Chromebook cu chipset Tegra X1, alternativă pentru gamerii cu buget redus?

03.07.2015
Chromebook cu chipset Tegra X1, alternativă pentru gamerii cu buget redus?

Tegra X1, puternicul chipset NVIDIA întâlnit până acum doar în gadgeturi exotice cum este consola pentru jocuri NVIDIA Shield, şi-ar putea face apariţia în curând şi la bordul unui portabil Chromebook cu sistem Chrome OS.

Dezvăluirea este făcută indirect chiar de către Google, printr-o actualizare Chrome OS ce adaugă suport pentru un portabil echipat cu noul chipset NVIDIA. Cu nume de cod „Smaug”, acesta ar putea fi primul model Chromebook care foloseşte arhitectură ARM pe 64 biţi.

Chromebook cu chipset Tegra X1, alternativă pentru gamerii cu buget redus?

Deşi Chrome OS este un sistem de operare multi-platformă, capabil să funcţioneze atât cu procesoare x86 cât şi modele ARM, folosirea celor din urmă a fost descurajată de performanţele slabe, comparat soluţiilor furnizate de Intel.

Comparat soluţiei Tegra K1, folosită pentru modelul Acer Chromebook 13, chipsetul Tegra X1 aduce în scenă un GPU bazat pe nucleul NVIDIA Maxwell, cu performanţe 3D îmbunătăţite şi suport pentru ecrane 4K. Rămâne de văzut dacă nu cumva performanţele crescute sunt obţinute cu preţul unei autonomii mai reduse a bateriei, ce ajungea la 13 ore în cazul modelului Acer.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult