Lenovo somează producătorul del laptop-uri Framework pentru folosirea logo-ului Legion

19.08.2022
Lenovo somează producătorul del laptop-uri Framework pentru folosirea logo-ului Legion

Compania chineză Lenovo somează Framework, o companie nouă de pe piața de computere portabile pentru, să modifice un element folosit pentru decorarea unei carcase opționale. Compania spune că logo-ul cu litera „O” decupat în trei secțiuni, folosit pentru realizarea formei unui buton de pornire pe o carcasă opțională de la Framework este plagiat, întrucât acesta este și logo-ul folosit de Lenovo pe produsele sale din seria Legion. Asocierea acestui element vizual de pe computerele Framework ar putea crea astfel confuzie în rândul clienților.

Lenovo spune că Framework folosește un logo care îi aparține în realizarea produselor sale

Farmework a lansat anul trecut primele sale laptop-uri pe piață, compania remarcându-se în special datorită atitudinii pozitive asupra drepturilor la reparații. Computerele sale portabile sunt complet modulare, utilizatorii având chiar și opțiunea de a comanda o versiune dezasamblată, pe care o pot asambla singuri acasă. De altfel, compania oferă toate componentele laptop-urilor la vânzare, pentru a putea fi înlocuite în cazul în care apar probleme.

Anul acesta, Framework a anunțat că va lansa kit-uri pentru a transforma plăcile de bază ale laptop-urilor în computere de sine stătătoare. Astfel, la fel cum poți folosi o placă de bază Raspberry Pi într-o carcasă de plastic pentru  a crea un PC în miniatură, poți folosi și placa de bază dintr-un laptop Framework. Poți să o comanzi separat, sau poți scoate una dintr-un laptop învechit sau deteriorat, sau unul pe care l-ai „upgradat” la o placă de bază mai nouă.

Pentru aceste plăci de bază, Framework oferă planuri pentru imprimante 3D pentru realizarea unei carcase acasă. Compania nu vinde aceste carcase direct, iar butonul de power de pe aceste carcase într-adevăr arată ca logo-ul Legion de la Lenovo. Această asociere pare însă să fie accidentală, întrucât logo-ul companiei Framework seamănă mai degrabă cu o rotiță mecanică, nu cu logo-ul Lenovo. Pare că a fost ales acest design, pentru că această formă permite apăsarea fără a crea un buton mai complex, din mai multe componente.

Cel mai probabil, cele două companii nu vor ajunge în instanță

Lenovo a trimis însă o scrisoare prin care cere eliminarea acestui element de design de pe carcasele Framework:

„Clienții pot crede că aceste carcase ale Framework sau plăcile de bază pe care le acoperă, sunt produse, sponsorizate, susținute, licențiate sau afiliate în alte moduri cu Lenovo, când acest lucru nu este adevărat.”, spun reprezentanții Lenovo.

Din fericire, aceste planuri 3D pot fi cu ușurință modificate și urcate din nou pe serverele companiei. Cel mai probabil, în această situație, cele două companii nu vor ajunge în instanță. Framework a realizat deja un concurs pe Twitter în care cere fanilor să creeze un nou design pentru acea zonă a modelului 3D al carcasei. Cel care creează cea mai bună variantă va primi ca premiu o placă de bază de laptop Framework.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult