Procesorul din iPad Pro, A12X Bionic, este cel mai puternic chipset mobil de până acum

01.11.2018
Procesorul din iPad Pro, A12X Bionic, este cel mai puternic chipset mobil de până acum

Apple s-a lăudat marţi seară cu cea mai performantă tabletă de pe piaţă, care ar putea întrece în performanţă 92% dintre laptop-urile deja lansate, însă până săptămâna viitoare, când aceasta va ajunge în magazine, nu vom şti cu siguranţă ce poate aceasta să facă în termeni de performanţă. Se pare însă că cineva a reuşit să pună mâna pe cele două variante de iPad Pro şi să le testeze cu GeekBench, un software popular pentru măsurarea performanţei. Rezultatele preliminarii par să confirme declaraţiile celor de la Apple.

Tabletele iPad Pro sunt echipate cu chipset-ul A12X Bionic, primul chipset realizat de Apple care vine echipat cu un CPU octa-core şi cu un GPU 7-core. Acesta promite performanţă mai mare decât cea pe care o poate oferi un laptop, chiar şi echipat cu Intel Core i7, iar rezultatele care au apărut pe site-ul GeekBench sugerează că aceasta ar putea fi comparabilă chiar şi cu cea a unui PC desktop.

Apar două listări pe GeekBench: un model „iPad 8,3” echipat cu procesor octa-core şi 4 GB memorie RAM şi un model „iPad 8,8” cu procesor octa-core şi 6 GB memorie RAM. Având în vedere că sunt modele diferite, există posibilitatea ca primul să fie iPad-ul de 11”, iar al doilea să fie cel cu ecrand e 12,9”. Apple nu vorbeşte despre RAM în mod oficial despre cantitatea de RAM din dispozitivele sale mobile, deci trebuie să aşteptăm lansarea pentru a confirma dacă acesta este cazul. Primele zvonuri spun însă că doar variantele de top cu 1 TB stocare vor fi echipate cu 6 GB RAM, indiferent de dimensiunea ecranului.

Ei bine, modelul 8,3 atinge un scor de 4.987 în performanţă single-core şi 17.928 în multi-core, făcând acest model nu doar mai puternic decât un Intel Core i7-7700HQ de laptop (care are scor de 4.072/12.864 în testele GeekBench), ci şi un Intel Core i7-7820HQ (varianta superioară cu overclocking cu scor 4.232/13.553). Pentru tableta cu 6 GB RAM, scorul a fost apropiat, dar mai mare, la 5.020/18.217 puncte. În comparaţie, un procesor Intel Core i7-7700K desktop atinge un scor de 5.697 în single-core şi 18.815 în multi-core. Acesta este un procesor de top desktop, lansat în urmă cu doar doi ani, care consumă 95W şi nu integrează un GPU la fel de puternic şi nici nuclee pentru AI dedicate.

Desigur, noile procesoare Intel şi AMD din ultimul an sunt mult mai puternice de atât, însă este impresionant câtă putere brută poate avea acum un cip mobil, integrat foarte bine cu un sistem de operare realizat special pentru el.

Testele de performanţă nu spun niciodată povestea completă, deci nu înseamnă că în toate aplicaţiile procesorul Apple va întrege un procesor de laptop, mai ales că sunt foarte puţine cazuri de utilizare comune. Totuşi, cu asemenea performanţă disponibilă într-un cip mobil, momentul în care Apple ar putea muta laptop-urile sale din gama MacBook pe propria platformă hardware pare să fie din ce în ce mai aproape. Desigur, va trebui rezolvată problema aplicaţiilor, care sunt acum realizate exclusiv pentru arhitectura x86, nu ARM.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult