Piața PC a consemnat cel mai mare declin trimestrial din ultimii 9 ani. Cerere scăzută pentru laptopuri

18.07.2022
Piața PC a consemnat cel mai mare declin trimestrial din ultimii 9 ani. Cerere scăzută pentru laptopuri
Foto: Profimedia Images

Vânzările de computere personale (PC) au consemnat un declin de 12,6% în intervalul aprilie – iunie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acesta a fost cel mai mare declin trimestrial consemnat în ultimii nouă ani, potrivit firmei de cercetare a pieței Gartner.

În cel de-al doilea trimestru al acestui an au fost vândute 72 de milioane de unități (computere desktop, laptopuri și stații de lucru) la nivel global. O Parte din declin a fost cauzată de scăderea în popularitate a Chromebook-urilor, laptopuri cu sistem de operare Chrome OS dezvoltat de Google.

„Declinul pe care l-am văzut în primul trimestru din 2022 a accelerat în al doilea trimestru, fiind determinat de instabilitatea geopolitică generată de invazia rusă din Ucraina, presiunea inflaționistă asupra cheltuielilor și de scăderea abruptă a cererii pentru Chromebook-uri”, explică Mikako Kitagawa, reprezentant al Gartner.

În multe țări inflația a atins niveluri care nu au mai fost văzute de zeci de ani.

Mai mult, au continuat problemele din lanțurile de aprovizionare, apărute în timpul pandemiei.

Citește și GPD Win Max 2: Consolă portabilă de gaming dechizată în laptop ultraportabil

Singurul producător care a consemnat o creștere a livrărilor în cel de-al doilea trimestru al acestui an a fost Apple. Vânzările au crescut cu 9,3% comparativ cu perioada aprilie – iunie din 2021. La polul opus se situează HP, care a consemnat cea mai mare scădere a livrărilor, de 27,5%.

Singurul brand de pe piața PC care a consemnat creștere în trimestrul doi din 2022 a fost Apple. (Sursa: Gartner)

Liderul industriei, Lenovo, a livrat cu 12,5% mai puține dispozitive.

Cea mai afectată de scădere regiune a fost EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Aici, livrările au scăzut cu 18%. Vânzările de laptopuri au consemnat un declin și mai mare, de 20%.

Piața din Statele Unite a consemnat, de asemenea, o scădere de 17,5%.

Scăderile vin după un an 2021 modest pentru industria PC-urilor. Vânzările au crescut cu doar 2% comparativ cu 2020.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult