REVIEW ASUS ZenBook 14 UM431D – mobilitate și design premium la un preț decent

05.06.2020
REVIEW ASUS ZenBook 14 UM431D - mobilitate și design premium la un preț decent

Un model de laptop ASUS care atrage atenția din oferta actuală a companiei, prin design, caracteristicile tehnice decente și prețul foarte bun, este ASUS Zenbook 14 UM431D. Acesta este un laptop office și multimedia, din categoria mid-range, dotat cu procesor AMD Ryzen.

Potrivit producătorului, noul model este cu 6% mai mic decât generația anterioară ZenBook 14, are o greutate de doar 1,39 kg și o grosime de 15,9 mm. Dispozitivul, disponibil în culoarea numită de ASUS „Utopia Blue”, este realizat din aluminiu, plastic și policarbonat și include sistemul ErgoLift. Acesta din urmă determină ridicarea ușoară a laptopului într-o parte atunci când ecranul este deschis, fapt care îl face mai comod pentru tastat (producătorul susține că este poziția optimă), dar îi afectează stabilitatea pe suprafețele lucioase. Pe marginea de jos a capacului ecranului există mici suprafețe din cauciuc, dar acestea au contact prea mic cu suprafața pe care stă laptopul.

Mai mult, s-ar putea ca sistemul ErgoLift să nu fie pe placul celor care lucrează des cu laptopul ținut în poală, deoarece dunga ecranului devine incomodă după o vreme.

Carcasa laptopului este realizată, în toate zonele vizibile, din aluminiu. Partea de dedesubt este din policarbonat, iar plastic este folosit doar la rama din jurul display-ului.

După ce laptopul este deschis, atrag atenția cele două grile de o parte și de alta a tastaturii. Sub ele se ascund difuzoare Harman Kardon. Banda de metal din partea de sus a tastaturii este decorativă.

Fantele pentru aerisire sunt ascunse, între partea de jos a ecranului și corpul laptopului și sub dispozitiv. Dacă tot am ajuns la acest subiect, ASUS Zenbook 14 UM431D nu are probleme cu supraîncălzirea atunci când este folosit pentru productivitate sau consum de conținut multimedia.

Un touchpad interesant

Tastatura este precisă și solidă. Mi-ar fi plăcut ca tastele să fie negre, deoarece s-ar fi distins mai ușor caracterele inscripționate pe ele, ziua. Nu mă număr, din păcate, printre cei care pot tasta fără să se uite deloc la tastatură. Din fericire, tastatura este iluminată. Tastele au cursă suficient de mare (1,4 mm) și sunt foarte silențioase.

ASUS a ales să coloreze tastele la fel ca și carcasa din rațiuni de design, iar rezultatul este reușit. Totuși, cred că tastele negre s-ar fi potrivit și ele, mai ales că rama din jurul display-ului este neagră.

La fel ca și pe alte modele de la ASUS, touchpad-ul are și rol de tastatură numerică digitală. Aceasta se activează prin ținerea apăsată a degetului pe butonul în formă de calculator din colțul din dreapta sus al touchpad-ului. Pentru dezactivare se apasă zona respectivă din nou. Aceasta este o modalitate isteață de a oferi un number pad fără a reduce spațiul dintre taste.

Port USB Type-C, dar și o decizie ciudată a producătorului

Pentru dimensiunile și grosimea lui, laptopul este destul de bogat în porturi. ZenBook 14 UM431D include un port HDMI, unul USB 3.1 (Gen. 1), unul USB 2.0, unul USB Type-C, cititor de carduri SD (poate fi folosit și pentru micro-SD cu un adaptor) și jack audio universal de 3,5 mm. Din păcate, lipsește portul Ethernet, încă util pentru cei care lucrează cu fișiere de mari dimensiuni în cloud. Laptopul este prea subțire pentru a încorpora un astfel de port, dar problema se rezolvă cu un adaptor.

E ciudată decizia ASUS de a include un port USB 2.0 pe acest model. S-au gândit poate la cei care folosesc un mouse sau o tastatură mai mare. Totuși, ceilalți utilizatori, care nu au nevoie de un astfel de dispozitive, ar fi preferat poate să dispună de un port mai rapid.

Atrage atenția faptul că slotul pentru carduri SD este puțin adânc. Cardurile și adaptoarele intră doar aproximativ 1 cm în el, așa că nu pot fi lăsate acolo în timp ce laptopul este transportat în rucasac sau geantă.

ASUS ZenBook 14 UM431D oferă conectivitate dual-band Wi-Fi 5 (802.11ac) și Bluetooth 5.0.

Apreciez faptul că ASUS oferă un încărcător de mici dimensiuni împreună cu laptopul. Sunt cazuri în care producătorii de ultraportabile oferă adevărate „cărămizi”, care le afectează serios mobilitatea.

Display-ul cu diagonala de 14” este Full HD (1.920 х 1.080 pixeli), are aspect 16:9, luminozitate maximă 250 niți și oferă o densitate a pixelilor de 157 ppi. Tehnologia IPS oferă unghiuri largi de vizualizare, contrastul este bun, negrul afișat real și culorile vii.

Raportul screen-to-body este de 86%, fapt care îi conferă laptopului un aspect modern. Apreciez faptul că suprafața ecranului este mată, astfel că nu sunt probleme cu reflexiile. În concluzie aici, avem un ecran bun, dar nu impresionant.

Cei interesați trebui să se gândească bine cât vor ține laptopul și ce vor face cu el

ASUS ZenBook 14 UM431D poate fi cumpărat în două versiuni, cu procesor AMD Ryzen 7-3700U sau AMD Ryzen 5-3500U. Varianta cu procesor R5 vine cu grafică Radeon RX Vega 8, iar cea cu procesor R7 are grafică RX Vega 10.

Modelul testat are procesor Ryzen 5, grafică RX Vega 8 și dispune de o memorie RAM de 8 GB (2.400 MHz DDR4). Din păcate, utilizatorii nu pot face upgrade singuri la RAM, deoarece memoria este lipită de placa de bază, iar un slot suplimentar nu este disponibil. Cei care sunt interesați de acest laptop trebuie să se gândească bine ce vor face cu el pe termen mediu și lung. Dacă doresc să facă editare video sau să ruleze programe mai pretențioase, ar trebui să opteze din start pentru varianta cu 16 GB memorie RAM și procesor Ryzen 7.

Capacitatea de stocare internă este, pe modelul testat, de 512 GB, pe SSD. Spre deosebire de memoria RAM, mediul de stocare poate fi înlocuit de utilizator.

Laptopul rulează sistemul de operare Windows 10 Home. Performanțele sunt bune pentru un laptop office: programele pornesc repede, iar sistemul nu se blochează.

ASUS ZenBook 14 UM431D – Teste sintetice:

PCMark 10: 3.159 (Essentials: 6.379; Productivity: 4.221; Digital Content Creation: 3.180)

Cinebench R15: CPU – 649 cb; OpenGL – 51.69 fps

Laptopul are o baterie de 47Wh și oferă o autonomie de aproximativ 9 ore de browsing web, cu luminozitatea setată la 120 de niți.

Concluzie

ASUS ZenBook 14 UM431D este un laptop ultraportabil, care țintește utilizatorii office și oferă performanțe bune la un preț atractiv. Designul este foarte reușit, iar materialele folosite dau impresia unui produs mult mai scump. Nu sunt probleme cu supraîncălzirea, sunetul oferit este de calitate, iar autonomia bateriei este decentă. Mai mult, touchpad-ul „isteț” este binevenit, deoarece oferă tastatură numerică fără a ocupa spațiu suplimentar.

Din păcate, utilizatorii nu pot pune mai multă memorie RAM, iar portul USB 2.0 nu prea își mai are locul într-un dispozitiv modern. Mai mult, aș fi preferat ca portul USB Type-C să fie folosit pentru încărcarea bateriei; laptopul folosește o mufă care pare să fie proprietară.

ASUS ZenBook 14 UM431D poate fi achiziționat din magazinele online la prețul de aproximativ 3.000 de lei.

CITEȘTE ȘI:

Samsung Galaxy Tab S6 Lite review: productivitate și entertainment pe tabletă

Oppo Find X2 review: un nou concurent pe segmentul premium din Europa

Balaur review: un PC de gaming mid-range bine balansat

Părţi pozitive

+ Design atractiv, bazat pe materiale premium
+ Mobilitate excelentă
+ Performanță și autonomie bune
+ Preț bun
+ Are touchpad cu tastatură numerică

Părţi negative

- Memoria RAM nu poate fi schimbată de utilizator
- Include port USB 2.0
- Are mufă proprietară de încărcare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult