MSI Pulse GL66 review: laptop de gaming mid-range cu ecran foarte rapid

22.11.2021
MSI Pulse GL66 review: laptop de gaming mid-range cu ecran foarte rapid

MSI este una dintre companiile de top din domeniul componentelor pentru PC și un jucător important pe piața de laptop-uri de gaming. Alături de ASUS, Lenovo, Acer și Dell, MSI produce unele dintre cele mai performante computere portabile, cu componente alese special pentru gaming. Modelul MSI Pulse GL66 pare să fie un model mid-range în oferta companiei, oferind o configurație balansată, un ecran rapid și strictul necesar pentru o experință de gaming confortabilă. Iată cum s-a prezentat acest model în testele noastre.

Design-ul lui MSI Pulse GL66 nu sare din tiparele laptop-urilor de gaming mid-range

MSI nu a adoptat un design subțire, așa cum am văzut în ultima vreme pe alte laptop-uri de gaming din ultima perioadă. Compania rămâne pe modelul Pulse la un design mai „clasic”, cu un șasiu din plastic și aluminiu de dimensiuni generoase. Totuși, datorită acestui fapt, avem de a face cu o selecție de port-uri de conectivitate foarte diversă. Avem trei mufe USB-A (două 3.2 și una 2.0), un USB-C, HDMI și jack de căști, alături de o mufă RJ-45 pentru conectarea la o rețea prin cablu.

MSI Pulse GL66 back side

Design-ul exterior sugerează clar că vorbim despre un laptop de gaming, cu un capac metalic pe spatele ecranului, cu logo-ul MSI și un model mai „sportiv”, similar cu o capotă de mașină.

Odată ce deschizi capacul poți vedea un ecran de 15” cu rezoluție QHD, cu ramă subțire pe laterale, dar cam groasă, în special în partea de jos. Sus aceasta găzduiește un webcam și trei microfoane, deci spațiul mai mare este justificat, măcar. Totuși, design-ul nu este cu mult diferit față de cel al altor laptop-uri de gaming din categoria sa. Cu siguranță însă, din punct de vedere estetic, modelele cu sticlă peste ecran și margini subțiri pe toate părțile sunt mai atrăgătoare, însă acelea sunt de obicei din gama office, cu ecrane semnificativ mai lente.

MSI Pulse GL66 front

Tastatura a fost o surpriză plăcută, în special datorită faptului că include un numpad aproape complet. Acesta este cam înghesuit în partea din stânga a tastaturii, însă poate fi folosit pentru introducerea de date în excel, ceea ce am și făcut pe parcursul testelor. Cel mai plăcut surprins am fost de faptul că există un „Enter” mic în partea de jos, foarte util pentru calcule rapide, în special pentru cei care folosesc un numpad pe computer de obicei. Asta sugerează că pe lângă gaming, poți avea parte și de ceva productivitate pe acest model.

Tastatura este iluminată cu luminițe RGB, dar culorile pot fi schimbate doar toate odată. Nu avem parte de RGB per tastă sau pe zone. Trackpad-ul este de asemenea destul de simplu, însă măcar nu irosește spațiu cu butoane fizice. Acesta este acționat mecanic pe toată suprafața sa și suportă gesturi multi-touch. Din păcate, este cam mic pentru a înlocui cu succes un mouse, chiar și în activități simple de birou. Spațiu sub tastatură este destul pentru a integra unul mai mare. Producătorii de PC-uri nu par însă să ofere prea multă atenție acestui aspect.

MSI Pulse GL66 keyboard

Partea de jos a laptop-ului este acoperită aproape integral de o grilă, pentru a trage aer rece. Acesta este apoi evacuat prin cele două fante din spate, folosind ventilatoarele de la interior.

MSI Pulse GL66 include mai multe moduri de utilizare, printre care și unele mai silențioase

Trebuie să recunosc faptul că nu sunt un mare fan al font-ului folosit pentru tastatura lui MSI Pulse GL66. Vorbim despre același font folosit la primele filme cu Spider-Man, regizate de Sam Raimi, cât și font-ul folosit ca logo-ul modelului original de PlayStation 3, în 2006. Din fericire, nu mă uit prea mult în jos atunci când scriu sau mă joc, așa că este un detaliu peste care am trecut rapid. Puteau fi folosite însă litere ceva mai puțin „chicioase”. Iluminarea RGB este puternică, însă nu am simțit nevoia să schimb culoarea de pe albastrul care vine configurat din fabrică.

MSI Pulse GL66 screen

MSI Pulse GL66 nu este un laptop ușor sau foarte portabil. Este genul de laptop pe care îl lași pe un birou sau pe care îl mai cari din când în când după tine, când pleci într-o deplasare mai lungă. De altfel, fiind un laptop de gaming, nu vă puteți baza pe autonomia lui. Mai mult de 2-3 ore de utilizare de bază nu veți putea atinge, iar în gaming vă puteți aștepta să se oprească în mai puțin de o oră. De altfel, este și normal, având în vedere configurația de gaming pe care o „ascunde” la interior.

În utilizare, laptop-ul nu face zgomot prea mare, coolerele fiind destul de silențioase în utilizare normală. Chiar și în gaming, acestea rămân destul de silențioase. Totuși, doar în modul „Maximum Performance” poți atinge performanța reală a acestui laptop, iar în acel mod, cooler-ele primesc un „boost” care face laptop-ul semnificativ mai zgomotos. Nu mai zgomotos decât alte modele similare, dar cam în aceeași zonă. Pentru acest mod, recomand utilizarea unor căști.

MSI Pulse GL66 vents

Ecranul de 15” este un model cu rezoluție QHD la 165 Hz și oferă culori destul de plăcute din fabrică (dar nu obligatoriu „corecte”), cât și o fluiditate pe care rareori o întâlnim pe laptop-uri, chiar și de gaming. La 165 Hz cu rezoluție înaltă, configurația pe care am testat-o este puțin cam modestă pentru a atinge potențialul complet al ecranului. Poate că un 1080p la 144 Hz este mai degrabă o rezoluție potrivită pentru Pulse GL66 cu RTX 3060 în jocurile recente. Desigur, dacă tot ce joci sunt titluri de tip eSports, laptop-ul de față nu va dezamăgi.

Am rulat niște teste de stres pe laptop, precum Prime 95 pentru procesor și Unigine Heaven pentru GPU, iar temperaturile au atins 94 de grade pentru procesor, cu throttle la 2,85 GHz, în timp ce GPU a atins 77 de grade . Aceste temperaturi sunt bune, având în vedere că vorbim despre teste extreme, care folosesc deodată toate resursele necesare. În gaming obișnuit însă, acestea ar trebui să stea sub 80 de grade în ambele cazuri. Dacă doriți o experiență mai silențioasă de gaming, temperaturile vor mai crește puțin.

MSI Pulse GL66 top

De altfel, puteți seta multe aspecte ale laptop-ului folosind aplicație MSI Center, care oferă acces la profiluri de performanță și diverse alte setări precum game mode, prioritizarea anumitor aplicații, etc. Toate acestea sunt însă diferite module ale MSI Center și pot fi instalate sau dezinstalate, după nevoi.

Gamerii care preferă titlurile eSports vor putea să beneficieze din plin de capabilitățile acestui laptop

Din punct de vedere al performanței în gaming, MSI Pulse GL66 se prezintă destul de bine, în limitele așteptărilor privind configurația. Vorbim despre un Intel Core i7-11800H, cu 16 GB RAM și un RTX 3060 cu 6 GB memorie. De altfel, această cantitate de memorie ne-a dat câteva bătăi de cap în anumite jocuri. Se pare că titlurile mai noi au nevoie de mai mult de 6 GB memorie pentru a putea seta texturile pe cele mai înalte valori. Astfel, a trebuit să facem testele cu texturile pe o treaptă inferioară. High în loc de Very High/Ultra, în anumite jocuri.

Am rulat testele în rest pe cele mai înalte profiluri, atât în 1080p, cât și în 1440p. Nu am rulat teste de ray-tracing și nici cu DLSS activat. Astfel, în titlurile care suportă DLSS, recomandăm utilizarea acestei opțiuni, întrucât ar putea îmbunătăți semnificativ performanța. Din rezultatele de mai sus reiese că jocurile AAA rulează bine, chiar și pe setări foarte înalte, în special în 1080p. Pentru a atinge însă framerate-uri apropiate de frecvența ecranului, vor fi necesare niște compromisuri pe partea de fidelitate grafică, în special în rezoluție QHD. Totuși, titluri eSports precum For Honor sau Rainbow Six Siege demonstrează că acest ecran poate fi folosit la capacitate maximă pe acest laptop. Nu avem o metodologie de testare pentru CS:GO, LoL, DOTA2, Valorant sau Rocket League, însă cu siguranță poți atinge 165 FPS în aceste titluri cu setările potrivite pe MSI Pulse GL66.

Gaming

3DMark

PCMark

Benchmarks

  • Cinebench R23: Multi-Core 10.123 / Single-Core 1.453
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 Read: 2.104 MB/s / Write: 1.694 MB/s

Din tste se mai poate observa un lucru: SSD-ul ales de MSI nu este foarte rapid. După ce am testat SSD-uri PCI-Express 4.0 cu viteze de până la 7 GB/s scriere, faptul că SSD-ul de pe Pusle GL66 scrie la „doar” 1,7 GB/s poate părea lent. Totuși, această viteză este mai mult decât de ajuns pentru o experiență de gaming foarte rapidă, inclusiv pentru DirectDrive, funcția care va permite încărcarea foarte rapidă a jocurilor din Windows 10 și 11. De altfel, testele au fost realizate pe Windows 11, aceasta fiind varianta de Windows pe care am găsit-o preinstalată pe laptop.

Concluzii

MSI Pulse GL66 este un laptop de medie performant pentru clasa lui, echipat cu un ecran foarte rapid și cu un numpad, ceva ce rareori mai vedem pe laptop-uri în ziua de azi. Acesta nu iese în evidență cu nimic în mod special, însă nici nu pare să greșească la niciun capitol. Dacă sunteți în căutarea unui laptop de gaming de acest gen, acest model reprezintă o variantă bună de luat în considerare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult