Google anunță Chrome OS Flex, un nou sistem de operare „lite” pentru computere vechi

16.02.2022
Google anunță Chrome OS Flex, un nou sistem de operare „lite” pentru computere vechi

Google a anunțat un nou sistem de operare bazat pe Chrome OS. Acesta se numește Chrome OS Flex și este gândit pentru a fi folosit în special pe computere cu performanță limitată, pentru a le prelungi viața după ce devin prea lente sau nu mai primesc suport software pe platformele lor originale. Acesta poate fi instalat atât pe computere desktop, cât și pe laptop-uri cu Windows, dar și pe computere Mac de la Apple, echipate cu procesoare Intel.

Chrome OS Flex este prezentat drept o soluție eficientă pentru prelungirea vieții computerelor

Promisiunea Google este că sistemul de operare Chrome OS Flex, bazat pe tehnologii cloud, în special, se pornește mult mai rapid decât un sistem de operare precum Windows și macOS, oferă securitate ridicată și, cel mai important, nu încetinește în timp. De altfel, acest sistem de operare pare să fie gândit pentru companii cu flote de dispozitive, oferind posibilitatea de a gestiona computerele printr-o interfață de administrare.

Practic, avem de a face cu o versiune mai „ușoară” de Chrome OS, care folosește exclusiv aplicații web, fără compatibilitate cu aplicații Android. Asta înseamnă că este un sistem de operare care are nevoie aproape permanent de o conexiune online. Pentru că folosește în principal servicii web, sistemul de operare blochează executabilele locale și oferă posibilitatea aplicațiilor de a rula în sandbox, pentru a nu afecta alte păți ale software-ului. Astfel, nu este necesară nici folosirea unui software de tip antivirus, conform Google. Acesta nu necesită nici intervenția departamentului IT pentru update, întrucât actualizările se fac automat, în fundal.

Un alt avantaj ar fi ușurința de instalare. Chrome OS Flex este disponibil acum în variantă „preview”, care ar putea conține bug-uri, și poate fi descărcat direct de pe site-ul oficial și instalat prin intermediul unui stick USB. Totuși, există și posibilitatea de a fi instalat pe multiple sisteme deodată, folosind funcția de „network deployment”. Noul Flex va înlocui versiunea cloud a lui Chrome OS, numită până în prezent CloudReady, odată ce ajunge în stadiu de dezvoltare final.

Există și o listă de dispozitive compatibile, fiind incluse majoritatea brand-urilor mari de producători de laptop-uri. Chrome OS Flex este realizat în special pentru companii, însă sistemul de operare poate fi descărcat și încercat de către oricine, acesta fiind complet gratuit.

sursa: Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult