Laptopurile cu platformă Windows on ARM vor putea folosi și chipseturi non-Qualcomm

23.11.2021
Laptopurile cu platformă Windows on ARM vor putea folosi și chipseturi non-Qualcomm

Nu este un secret faptul că Microsoft și Qualcomm au avut o colaborare strânsă pentru dezvoltarea platformei Windows On ARM, furnizorul de chipseturi fiind recompensat pentru efortul depus cu exclusivitate în asigurarea suportului hardware.

Comparate rivalelor MacBook bazate pe noua generație de chipseturi Apple M1, laptopurile cu Windows on ARM și chipseturi Qualcomm par a fi cu câteva generații în urmă. Deficitul de performanță parțial cauzat de lipsa aplicațiilor native, problemă pe care Microsoft a încercat să o rezolve apelând la o soluție de compromis, luând forma unui emulator software care să deschidă accesul la aplicații dezvoltate inițial pentru PC-uri cu arhitectură X86. De aici și colaborarea cu producătorul Qualcomm, Microsoft sperând să amelioreze penalizarea de performanță cu ajutorul optimizărilor hardware.

Din păcate, primele generații de chipseturi livrate pentru echiparea dispozitivelor Windows on ARM nu au excelat prin performanțele oferite. Fără libertatea de a alege și alte branduri de chipseturi, producătorii OEM au ezitat să lanseze mai multe modele de laptopuri și tablete, mai ales că nici seriile deja lansate nu au avut vânzări prea grozave.

Însă potrivit informațiilor preluate de XDA Developers, acordul de exclusivitate dintre Microsoft și Qualcomm va expira „în curând”, motivând o adopție mai largă a platformei Windows on ARM.

Anticipând acest moment, MediaTek și-a exprimat deja interesul pentru piața de PC-uri, însă deocamdată nu are nimic concret de anunțat.

În prezent, adaptarea Windows 11 pentru platforma ARM vine la pachet cu o soluție de emulare x64 și promisiunea Microsoft de a continua îmbunătățirea suportului pentru aplicații desktop.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult