Framework vinde plăci de bază de laptop pentru a fi folosite separat, la fel ca un Raspberry Pi

25.04.2022
Framework vinde plăci de bază de laptop pentru a fi folosite separat, la fel ca un Raspberry Pi

Framework, compania care a lansat anul trecut un computer complet modular și reparabil, a anunțat că va oferi spre vânzare inclusiv placa de bază pe care o integrează în laptop-uri. Astfel, cei care au o placă de bază defectă o vor putea înlocui cu una nouă, în timp ce utilizatorii care au nevoie de o placă de bază de laptop pe care să o transforme într-un computer desktop, au acum o soluție dedicată, cu tot cu schema pentru a imprima 3D o carcasă.

Framework a creat și modele de carcase pentru găzduirea plăcilor de bază de laptop

Laptop-urile de la Framework pot fi livrate complet dezasamblate, pentru a fi asamblate de către utilizator, sau complete, gata de a fi folosite. Compania se laudă cu faptul că aceste computere portabile sunt modulare, oferind posibilitatea de a înlocui memoria RAM, bateria stocarea și chiar port-urile de conectivitate. Până nu de mult, aceste capabilități erau standard pe laptop-uri, însă majoritatea companiilor au renunțat la aceste opțiuni în favoarea dimensiunilor cât mai reduse. Totuși, laptop-urile Framework nu sunt cu mult mai mari decât ultrabook-urile obișnuite.

O placă de bază pentru Framework pornește de la 399 dolari americani, și include un procesor Intel Core i5-1135G7. Desigur, nu include RAM sau stocare, acestea fiind instalate de către utilizatori. Modelul mai scump, echipat cu i7-1185G7 costă 799 dolari. Întrucât Framework este o companie foarte deschisă, aceasta a realizat carcase DIY pentru cei care vor să folosească aceste plăci într-o manieră similară cu un Raspberry Pi, pentru a fi integrate în diverse proiecte care au totuși nevoie de putere de procesare mai mare decât poate oferi un micro-computer. Singurul lucru care lipsește este o sursă de alimentare, adică încărcătorul de priză al laptop-ului, care poate fi cumpărat separat.

framework case

Faptul că Framework oferă aceste plăci de bază înseamnă și că în viitor, cei care au deja un laptop, vor putea face upgrade și la procesor, cumpărând o placă de bază echipată cu un nou model cu Intel din generația a 12-a, atunci când acestea vor fi disponibile pe computerele companiei.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult