mult, în condiţiile în care am folosit acelaşi profil de sistem şi am redus luminozitatea la 65%. În timpul testului am editat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal.

Alte aspecte

În ciuda fantelor subţiri ce ascund difuzoarele integrate ale lui Asus S551, sunetul oferit de ele are o calitate bună. Nu se remarcă prin volum foarte puternic sau definiţie, însă va fi mai mult decât suficient pentru o cameră mică. În timpul utilizării, restpad-ul laptopului se încălzeşte uşor în jumătatea din dreapta.

Preţ şi disponibilitate

Modelul testat mai sus are un preţ de aproximativ 4.700 lei şi include cea mai bună configuraţie de pe piaţă. Producătorul oferă Asus VivoBook S551 şi în configuraţii mai modeste şi mai accesibile. Preţurile încep de la 3.600 lei, sumă pentru care primiţi un procesor Intel Core i3, HDD de 500 GB şi SSD-ul pentru cache aferent, însă fără placă video dedicată.

Asus VivoBook S551 are ecranul sensibil la atingere

Concluzie

Asus S551 vrea să aducă pe biroul dumneavoastră un sistem performant, bazat pe ultima platformă de la Intel. Construcţia este elegantă şi solidă în acelaşi timp, materialele folosite fiind de calitate. Performanţele nu lasă de dorit, iar cei ce rulează jocuri în timpul liber vor fi mulţumiţi de ceea ce oferă acest laptop. Din păcate, trebuie spus că VivoBook S551 merita un ecran mai bun. Dacă puteţi trece peste acest aspect, atunci portabilul de faţă este unul foarte capabil şi atrăgător, cu o autonomie foarte bună.

Părţi pozitive

construcţie solidă, cu materiale de calitate
configuraţie destul de performantă, chiar şi pentru jocuri
autonomie bună
sunet de calitate

Părţi negative

ecranul mediocru

Urmărește Go4IT.ro pe Google News