Sony VAIO Duo 13, un hibrid elegant între Ultrabook şi tabletă

Sony VAIO Duo 13, un hibrid elegant între Ultrabook şi tabletă

După lansarea Windows 8, producătorii au încercat să pună în valoare interfaţa tactilă a acestuia prin lansarea unor modele de laptopuri hibride, menite să îmbine avantajele unui ultraportabil cu cele ale unei tablete. VAIO Duo 11 a fost primul model hibrid al celor de la Sony, iar versiunea sa de 13” este un pas înainte.

Construcţie şi design

La finele anului trecut, Sony a lansat modelul VAIO Duo 11, un hibrid între un Ultrabook şi o tabletă Windows 8. Preluând ce a fost mai bun, reparând ce a fost mai puţin bun şi profitând de lansarea noii generaţii de procesoare Haswell de la Intel, Sony a lansat ulterior VAIO Duo 13,  o versiune îmbunătăţită cu ecran de 13” a modelului original.

La fel ca modelul original de 11”, VAIO Duo 13 foloseşte un ecran rabatabil amplasat pe un picior flexibil. Acest ecran poate fi culcat deasupra carcasei, moment în care tastatura este acoperită iar sistemul poate fi folosit ca o tabletă, sau poate fi desfăcut la un unghi de 45 de grade, VAIO Duo 13 devenind astfel un Ultrabook aproape obişnuit.

Faţă de generaţia anterioară, sistemul rabatabil este mult mai bun, acesta putând fi acţionat în ambele poziţii cu minim de efort. Cu această ocazie, şi piciorul de sprijin al ecranului a devenit mai îngust, iar cablurile au fost camuflate mai bine în spatele acestuia. La fel ca în cazul VAIO Duo 11, ecranul este neprotejat, un aspect subînţeles pentru utilizatorii de tablete dar care va cere atenţie suplimentară pentru utilizatorii de laptopuri.

Fabricată din aluminiu şi plastic, carcasa modelului VAIO Duo 13 este o realizare impresionantă. Având o grosime de numai 22 de milimetri, mai mică decât cea impusă de Intel pentru Ultrabook-urile hibride, aceasta este şi foarte uşoară, având doar 1,31 kilograme. Aluminiul este folosit pentru partea superioară a carcasei şi marginea îngustă a acesteia, partea inferioară fiind fabricată dintr-un material plastic care are aceeaşi culoare. Ignorând picioruşele de sprijin şi capacul culisant al ecranului, partea centrală a carcasei are doar 13 mm grosime, aceasta părând chiar şi mai subţire datorită marginilor teşite foarte înguste.

Toate porturile de extensie sunt amplasate în spatele carcasei, marginile laterale înguste ascunzând doar suportul pentru stylus şi cel mai mic şi mai greu de nimerit buton Power pe care l-am găsit până acum pe un laptop. Capacul culisant este acoperit integral cu sticlă în partea frontală, spatele său fiind fabricat din acelaşi material plastic gri din care este confecţionata şi partea inferioară a carcasei.

Uşor, subţire şi bine finisat, VAIO Duo 13 are însă un dezavantaj important: chiar sistemul de culisare al ecranului. Uşor de mutat, acesta foloseşte însă un sistem neinspirat pentru ancorarea în poziţia deschisă. Cele două picioruşe metalice, care fixează ecranul atunci când VAIO Duo 13 este folosit în modul de lucru laptop, se achită onorabil de sarcini doar când acesta este pus pe masă. Cea mai mică răsucire în jurul axei longitudinale va duce la desprinderea acestora, iar ecranul va flutura liber pe balamaua de la capătul piciorului său de sprijin, o deficienţă de design pe care nu ne-o dorim atunci când plătim circa 7500 de lei pentru un laptop.

Dotări şi specificaţii

Chiar dacă este un Ultrabook subţire, carcasa lui VAIO Duo 13 reuşeşte să ofere un număr suficient de conectori. Partea din spate oferă două porturi USB 3.0, o ieşire video HDMI, un card reader şi un jack audio de 3,5 mm pentru căşti şi Line In. Având ADN de tabletă, carcasa mai ascunde şi un adaptor GPS, modem 3G sau 4G şi un accelerometru pentru orientarea ecranului.

Un accesoriu interesant se ascunde însă într-un loc neaşteptat: pe adaptorul pentru alimentare. Acesta oferă un port USB, binevenit pentru încărcarea  unei camere foto sau a unui telefon mobil, însă la acesta este cuplat şi un router wireless portabil cu alimentare USB. În mod evident mai puţin performant decât un produs de sine stătător şi cu un software foarte spartan, acesta  oferă un port Ethernet pentru conexiunea WAN şi un hotspot wireless extrem de util pentru cei care au nevoie de o conexiune centrală wireless atunci când sunt departe de casă.

  • Ecran: 13.3″, IPS, 1920 x 1080 pixeli, tactil capacitiv, digitizor electromagnetic
  • CPU: Intel Core i5-4200U, 1,6 GHz (2,3 GHz Turbo), dual-core, HyperThreading
  • Chipset: HaswellULT/ID9C43
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4400
  • GPU dedicat:  nu
  • RAM: 1 x 4GB DDR3
  • HDD: nu
  • SSD: Toshiba THNSNH128G8NT, 128 GB
  • Unitate optică: nu
  • Reţea:  802.11 a/b/g/n, Ethernet (cu adaptor USB separat)
  • Conectori: 2 x USB 3.0, HDMI, audio in/out jack 3,5 mm, card reader
  • Altele: GPS (opţional), modem 3G/4G (opţional), cameră foto 8 MP, webcam Full HD, WiDi, Bluetooth 4.0
  • Sistem de operare: Windows 8
  • Baterie: 6320 mAh
  • Dimensiuni: 330 x 210 x 22 mm
  • Greutate: 1,31 kg

Tastatură, touchpad şi ergonomie

Profitând de spaţiul ceva mai generos oferit de dimensiunea mai mare a portabilului, VAIO Duo 13 oferă o tastatură chiclet compactă cu butoane de dimensiuni standard. Tastele sunt spaţiate generos, reducând astfel şansele apăsării accidentale a două butoane adiacente, iar manopera este foarte bună, butoanele neavând joc iar suprafaţa lor de sprijin fiind rigidă.

Grosimea redusă a carcasei este însă o problemă peste care nu se poate trece prea uşor, producătorul fiind obligat să facă o serie de compromisuri. Tastele au o cursă scurtă cu o rezistenţă slabă la apăsare, ceea ce creează probleme utilizatorilor care scriu mult şi repede. Un alt compromis făcut în numele spaţiului disponibil şi al autonomiei este numărul redus de LED-uri din tastatură, iluminarea acestora fiind în mod evident neuniformă.

Faţă de VAIO Duo 11, noul model Sony oferă un alt avantaj: spaţiul suplimentar a permis integrarea unui touchpad. Este adevărat, dimensiunile acestuia sunt foarte reduse şi sunt departe de confortul oferit de perifericele similare implementate pe laptopurile standard, însă acesta este un progres binevenit faţă trackball-ul optic folosit la VAIO Duo 11.

Atunci când încerci să împaci două moduri radical diferite de funcţionare eşti obligat să faci şi compromisuri în domeniul ergonomiei, iar VAIO Duo 13 suferă din această cauză. Privit ca un Ultrabook, portabilul Sony este inferior modelelor clasice din cauza tastaturii subţiri, a touchpad-ului mic şi a ecranului care nu poate fi înclinat. Un dezavantaj suplimentar este sistemul de prindere al ecranului, care se desface atunci când ţineţi portabilul într-un unghi mai ciudat, cum ar fi de pildă cazurile când este ţinut pe genunchi sau în poală, ceea ce se soldează cu un ecran care flutură liber şi se mişcă atunci când este atins.

Privit ca o tabletă, VAIO Duo 13 are avantajul indiscutabil al dimensiunii generoase a ecranului, ceea ce-l face un player video excelent pentru cei care coboară mai greu din pat în weekend-uri. Pentru alte activităţi, acesta nu poate rivaliza cu tabletele consacrate pentru că este incomod de mare şi de greu, tastarea în poziţia landscape este greoaie iar manevrarea cu o singură mână este o idee teribil de riscantă.

Ecran, stylus şi sistem audio

Cu o diagonală de 13,3” şi o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli, ecranul tactil oferit de VAIO Duo 13 este o prezenţă impresionantă. Folosind un panou IPS, la fel ca cel folosit de versiunea de 11”, acesta plusează cu tehnologia Triluminos, care are un gamut extins şi oferă o paletă excelentă de culori. Ecranul are o luminozitate ridicată, un contrast excelent, nuanţe profunde de negru şi unghiuri bune de vizualizare, ultimul aspect fiind critic în cazul unui portabil al cărui ecran este mereu poziţionat la 45 de grade.

Deoarece foloseşte un strat protector din sticlă care este foarte lucios, ecranul va provoca însă necazuri în lumina ambientală puternică sau în soare, unde acesta nu se va comportă prea grozav, din acest motiv şi vizualizarea din anumite unghiuri generând variaţii ale contrastului şi luminozităţii. Singura consolare este tratamentul oleofobic bun, amprentele fiind greu vizibile.

Ecranul capacitiv este optimizat pentru tehnologia duală stylus/touch a celor de la N-Trig, cutia VAIO Duo 13 incluzând şi un stylus pentru utilizarea acestuia. Sistemul de control oferă 256 de niveluri de presiune, fiind astfel util nu doar pentru scrierea de mână a notiţelor sau desenarea unor schiţe simple, ci şi pentru creaţii artistice. Am testat acest stylus-ul atât cât mi-a permis talentul, remarcând uşurinţa în utilizare, preciza şi latenţele insesizabile.

Deoarece stylus-ul este de tip activ, acesta este puţin cam greu deoarece include şi o baterie AAAA, însă acest dezavantaj păleşte în faţa avantajelor utilizării unei tablete grafice bune. Păcat că dimensiunea redusă a carcasei nu a permis şi realizarea unui locaş intern pentru stylus, acesta trebuind să fie stocat separat şi riscând sa fie uitat sau pierdut.

Partea multimedia a hibridului Sony este completata de un sistem audio stereo, care este amplasat în partea inferioară a carcasei. Volumul intern mic nu a permis realizarea unei camere de rezonanţă suficient de mare pentru a permite şi redarea cât de cât mulţumitoare a frecvenţelor joase, însă, dincolo de acest aspect, boxele au un volum bun iar claritatea este mulţumitoare atât în cazul filmelor cât şi al muzicii. Lângă aceste boxe se găsesc şi butoanele pentru controlul volumului, utile atunci când VAIO Duo 13 este folosit ca tabletă iar butoanele de pe tastatură sunt inaccesibile.

Performanţe, autonomie şi răcire

Sony a profitat de lansarea procesoarelor Haswell pentru a implementa un procesor Intel Core i5-4200U, o soluţie low-voltage dual-core cu HyperThreading care are o frecvenţă nominală de 1,6 GHz şi o viteză Turbo de 2,6 GHz. În cazul de faţă, producătorul a limitat viteza maximă la 2,3 GHz, pentru a compensa astfel volumul redus al carcasei.

După cum este deja cunoscut, procesoarele Haswell nu aduc un spor semnificativ de viteză faţă de generaţia anterioară Ivy Bridge, diferenţele de performanţe fiind reduse sau lipsind cu desăvârşire, în functie de test. Faţă de generaţia anterioară se remarcă performanţele mai bune ale interfeţei grafice HD 4400, care a primit un spor de circa 30% faţă de HD 4000. Dincolo de cifre, VAIO Duo 13 este un Ultrabook excelent, puterea oferită fiind suficientă pentru orice în afară de jocuri.

Dacă saltul de performanţa nu este impresionant, Haswell impresionează în schimb atunci când vine vorba de autonomie. Bateria cu o capacitate de 6320 mAh a oferit o autonomie de 7 ore şi 35 de minute pentru redarea video şi 6 ore şi jumătate pentru utilizarea office, în condiţiile în care luminozitatea ecranului a fost setata la 66 de procente. Este o autonomie excelentă, iar cei care sunt mereu pe drum vor aprecia, fără îndoială, acest lucru.

  • PCMark 7 Basic – 4335
  • 3D Mark – Ice Storm: 16610, Cloud Gate: 4184 , Fire Strike: 653
  • 3D Mark 11 – P981
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 16,99 fps / 2,5 pts
  • HD Tune – Average: 230,3 MB/s, Maximum: 298 MB/s, Timp de acces: 0,2 ms
  • WinRAR 4.2 – 3223 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE 1MB – 14,82 secunde
  • Pornire Windows – 17 secunde
  • Revenire din Sleep – 1 secundă

Designul sistemului de răcire este o altă realizare impresionantă. În ciuda carcasei subţiri, Sony a reuşit să implementeze un sistem de răcire excelent, temperatura maximă a procesului atingând, după jumătate de oră de Prime95, un maximum de 69 de grade. Chiar şi la o încărcare agresivă, carcasa a devenit caldă doar în partea din stângă-sus, neatingând astfel tastatura sau alte zone care ar putea deranja utilizatorul.

Zgomotul ventilatorului a fost imperceptibil în timpul utilizării office, redării media sau rulării testelor de procesor, acesta devenind sesizabil şi deranjant doar în timpul rulării testului de GPU FurMark.

Concluzii

Încercând să combine o tabletă cu un Ultrabook, VAIO Duo 13 face unele compromisuri, însă cursa mică a tastelor sau dimensiunea redusă a touchpad-ului sunt de înţeles în cazul unei carcase atât de mici. Cei care însă îşi doresc o astfel de combinaţie vor descoperi un laptop hibrid excelent cu o platforma hardware modernă, un ecran IPS Full HD foarte bun, o autonomie superbă şi un stylus Wacom cu precizie ridicată, singura problemă cu adevărat deranjantă fiind sistemul de ancorare al ecranului, care nu este deloc strălucit.

Părţi pozitive

greutate şi dimensiuni
ecran IPS Full HD
autonomie
modem 3G
stylus şi digitizor bun
sistem de răcire

Părţi negative

sistemul de prindere al ecranului
inconfortabilă ca tabletă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News