Crucial P5 Plus 1 TB review: un SSD de performanță înaltă, mai accesibil

08.11.2021
Crucial P5 Plus 1 TB review: un SSD de performanță înaltă, mai accesibil

Chiar dacă mulți nu dau foarte multă atenție vitezei suportului de stocare, un SSD rapid este foarte important pentru a oferi o experiență de utilizare fluidă pe un computer. În articolul de față testăm Crucial P5 Plus, cel mai performant SSD al brandului „consumer” de la Micron, și totodată varianta pe PCI-Express 4.0 a unui SSD pe care l-am testat în urmă cu câteva luni, modelul P5 „standard”. Vorbim despre un SSD de viteză înaltă, dedicat atât profesioniștilor, cât și „gamerilor”, deopotrivă.

Crucial P5 Plus este unul dintre puținele modele de SSD care vin cu un șurub în cutie.

Crucial P5 Plus nu arată fizic diferit față de P5-ul pe care l-am testat deja. Este un SSD care vine într-o simplă cutie de carton și care are doar un sticker negru de hârtie cu numele său. Vorbim despre un SSD cu conector M.2 pe format 2280 (lungime de 80mm), care poate fi instalat pe orice port compatibil de pe o placă de bază de PC, într-un laptop sau într-o consolă PlayStation 5. SSD-ul testat de 1 TB are cipuri doar pe o singură parte, deci poate fi instalat în orice sistem cu slot 2280, fără restricții.

Este important de menționat faptul că SSD-ul este de tip PCI-Express 4.0, însă poate fi instalat și într-un port 3.0. Atunci, acesta se comportă exact ca un Crucial P5 „standard”, cu viteze mai mici. Acest lucru este valabil pentru cei care doresc să își cumpere un SSD rapid acum, pe care să îl poată folosi pe o placă de bază sau computer fără un port de viteză mare, însă care plănuiesc să îl păstreze după un eventual upgrade.

Crucial P5 Plus screw

Un lucru care mi-a atras atenția și pe care l-am apreciat la modelul Crucial P5 Plus și pe care nu l-am întâlnit la P5 este faptul că acum, Micron livrează SSD-ul alături de un șurub. De multe ori, plăcile de bază și laptop-urile nu includ un șurub pentru instalare.

Sistemul de test a permis performanță de top pe acest SSD

Am testat Crucial P5 Plus pe același sistem pe care testăm majoritatea SSD-urile care vin la test. Este vorba despre o configurație care permite atingerea vitezei maxime posibile a unității. Procesor AMD Ryzen 7 3700X, alături de o placă de bază Gigabyte X570 AORUS Master, echipată cu trei slot-uri M.2 PCI-Express 4.0, memorie Kingston Fury Renegade DDR4 de 32 GB la 3200 MHz.

Placa de bază include standard plăcuțe metalice cu pad-uri termice pentru fiecare slot M.2 în parte, oferind o răcire suplimentară SSD-ului. Crucial P5 Plus nu vine nici măcar cu un radiator din aluminiu din fabrică, iar pentru a atinge și susține vitezele promise, o răcire suplimentară este absolut necesară. Dacă aveți în plan să cumpărați un SSD pe PCI-Express 4.0 și doriți să îl folosiți la viteză maximă, asigurați-vă că placa de bază are astfel de plăcuțe de răcire, că SSD-ul are așa ceva din fabrică, sau să cumpărați separat un radiator.

Crucial P5 Plus center

De asemenea, în cazul în care alegeți radiatorul suplimentar, să vă asigurați că acesta are loc în carcasă și că nu este incompatibil cu alte componente. De exemplu, cu placa video, întrucât multe plăci de bază pun slot-urile M.2 în această zonă. În cazul P5 Plus, înlăturarea sticker-ului din partea de sus nu anulează garanția. Doar cel din partea inferioară este marcat cu „warranty void if removed”, dar nu este necesară dezlipirea lui pentru instalarea unui radiator.

Despre Crucial P5 Plus

Crucial prezintă P5 Plus drept o soluție bună pentru toate activitățile care au nevoie de viteză de top. Vorbim aici despre instalarea de aplicații pe care să le pornească instant, utilizarea în domenii profesionale în care se lucrează cu fișiere de dimensiuni mari și complexe, precum clipuri video în domeniul editării, dar și gaming de ultimă generație, unde un SSD rapid poate scădea timpii de încărcare și reduce momentele în care elementele din joc se materializează pe ecran în timpul gameplay-ului. Acest SSD este compatibil chiar și cu sisteme de protecție care criptează conținutul stocat.

Există trei variante de Crucial P5 Plus:

  • 500 GB – Viteză scriere: 4.000 MB/s, Viteză citire: 6.600 MB/s, 300 TBW
  • 1 TB – Viteză scriere: 5.000 MB/s, Viteză citire: 6.600 MB/s, 600 TBW
  • 2 TB – Viteză scriere: 5.000 MB/s, Viteză citire: 6.600 MB/s, 1.200 TBW

Ca de obicei în domeniul unităților de stocare SSD, cu cât capacitatea de stocare este mai mare, cu atât viteza de scriere este mai mare. Între 1 și 2 TB nu există diferență de viteză, însă. Este interesant faptul că anduranța promisă de Crucial este de 600 de ori mai mare decât capacitatea. Am testat recent SSD-uri care pot fi rescrise de 1.000 de ori. Probabil că este vorba despre o estimare conservatoare din partea producătorului. Totuși, toate sunt recomandate pentru 2 milioane de ore de utilizare. Având în vedere că aceste SSD-uri au garanție 5 ani, probabil că nu vei reuși să atingi limita de scriere în acest timp.

Crucial P5 Plus back

Performanța lui Crucial P5 Plus a depășit specificațiile producătorului

Așa cum ne-am obișnuit de la Crucial P5, performanța lui P5 Plus nu doar că este „în grafic”, ci chiar depășește declarațiile producătorului în anumite teste, sintetice, desigur. Mai important decât vitezele de transfer, care au fost foarte bune în toate testele, este însă performanța acestui SSD la „stres”. Folosind sistemul de răcire al plăcii de bază, SSD-ul a reușit să rămână în limitele termice din specificații.

Astfel, chiar și în teste de performanță prelungite, SSD-ul Crucial P5 Plus a atins maximum 66 de grade, cu 4 grade mai puțin decât este recomandat. Acesta a rămas la acest nivel și nu a intrat în throttling.

CrystalDisk crucial p5 plus

În CrystalDiskMark, SSD-ul a reușit să depășească specificațiile Crucial, oferind o viteză de citire de 6.800 MB/s, cu 200 MB/s mai mult decât cei 6.600 MB/s promiși. Iar în cazul scrierii, suntem exact în specificații, la 5.000 MB/s. Se vede că Micron, compania care face acest SSD, este și producătorul cipurilor NAND pe care le folosește, oferind estimări precise referitoare la performanță, care pot fi atinse în condiții obișnuite de testare, nu doar în teste specifice în anumite condiții ideale.

În copiere tot de pe un drive PCI Express 4.0 pe P5 Plus (de pe Renegade-ul testat săptămâna trecută), viteza susținută de copiere pentru un folder de 60 GB de fișiere video a fost între 2,3 și 2,4 GB/s. Aceeași viteză am obținut-o și în sens invers pe modelul de la Kingston, care beneficia de viteză secvențială de scriere de 7 GB/s.

transfer

Concluzii

Viteza suportului de stocare este în continuă creștere, în ciuda faptului că uneori nu putem vedea atât de ușor beneficiile unui SSD mai rapid decât cel pe care îl foloseam în urmă cu 5 sau 10 ani. Totuși, stocarea rapidă este în acest moment probabil componenta din noile PC-uri care are cel mai mare impact tangibil în utilizare, de la timpii de încărcare ai sistemului de operare la deschiderea de aplicații sau a unui fișier complex într-o aplicație profesională.

Astfel, ne bucurăm că avem șansa de a testa cât mai multe SSD-uri de viteză rapidă, pe care să le putem recomanda pentru un upgrade de PC sau laptop și, mai nou, pentru console de gaming. Crucial P5 Plus este un SSD foarte performant, dar nu CEL mai performant din categoria sa. Acest lucru îi permite însă să fie listat la un preț mai mic decât al modelelor de top, oferind în mare parte aceleași beneficii. P5 Plus este disponibil în oferta magazinelor de specialitate pe la 900 de lei, pe când alte modele cu performanțe comparabile de obicei sar de 1.000 de lei și uneori poate fi găsit și la prețuri mai mici la promoție.

Crucial P5 Plus top

Dacă doriți să îl instalați într-un PlayStation 5, acesta va funcționa fără probleme, fiind încadrat chiar deasupra cerințelor de 5.500 MB/s la scriere impuse de Sony pentru compatibilitate cu consola. Totuși, nu încercați să îl folosiți pe consolă în lipsa unui radiator. Consultați site-ul oficial PlayStation pentru dimensiunile recomandate pentru un astfel de radiator, pentru a va asigura că acesta are loc în spațiul limitat din consolă.

Crucial P5 Plus este ușor de recomandat astfel pentru orice tip de upgrade și cu siguranță va ajuta la accelerarea computerului în care este instalat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult