MediaTek lansează Kompanio 900T, un chipset dedicat pentru laptopuri Chromebook și tablete cu 5G

10.09.2021
MediaTek lansează Kompanio 900T, un chipset dedicat pentru laptopuri Chromebook și tablete cu 5G

Producătorul taiwanez MediaTek continuă diversificarea ofertei de chipseturi anunțând Kompanio 900T, un chipset dedicat pentru laptopuri Chromebook și tablete cu 5G.

În prezent, cel mai mare furnizor de chipseturi pentru dispozitive mobile, MediaTek și-a diversificat în mod substanțial oferta de chipseturi pentru telefoane 5G accesibile, următorul pas fiind extinderea și pe alte segmente cu potențial.

Smartphone-urile nu mai reprezintă singura nișă de interes pe segmentul electronicelor de larg consum, vânzările de portabile Chromebook continuând să crească, alimentate de cerința pentru computere ieftine și eficiente, de folosit pentru munca de acasă. Astfel, MediaTek răspunde cerinței crescânde lansând un chipset dedicat, adaptat pentru a livra performanțe crescute, eliberat de constrângerile unui smartphone fără posibilități de răcire prea mari.

Interesant este că acesta nu este primul chipset Mediatek dedicat pentru laptopuri Chromebook și tablete cu 5G, această distincție revenind vârfului de gamă Kompanion 1300T, intenționat pentru piața de tablete premium, urmat de modelul Kompanio 1200, cu performanțe mai puțin ambițioase.

Kompanio 900T vine echipat cu două nuclee Cortex-A78 de înaltă performanță și patru nuclee Cortex-A55 optimizate pentru consum redus de energie. Accelerarea grafică este lăsată în seama unui GPU din seria Mali-G68 M4, cu suport pentru ecrane cu rezoluție de până la 2000×1200 pixeli și rată de refresh la 120Hz. Spre deosebire de alte chipseturi low-cost pentru tablete, acesta suportă configurații RAM bazate pe cip-uri LPDDR5 RAM și soluții de stocare cu interfață UFS 3.1, de tipul celor întâlnite la produse smartphone de top.

Cât despre conectivitatea 5G, tabletele și laptopurile motorizate de Kompanio 900T vor putea accesa doar rețele 5G din spectrul sub-6GHz, nu la fel de rapide dar cu acoperire mai bună decât cele mmWave.

MediaTek spune că primele modele Chromebook și tablete echipate cu chipsetul Kompanio 900T vor fi disponibile în curând, dar nu oferă un calendar precis de lansare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult