Primele computere Mac cu procesor ARM ar putea fi lansate în 2020

22.06.2020
Primele computere Mac cu procesor ARM ar putea fi lansate în 2020

Anul 2020 ar putea marca momentul în care Apple începe să renunțe la procesoarele Intel pe computerele din gama Mac. În locul acestora, compania ar putea folosi propriile procesoare din gama A, pe care le folosește deja de 10 ani pe iPhone-uri și iPad-uri. Recent, aceste procesoare se regăsesc și în alte dispozitive precum Apple TV și Apple HomePod. De altfel, testele de performanță ale celor mai puternice modele le recomandă pentru o performanță similară sau chiar mai bună decât modelele Intel de pe MacBook Pro. Primele computere Mac cu procesoare ARM ar putea fi chiar laptop-urile MacBook Pro, urmate apoi de noi modele iMac.

MacBook Pro va fi primul computer Mac cu procesor ARM

Ming-Chi Kuo, analistul taiwanez specializat în activitățile companiei Apple, spune că am putea vedea primul computer Mac cu ARM în viitorul foarte apropiat. Este vorba despre un model MacBook Pro de 13”, care ar putea fi lansat în ultima parte a anului 2020. Acesta ar păstra forma și design-ul modelului din prezent, însă cu avantaje clare față de variantele din trecut, bazate pe Intel. Este ciudat însă faptul că MacBook Pro 13” a fost ales pentru tranziție, întrucât acest model a fost cel mai recent actualizat, Apple înlocuind vechea tastatură Butterfly cu una mult mai rezistentă cu butoane „clasice”, în foarfecă.

Kuo spune că procesoarele ARM ar putea oferi între 50 și 100% mai multă performanță față de modelele Intel din prezent. Totuși, această diferență ar putea fi mai mică sau mai mare în funcție de ceea ce va prioritiza Apple. Dacă va alege performanță brută, consumul de energie s-ar putea să nu scadă foarte mult. Dacă Apple va prefera să ofere o autonomie semnificativ mai bună însă, performanța ar putea fi puțin mai mare. În orice situație, zvonurile spun că procesoarele Apple sunt cu 50% mai eficiente decât alternativele Intel. Există și posibilitatea ca Apple să amâne acest model până în prima parte a anului 2021.

Un nou iMac cu ARM ar putea veni la scurt timp după

Un nou model iMac cu ecran de 24” ar putea fi de asemenea în producție. Acesta ar veni cu un design nou, cu ramă mai mică în jurul ecranului și hardware nou la interior. Prima variantă a acestui nou model de iMac ar putea fi însă bazată tot pe hardware Intel. Versiunea cu procesor ARM ar putea veni însă la începutul lui 2021. Deja Apple are o tradiție pentru evenimente de prezentare în luna martie.

Același raport publicat de Ming-Chi Kuo spune că o tranziție completă, pentru toată gama de produse Apple la procesoare ARM, ar putea dura între 12 și 18 luni. În acest timp ar trebui actualizate și produse precum MacBook Air, MacBook Pro-ul de 16”, iMac Pro și Mac Mini. Cel mai probabil, noul model Mac Pro, un desktop profesional foarte scump, va rămâne pe platforma Intel pentru viitorul apropiat.

Aceasta nu este prima dată când Apple face o tranziție de acest gen. În 2006, compania a lăsat în urmă vechile procesoare PowerPC de la Motorola către procesoarele x86 de la Intel. Acum, Apple ar putea fi în control deplin al hardware-ului din computerele sale. Acest lucru va permite optimizare și mai bună la nivel software. Controlul deplin al hardware-ului și software-ului este în acest moment cel mai mare avantaj pe care îl au dispozitivele iPhone și iPad în fața alternativelor de top cu Android.

via AppleInsider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult