Intel anunţă Comet Lake-H, primele procesoare de laptop care ating frecvenţe de 5,3 GHz

02.04.2020
Intel anunţă Comet Lake-H, primele procesoare de laptop care ating frecvenţe de 5,3 GHz

La scurt timp după lansarea oficială a procesoarelor AMD Ryzen din seria 4000 pentru laptop-uri, anunţate oficial încă de la începutul anului, Intel vine cu o contraofertă. Mult aşteptatele modele Comet Lake-H, variantele seriei 10 de procesoare Core i pentru computere portabile puternice a fost dezvăluită, cu modele din familiile Core i5, Core i7 şi Core i9. Acestea vor fi integrate în special în laptop-uri de gaming şi de productivitate avansată, iar compania promite că vor fi cele mai performante de pe piaţă.

Nu este greu de intuit de ce a aşteptat Intel până acum să lanseze aceste procesoare. Primele impresii despre procesoarele AMD Ryzen 4000 au fost că depăşesc aproape la toate capitolele modelele Intel din generaţia 9, chiar şi cu un consum de energie semnificativ redus. Avantajul vine de la arhitectura pe 7nm, care permite într-un spaţiu similar să includă mai mulţi tranzistori, deci pot fi realizate mai multe operaţiuni simultan.

În timp ce AMD se concentrează pe nuclee şi tranzistori, Intel consideră că frecvenţa este mai importantă, aducând astfel cele mai rapide (din punct de vedere al frecvenţei) procesoare mobile de până acum. Mai multe modele pot atinge frecvenţa de 5 GHz în boost, în timp ce modelul de top, cu multiplicator deblocat, poate să ajungă la 5,3 GHz, un adevărat record pe această piaţă. Conform declaraţiilor reprezentanţilor Intel, chiar şi cel mai „slab” model i5 din gama Comet Lake-H atinge frecvenţe mai mari decât alte procesoare de pe piaţă.

Lista procesoarelor noi arată ca în poza de mai sus, cu modele quad-core cu 8 fire de execuţie în familia Core i5, hexa-core pentru două dintre modelele Core i7 cu 12 fire de execuţie şi octa-core cu 16 fire de execuţie pentru modelele de top Core i7 şi Core i9. Singurul model overclock-abil complet este modelul Core i9-10980HK, modelul de top, în timp ce varianta hexa-core i7-10850H este doar parţial deblocat. Acest lucru înseamnă că cei care vor cumpăra laptop-uri cu i9 vor putea să crească manual frecvenţa, în timp ce modelul i7 va putea beneficia de overclocking pe baza unui profil pre-configurat.

Tabelul mai arată şi alte câteva detalii interesante. De exemplu, Modelele i7 şi i9 beneficiază de o tehnologie nouă numită Thermal Velocity Boost, care va creşte frecvenţa tuturor nucleelor procesorului mai aproape de cea maximă, atât timp cât temperatura stă sub 65 de grade. De asemenea, putem observa că memoria suportată este de tip DDR4-2933, nu LPDDR4, care poate atinge frecvenţe mai mari.

La capitolul îmbunătăţiri de performanţă, Intel compară generaţia 10 de procesoare mobile puternice cu generaţia 7, fără să includă în comparaţii modele AMD recente, de exemplu, sau o comparaţie cu modelele de anul trecut. Probabil că Intel se aşteaptă ca laptop-urile de gaming să fie upgradate după trei ani, aşa că o astfel de comparaţie ar pute într-o lumină mai bună noile procesoare.

Modelul Core i9-10980HK, comparat cu Core i7-7820HK, modelul de top de acum trei ani, poate să ofere performanţă mai bună în jocuri între 23 şi 54%, în funcţie de titlu. Desigur, aici intră în discuţie şi cipul grafic. La capitolul productivitate, Intel promite export-uri în rezoluţie 4K cu 77% mai rapide decât un laptop de top de acum trei ani. Tot pentru creativitate, Intel se laudă cu port-urile Thunderbolt 3 de parcă ar fi o noutate, acestea fiind prezente pe MacBook-uri încă din 2016 şi pe diverse computere de top din ultimii câţiva ani. Totuşi, computerele cu procesoare AMD nu beneficiază de astfel de conectivitate.

Ce nu a primit un upgrade este cipul grafic integrat, Intel adoptând din nou soluţia UHD Graphics. Astfel, aceste procesoare vor fi integrate exclusiv în computere cu cip grafic dedicat. Lansarea generaţiei 10 de procesoare mobile de la Intel vine şi cu o veste bună pentru cei care sunt în căutarea unui laptop performant: modelele din generaţia a 9-a vor rămâne în ofertă şi vor avea preţuri reduse.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult